Τάσος Ταλιανίδης: Στη σκηνή κουβαλάω πάντα το νόμισμα με τις δύο όψεις, παιχνίδι και αλήθεια!

Το Δόξα (sin) δεν είναι ένα έργο που προσφέρει εύκολες απαντήσεις. Αντίθετα, θέτει καίρια ερωτήματα γύρω από την πίστη, την κακοποίηση, το όριο ανάμεσα στο παιχνίδι και την αλήθεια. Ο νεαρός ηθοποιός Τάσος Ταλιανίδης μίλησε στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Στέλλα Πέρπερα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την εμπειρία του πάνω στη σκηνή, για την πρόκληση του να υποδυθεί χαρακτήρες με βάρος και αντιφάσεις, αλλά και για την προσωπική του στάση απέναντι σε μια θεματική που «ξεγυμνώνει» τον καλλιτέχνη. Με φρεσκάδα, πίστη και χιούμορ, μας θυμίζει πως η ουσία του θεάτρου δεν είναι η απάντηση, αλλά το ερώτημα που γεννιέται μέσα μας φεύγοντας από την αίθουσα.

Το Δόξα (sin) έρχεται στη Μικρή Σκηνή από την πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα ΤΑΡΑΤΣΑ για δυο παραστάσεις 29 & 30 Σεπτεμβρίου.

 

Αν σας ρωτούσα σε μία πρόταση τι θα δούμε στη σκηνή, τι θα μου απαντούσατε;

Σε μια πρόταση Ε; Δύσκολο αλλά θα προσπαθήσω. Θα πω πως αντί για πρόταση θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το ερώτημα: Πότε τελειώνει το παιχνίδι και πότε αρχίζει η αλήθεια. Ελπίζω να τα κατάφερα!!

Το έργο κινείται ανάμεσα στο παιχνίδι και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Εσείς, ως ηθοποιός, πού νιώθετε ότι ισορροπείτε περισσότερο; Στην πλευρά του παιχνιδιού ή σε εκείνη της αλήθειας;

Πολύ ωραία ερώτηση. Πάντα μας έλεγαν στην σχολή να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι ηθοποιός θες να είσαι; Θέλω λοιπόν να είμαι ένας ηθοποιός ο οποίος παίζει σαν παιδί. Γιατί ένα παιδί πάντα παίρνει το παιχνίδι του σοβαρά. Παίρνει ένα μπουκάλι και το μετατρέπει σε τηλέφωνο, σε ραβδί μιας μάγισσας ή σε ένα σπαθί ενός ιππότη. Για το παιδί το παιχνίδι του είναι η αλήθεια του. Οπότε για να απαντήσω στην ερώτηση θεωρώ ότι το παιχνίδι και η αλήθεια είναι οι αντίθετες όψεις του ίδιου νομίσματος. Προσπαθώ λοιπόν όταν ανεβαίνω στην σκηνή να κουβαλάω αυτό το νόμισμα πάντα μαζί μου!

Υπάρχει κάποια στιγμή στις πρόβες που αισθανθήκατε ότι το έργο «σας ξεγύμνωσε» περισσότερο από όσο περιμένατε;

Στην προσπάθεια μου να προσεγγίσω τους ρόλους που μου ανατέθηκαν, έπρεπε να ξεστομίσω προτάσεις και λέξεις που δεν πίστευα ποτέ ότι θα αρθρώσω. Οπότε έπρεπε να παραμερίσω την προσωπική μου αντιπάθεια για τα κίνητρα των ρόλων μου και να τους δώσω σάρκα ,οστά και κίνητρο. Κάθε πρόβα ήταν προκλητική. Πόσο μάλλον όταν ανακάλυπτα πόσο μοιάζουν δύο φαινομενικά διαφορετικοί χαρακτήρες.

Επειδή είμαι άνθρωπος ο οποίος θέλει να κρατάει μια “κοντινή” σχέση με τον Θεό πάντα πίστευα πως το προσωπείο του συμβολίζει την ανιδιοτελή αγάπη. Προς όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Το Δόξα (sin) πραγματεύεται κακοποίηση και πίστη. Πώς προστατεύετε προσωπικά τον εαυτό σας, συναισθηματικά, όταν αγγίζετε τόσο σκληρές θεματικές;

Όπως είπατε δεν είναι εύκολη η θεματική του έργου. Δουλειά μας ωστόσο είναι να σας πούμε την ιστορία. Είχαμε ένα καθηγητή που αγαπώ πολύ ο οποίος έλεγε: Αγόρι μου τι κάνεις; Είσαι ο Άμλετ; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορώ να “είμαι” ο ρόλος. Η ιστορία του αρχίζει και τελειώνει στην σκηνή. Και εκεί τον “αφήνω” και εγώ. Όταν τελειώσει η πρόβα ή η παράσταση θέλω να είμαι ο Τάσος. Έτσι προστατεύομαι.

Αν έπρεπε να περιγράψετε τον χαρακτήρα σας με τρεις λέξεις που δεν σχετίζονται με την πλοκή, ποιες θα διαλέγατε;

Μπερδεμένος. Μόνος. Επίμονος.  Το σώμα, η μουσική και ο χώρος λειτουργούν σαν «συμπαίκτες» επί σκηνής. Ποιο από αυτά αισθάνεστε ότι συνομιλεί πιο έντονα με εσάς στον ρόλο σας; Το σώμα ήρθε πρώτο. Ο ένας ρόλος μου είναι 83 ετών. Εγώ είμαι 26. Έχουμε μια μικρή απόσταση. Οπότε ήθελα το σώμα, η φωνή, η ομιλία του κάπως να διαφοροποιούνται. Εκεί ήρθε και η έννοια του δικού μου “παιχνιδιού”. Πόσο γρήγορα μπορώ να αλλάξω ρόλους; είναι πειστικό; Μήπως είναι υπερβολικό; Τώρα σας καταθέτω σκέψεις που με κρατάνε ξύπνιο τα βράδια. (Γελάει)

Το έργο γεννιέται από αληθινές μαρτυρίες. Σας άλλαξε κάπως η διαδικασία της έρευνας ή της προετοιμασίας ως άνθρωπο;

Επειδή είμαι άνθρωπος ο οποίος θέλει να κρατάει μια “κοντινή” σχέση με τον Θεό πάντα πίστευα πως το προσωπείο του συμβολίζει την ανιδιοτελή αγάπη. Προς όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Οπότε διαβάζοντας μαρτυρίες, γεγονότα και περιστατικά από εκπροσώπους του Θεού που εκμεταλλεύτηκαν την αγάπη του και σίγουρα πιστεύω πως συνεχίζουν να το κάνουν για το προσωπικό τους όφελος με αναστάτωσε. Συνεχίζω να πιστεύω και θα συνεχίσω. Πιστεύω και στον άνθρωπο απλώς η διαφορά είναι πως πόνο έχει προκαλέσει μόνο ο άνθρωπος ποτέ ο θεός. Οπότε δεν βίωσα κάποια αλλαγή, απλώς επιβεβαιώθηκα για αυτά που ήδη γνώριζα ως ένα βαθμό.

Αν το κοινό έπρεπε να φύγει με μία αίσθηση μετά την παράσταση, ποια θα θέλατε να είναι αυτή;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Ελπίζω να θέσουμε ερωτήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κοινό δεν θα φύγει με κάποια λύση στο πρόβλημα. Μακάρι να κάνουμε καλή δουλειά ώστε ο καθένας να φύγει με όποιο ερώτημα του γεννηθεί.

Υπάρχει κάποιο νέο καλλιτεχνικό σχέδιο που ετοιμάζετε και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Πέρα λοιπόν από το Δόξα (sin), από την Κυριακή 5 Οκτωβρίου έως και τις 25 Οκτωβρίου στις 11:30, στο Metropolitan Urban Theatre, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά η “Πεντάμορφη και το Τέρας, The musical” από την παιδική σκηνή Θεσσαλονίκης και σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή. Επίσης στις 12 Δεκεμβρίου ανεβαίνει το “Δείπνο Ηλίθιων” μια κωμωδία για όλους που επίσης έρχεται να θέσει διάφορα ερωτήματα, πάλι σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή στο Metropolitan Urban Theatre. Τέλος σύντομα θα ανακοινωθεί μια σημαντική παραγωγή σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα με στέγη το θέατρο τεχνών η οποία στοχεύει για πρεμιέρα στα μέσα Νοεμβρίου.

 

✒ Συνέντευξη: Στέλλα Πέρπερα

 

🎬 Δείτε το trailer της παράστασης εδώ:

 

ℹ️ Πληροφορίες Παράστασης

🎭 Δόξα (sin)
29 & 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00

📍 Μικρή Σκηνή
Επταλόφου 14
Κάτω Τούμπα, Θεσσαλονίκη
☎️ 6944.503.542

 

📝 Υπόθεση
Πρόκειται για μια δραματουργία που θίγει ζητήματα κακοποίησης, εξουσίας και πίστης. Ένα φαινομενικά αθώο γενέθλιο πάρτι μετατρέπεται, μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, σε ένα αλλόκοτο «μοναστήρι», όπου οι νεαροί συμμετέχοντες ζωντανεύουν μια αφήγηση που σπάει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

🎬 Σκηνοθεσία: Σοφία Αλεβιζάτου, Μάριος Δρόσος
🎶 Μουσική Σύνθεση & Εκτέλεση: Χρήστος Παπαδόπουλος

🎭 Παίζουν: Ξένια Παπαϊωάννου, Ηλιάνα Τσακιρίδου, Τάσος Ταλιανίδης, Μάριος Δρόσος, Σοφία Αλεβιζάτου

⏳ Διάρκεια: 80′ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

🎫 Τιμές εισιτηρίων:
12€ (κανονικό), 10€ (φοιτητών, ανέργων, 65+)

🎟️ Προπώληση:
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/doksasin

 

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Tiktok:  https://www.tiktok.com/@stellaperpera/

Viber:  StellasView.gr

X Twitter: https://x.com/StellaPerpera/

 

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 481 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.