Σωτηρία Ζάνταλη: «Το μπουρλέσκ είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό είδος»

Η ταλαντούχα ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Σωτηρία Ζάνταλη μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη για το νέο της θεατρικό έργο «Cabaret: The Show Must Go On» το οποίο ανεβαίνει στο Ξέφωτο (Λαδάδικα).

Πότε πρωτοήλθες σε επαφή με το θέατρο, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της τέχνης;

Πάντα ονειρευόμουν να σπουδάσω θέατρο. Ήταν υποθέτω μια μικρή φωνούλα στο μυαλό και την καρδιά μου που με έσπρωχνε προς τα εκεί. Η πρώτη θυμάμαι ουσιαστική επαφή μου με το θέατρο έγινε όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο κι ήρθα στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο πράγμα που έκανα λοιπόν ήταν να γραφτώ σε τρεις θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες! Μετά την Αγγλική Φιλολογία θα έφευγα να σπουδάσω θέατρο στη Αμερική, ωστόσο, δυστυχώς την τελευταία στιγμή τα σχέδιά μου ναυάγησαν και έτσι οι καθηγητές μου με παρότρυναν να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Θεάτρου του ΑΠΘ. Έδωσα, πέρασα κι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει καθόλου να κάνω αυτό που μου δίνει χαρά και ισορροπία.

Τι πραγματεύεται το έργο «Cabaret The Show Must Go On!» και ποια ήταν τα ελατήρια για τη συγγραφή του;

Το έργο είναι μία ιστορία που θυμίζει λίγο Film Noire. Ένα Καμπαρέ κάπου στη Νέα Υόρκη, πολύχρωμες γυναίκες που δουλεύουν τη νύχτα και διασκεδάζουν επικίνδυνους άντρες κι επικίνδυνοι άντρες που χρησιμοποιούν την αφέλειά αυτών των γυναικών για τους σκοτεινούς σκοπούς τους… Κάποιες έχουν καταστρέψει τη ζωή τους για τον έρωτα, άλλες παίρνουν τα πράγματα πιο ελαφριά. Ένας μαφιόζος. Ένας φόνος που δεν έχει εξιχνιαστεί και το φάντασμά του πλανιέται και απαιτεί τη λύση του. Κι ο έρωτας βέβαια πάντα ένα καταλυτικό στοιχείο σε όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι λατρεύω το μιούζικαλ ως είδος. Φέτος, έπειτα από μια κουβέντα με τον μουσικό μας, τον Κώστα Τσαγγαρίδη, ήρθε, ίσως και για τους δυο μας, το πλήρωμα του χρόνου για να ασχοληθούμε για πρώτη φορά με το μουσικό θέατρο. Εκείνη η κουβέντα ήταν το ερέθισμα για να γράψω το πρώτο μου κείμενο για το μουσικό θέατρο.

Είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά λοιπόν που αναμετριέσαι με το είδος του μπουρλέσκ!

Ναι, είναι η πρώτη φορά. Είναι ένα δύσκολο και σύνθετο είδος. Πιστεύω, ωστόσο, ότι θα την κερδίσουμε τη μάχη.

Σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, ως καλλιτέχνης από πού πιστεύεις ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως το θέατρο για παράδειγμα;

Η ανάγκη του ανθρώπου να ασχοληθεί με την Τέχνη δεν μπορεί να φιμωθεί ή να πεθάνει εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών. Οι άνθρωποι έκαναν θέατρο ακόμη και κάτω από πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Οι οικονομικές απολαβές είναι σίγουρα ένα κίνητρο, αλλά και η ανάγκη να εκφραστεί η πολύτιμη ανθρώπινη ουσία που κουβαλάμε μέσα μας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ισχυρή. Ωστόσο εγώ δεν το είδα ποτέ μου ως επάγγελμα από το οποίο θα βιοπορίζομαι. Αν το είχα κάνει νομίζω ότι θα είχα απογοητευτεί και ίσως σταματήσει μέχρι τώρα.

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον νέο ηθοποιό, αλλά και φιλόδοξο θεατρικό συγγραφέα που θέλει να δοκιμαστεί στην τέχνη του θεάτρου;

Γενικά δεν τα πάω καλά με τις συμβουλές. Δεν ξέρω. Μάλλον ν’ ακούει και ν’ ακολουθεί τη φωνούλα μέσα του που τον θέλει ευτυχισμένο. Ό,τι του δίνει χαρά και ισορροπία αυτό να αγκαλιάζει και να πορεύεται μαζί του.

Ολοκληρώνοντας τι έχεις ξορκίσει θα έλεγες με την ενασχόλησή σου με την τέχνη και δη με το θεατρικό γίγνεσθαι;

Έχω ξορκίσει ένα τρομακτικά ανήσυχο μυαλό και μια δημιουργική τρέλα που μέσα στο συμβατικό πλαίσιο ζωής που ζούμε όλοι μας θα είχαν γίνει τέρατα και θα με είχαν κατασπαράξει. Η τέχνη γενικότερα και το θέατρο ειδικότερα είναι ένα λιμάνι όπου μπορείς να μπεις μαζί με άλλους και να δημιουργήσεις καινούργιους κόσμους, καινούργια ταξίδια για σένα και όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν μαζί σου. Για μένα δεν υπάρχει ευτυχία χωρίς δημιουργία και χωρίς συμπόρευση. Το θέατρο τα συνδυάζει και τα δύο. Θεωρώ ότι οι μεγαλύτερες πήγες πληρότητας απ’ όπου αντλεί ένας ο άνθρωπος είναι η δυνατότητα να αγαπάει και η ικανότητα να δημιουργεί, και νομίζω ότι αν τις καλλιεργήσει και τις κάνει να δώσουν καρπούς θα ζούμε σ’ έναν ομορφότερο κόσμο.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ θερμά τη Σωτηρία Ζάνταλη για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι καλή συνέχεια στην καλλιτεχνική της πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση«Cabaret: The Show Must Go On» θα βρείτε εδώ

Χορηγός Επικοινωνίας: www.stellasview.gr

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.