Κριτική για την παράσταση «Εκκλησιάζουσες – Η λαϊκή οπερέτα» του Σταμάτη Κραουνάκη

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr βρέθηκε στο θέατρο Δάσους τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 και παρακολούθησε τις «Εκκλησιάζουσες», τη γνωστή Αριστοφανική κωμωδία σε μια εκδοχή λαϊκής οπερέτας σε μετάφραση, λιμπρέτο & μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, με την Σοφία Φιλιππίδου στον ρόλο της Πραξαγόρας.

Να σμίξουν τα παράταιρα

Στου Έρωτα την πράξη

Και ας φανερώσει η Σάτηρα

Την πιο κρυφή αμμουδιά

Για πρώτη φορά το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συμπράττει με την Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζοντας το πολυπαιγμένο και σχεδόν κάθε καλοκαίρι ξανά διατυπωμένο αυτό έργο του Αριστοφάνη σε μια έκδοση λαϊκής οπερέτας, η οποία καταφέρνει κατά τη φιλοσοφία του Κουν να σπάσει τα κλισέ, τους σχηματισμούς και τους ήχους της κονφορμιστικής φόρμας για το πως θα πρέπει να διατυπώνονται τα αρχαία έργα, ενώ παράλληλα συνθλίβει εντελώς τις σύγχρονες θεατρικές συμβάσεις που βαραίνουν το έργο αυτό από τη συνεχή επανάληψή του.

Στις Εκκλησιάζουσες έτσι όπως τις μετέφρασε, τις απόδωσε και τις ενορχήστρωσε ο Σταμάτης Κραουνάκης θα λέγαμε ότι αποκρυσταλλώνεται με μεγάλη καθαρότητα το προσωπικό του όραμα για την τέχνη

Στις Εκκλησιάζουσες έτσι όπως τις μετέφρασε, τις απόδωσε και τις ενορχήστρωσε ο Σταμάτης Κραουνάκης θα λέγαμε ότι αποκρυσταλλώνεται με μεγάλη καθαρότητα το προσωπικό του όραμα για την τέχνη, καθώς εμπεριέχουν όλη τη μουσική του πορεία και τους μεγάλους του σταθμούς από τα  Σκουριασμένα Χείλια της Μοσχολιού, τους Μόνον Άντρες του Γιώργου Μαρίνου, την Λυσιστράτη του Λαζόπουλου, το Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, το Ανθρώπων Έργα της Πρωτοψάλτη, τα αμέτρητα μουσικά έργα για το θέατρο, την Σπείρα-Σπείρα έως και το Ντουέντε του Λόρκα.

Με αφορμή τον Αριστοφάνη ο Κραουνάκης φωτίζει τη σκοτεινή ουτοπία της Αριστεράς και την αποτυχία της Αριστερής πιθανότητας

Όμως πέρα από αυτό οι Εκκλησιάζουσες καταφέρνουν και κάτι ακόμα: με αφορμή τον Αριστοφάνη ο Κραουνάκης φωτίζει τη σκοτεινή ουτοπία της Αριστεράς και την αποτυχία της Αριστερής πιθανότητας, …όπως ο ίδιος σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά στο προλογικό του σημείωμα στο πρόγραμμα της παράστασης. Ίσως για αυτό και αποτυπώνουν τόσο ξεκάθαρα και ολοκληρωμένα το καλλιτεχνικό όραμα του μεγάλου αυτού συνθέτη, γιατί βαδίζουν παράλληλα με την πολιτική και κοινωνική του θεώρηση.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σημαντικό μουσικό πόνημα το οποίο κουμπώνει επάνω στην επική ερμηνεία της Σοφίας Φιλιππίδου στον ρόλο της Πραξαγόρας. Μαζί της ο εξαιρετικός βαθύφωνος της Λυρικής Σκηνής Χριστόφορος Σταμπόγλης

Πρόκειται λοιπόν για ένα σημαντικό μουσικό πόνημα το οποίο κουμπώνει επάνω στην επική ερμηνεία της Σοφίας Φιλιππίδου στον ρόλο της Πραξαγόρας, η οποία με την ερμηνεία της υπογραμμίζει τόσο τα φεμινιστικά, αναρχικά, αντιεξουσιαστικά και σατιρικά  Αριστοφανικά νοήματα του έργου, όσο και την Κραουνική ανάγνωση του διστοπικού ρεαλισμού, από το κατά τα άλλα τρυφερό και ποιητικό γκρέμισμα των Αριστερών προσδοκιών μας. Μαζί της ο εξαιρετικός βαθύφωνος της Λυρικής Σκηνής Χριστόφορος Σταμπόγλης μαγεύει με τη φωνή του και μας κάνει να γελάμε με την κωμικότητα του ρόλου του Βλέπυρου.

Δώστα όλα Πραξαγόρα

Σώσε τη φτωχή μας χώρα

Δώστα όλα ρε μεγάλη

Βάζει ο λαός τσουκάλι

Στην σκηνή ανεβαίνει επίσης και ο ίδιος ο Κραουνάκης σε δυο ρόλους, εκ τον οποίον ο ένας … και δεν τον μαρτυρούμε… αποτελεί το απόλυτο αριστοφανικό κωμικό κρεσέντο, ξαφνιάζοντας ευχάριστα το κοινό. Στην ομάδα και η υπέροχη Ιωάννα Μαυρέα, καθώς και πολλοί ακόμα ταλαντούχοι ηθοποιοί: Χρήστος Γεροντίδης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Ερατώ Αγγουράκη, Τερέζα Καζιτόρη, Πίνα Κούλογλου, Ματίλντα Τούμπουρου, τραγουδιστές και μουσικοί: Δημήτρης Ανδρεάδης, Βασίλης Ντρουμπογιάννης, Βάιος Πράπας, Γιώργος Ταμιωλάκης που παίζουν ζωντανά μουσική πάνω στη σκηνή.

Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας 

Φωτογραφίες & video: Στέλλα Πέρπερα

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Εκκλησιάζουσες – Η λαϊκή οπερέτα» θα βρείτε εδώ

Περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ

Η Υπόκλιση & το Χειροκρότημα εδώ

Ένα μικρό απόσπασμα από τον χορό εδώ:

Βρείτε μας στα social media του Stellasview :

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Περί Αναστάσιος Νέστορας 226 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.