Σοφία Σεϊρλή: «Χρειάζεται πολύ μεράκι, θυσίες και τρομερή πειθαρχία για να ασχοληθείς με το θέατρο»

Η γνωστή και ταλαντούχα ηθοποιός, καθηγήτρια υποκριτικής και σεναριογράφος μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Το χελιδόνι» που ανεβαίνει στο θέατρο Αμαλία.

Κυρία Σεϊρλή, υποδύεστε με αναμφίλεκτη δεξιοτεχνία την «Αμέλια». Διαβάζοντας το σενάριο του Γκιλιέμ Κλούα τι ήταν εκείνο που σας κέντρισε τόσο ώστε να δεχτείτε να συμπρωταγωνιστήσετε στην παράσταση;

To θέμα του έργου του Γκιγιέμ Κλούα με ενδιέφερε πολύ! Και βέβαια ο ρόλος ήταν μεγάλη πρόκληση! Η Αμέλια είναι τόσο διαφορετική από μένα, κι αυτό ήταν πρόκληση μεγάλη!

Πώς είναι η εμπειρία να συνεργάζεστε στη σκηνή με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου;

Αμοιβαίος κεραυνοβόλος καλλιτεχνικά έρωτας από τις πρώτες αναγνώσεις. Όλοι επισημαίνουν τη χημεία που έχουμε στη σκηνή με τον Βασίλη.

Στην παράσταση, προβάλλεται υπόρρητα η βαθύτερη διερεύνηση του μίσους, του τρόμου, των αγκυλώσεων, της άρνησης της κάθε διαφορετικότητας από τις κοινωνικές νόρμες. Η ηθοποιός αλλά πρωτίστως η γυναίκα Σοφία Σεϊρλή πόσο δεκτική είναι εν γένει στη διαφορετικότητα;

Είναι το μόνο δε μ’ενδιαφέρει στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος. Πολλοί κι αγαπημένοι φίλοι είναι “διαφορετικοί” από μένα.

Σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, ως καλλιτέχνης από πού πιστεύετε ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως το θέατρο για παράδειγμα;

Κάποιοι βέβαια για να γίνουν “διάσημοι”, γνωστοί, από την τηλεόραση κυρίως, αλλά και πολλοί ευτυχώς για τη μάθηση, για να ζήσουν άλλες ζωές μέσω των ρόλων. Το θέατρο εκπαιδεύει τον άνθρωπο.

Ποια είναι από την πείρα σας, τα εν γένει στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να σταθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση; Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Ταλέντο, ναι! αλλά πώς το ορίζεις; Έπειτα είναι διαφορετικές οι δυνατότητες του ηθοποιού στο θέατρο, και διαφορετικές στον κινηματογράφο, και διαφορετικές στην τηλεόραση. Η συμβουλή μου στους νέους που ξεκινούν, Θέατρο και μόνο θέατρο τουλάχιστον στην αρχή είναι να είναι πολύ προσεχτικοί στις επιλογές.Αυστηροί με τον εαυτό τους, και πάνω απ’ όλα να ΘΕΛΟΥΝ πολύ να ασχοληθούν με το θέατρο, να μη μπορούν αλλιώς…τα πράγματα είναι δύσκολα. Χρειάζεται πολύ μεράκι, θυσίες, τρομερή πειθαρχία και και…και.

Πέρα από εξαιρετική ηθοποιός στη σκηνή, έχετε διδάξει Υποκριτική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αλλά και σε Δραματικές Σχολές. Ποια είναι η εκτίμησή σας με βάση την πείρα σας για τη θεατρική αγωγή και παιδεία στην Ελλάδα;

Λυπάμαι δεν έχουμε την παιδεία και τη θεατρική αγωγή που θα έπρεπε, αλλά έχουμε εξαιρετικούς ηθοποιούς, αυτοδημιούργητους θα έλεγα!

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα θέλατε να γράφει ύστερα από χρόνια το βιβλίο του ελληνικού θεάτρου, δίπλα στο όνομά σας;

Δεν μπορώ να πω! Ας το πει κάποιος άλλος!

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ θερμά τη Σοφία Σεϊρλή για τη συνομιλία μας και της εύχομαι καλή καλλιτεχνική πορεία!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

1 Trackback / Pingback

  1. «Το Χελιδόνι» του Guillem Clua στο Θέατρο Αμαλία - Stellasview

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.