Αντώνης Καραγιάννης: “Στηv εποχή της εικόνας η σκέψη είναι πολύ σημαντική”

Αντώνης Καραγιάννης

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

O σκηνοθέτης Αντώνης Καραγιάννης μίλησε στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά για την επιτυχημένη θεατρική παράσταση, το διεθνές best seller “Ιστορίες να σκεφτείς” του Χόρχε Μπουκάι που παρουσιάζεται για 2η Χρονιά στο Θέατρο Metropolitan: The Urban Theater, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι προς την αναζήτηση της αλήθειας!
Τι είναι, αλήθεια, η αλήθεια; Είναι κάτι σταθερό σαν βράχος ή κάτι εύθραυστο σαν λουλούδι; Τι είναι, αλήθεια, η ζωή; Το υπόλοιπο όσων δε ζήσαμε ή το άθροισμα των στιγμών που έχουμε ζήσει; Και ο έρωτας; Πότε είναι αληθινός; Όταν αποδεχόμαστε τους άλλους όπως είναι ή όταν προσπαθούμε να τους αλλάξουμε και να τους φέρουμε «στα μέτρα» μας; Αλήθεια, πόσο συχνά επικοινωνούμε ουσιαστικά με τους άλλους, εκφράζοντας αυτό που πραγματικά θέλουμε;
Βαθιά ανθρώπινες αλληγορίες, απλές ιστορίες που δίνουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, ιστορίες που προκαλούν δάκρυα ή γέλιο μέχρι δακρύων, ιστορίες που συν-κινούν, μετα-κινούν και μας παρα-κινούν να σκεφτούμε και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με φίλους και…εχθρούς, ζωντανεύουν μέσα από μια διαδραστική παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχείς εναλλαγές, που μοιάζει με όνειρο. «Γιατί ζωή χωρίς όνειρα…τι να την κάνεις!»

 

Με αφορμή τις παραστάσεις του έργου “Ιστορίες να Σκεφτείς” στο Metropolitan Urban Theater, θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα της θεατρικής παράστασης της οποίας υπογράφετε τη σκηνοθεσία και τη διασκευή, όπως επίσης επιμελείσθε την μουσική και την κινησιολογία των ηθοποιών της.

Η παράσταση είναι στημένη πάνω σε ένα διήγημα με πολλές και διαφορετικές ιστορίες. Ο Χόρχε Μπουκάι χρησιμοποιεί την τέχνη της αφήγησης μια ιστορίας και αυτή η συνθήκη, είναι από μόνη της πολύ ισχυρή στο να δημιουργήσει πλούσιες εικόνες. Μέσω της δραματουργικής επεξεργασίας, προσπάθησα να δημιουργήσω καθαρούς χαρακτήρες που θα υπηρετήσουν πιστά το κείμενο και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν έναν χώρο δράσης και διάδρασης στον οποίο θα μπορεί το κοινό, κατόπιν παρότρυνσης των ηθοποιών, να γίνει κομμάτι του έργου. Στο συγκεκριμένο έργο όπως προανέφερα, ο Μπουκάι χρησιμοποιεί τη μαγική τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας, που όπως γράφει ο ίδιος, «σου ανοίγει πόρτες αγνοημένες, δυνατότητες που δεν τις είχες φανταστεί, δρόμους που δε βάδισες ακόμα». Το βιβλίο «Ιστορίες να σκεφτείς» είναι από τα πρώτα συγγραφικά πονήματα του Χόρχε Μπουκάι που έγιναν αμέσως αγαπητά στην Ελλάδα, και θίγει το θέμα των σχέσεων και πως αυτές βοηθάνε στην προσωπική μας εξέλιξη. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Η σχέση σύμφωνα με τον Μπουκάι, προσθέτει. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο. Αξίζει να κοπιάσουμε για αυτήν, αξίζει το βάσανο που προκαλεί. Είναι ο πόνος που αξίζει γιατί όταν θα τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά, δεν θα είμαστε πια οι ίδιοι. Θα έχουμε αναπτυχθεί, θα είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι, θα αισθανόμαστε πιο ολοκληρωμένοι.

Μέσω της δραματουργικής επεξεργασίας, προσπάθησα να δημιουργήσω καθαρούς χαρακτήρες που θα υπηρετήσουν πιστά το κείμενο και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν έναν χώρο δράσης και διάδρασης στον οποίο θα μπορεί το κοινό, κατόπιν παρότρυνσης των ηθοποιών, να γίνει κομμάτι του έργου.

Ποιο αποτελεί το σκηνοθετικό σας εύρημα και ποιες οι δυσκολίες στη μεταφορά του έργου στη θεατρική σκηνή;

Το κείμενο περιλαμβάνει πολλές μικρές ιστορίες. Όλες οι ιστορίες είναι πολύ όμορφες και γοητευτικές. Όπως γράφει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, οι ιστορίες  αυτές ανοίγουν πόρτες αγνοημένες, νέους δρόμους που δεν βάδισες ακόμα. Διαβάζοντας τις ιστορίες αυτές, κάθε άνθρωπος εισπράττει κάτι διαφορετικό. Θέλω να τονίσω πως στο αρχικό κείμενο δεν υπάρχουν οι χαρακτήρες που βλέπουμε στην παράσταση. Στόχος μου ήταν η δημιουργία καθαρών χαρακτήρων και δομών που θα υπηρετήσουν με σεβασμό το κείμενο του συγγραφέα. Δημιούργησα έτσι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνθήκη που έδεσε όλες τις ιστορίες μεταξύ τους και οι ήρωες του έργου ξετυλίγουν τη δράση γύρω από αυτή τη συνθήκη. Η παράσταση προσφέρει πλούσια εναλλαγή συναισθημάτων. Σύντομα ο θεατής αφήνεται και οδηγείται σε ένα ταξίδι. Γίνεται συνταξιδιώτης μιας παρατεταμένης ονειρικής συνεδρίας και ανακαλύπτει πολύ όμορφες αλήθειες μέσα από έναν συνεχόμενο προβληματισμό. Αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερη ευχάριστη και μοναδική ατμόσφαιρα. Στο τέλος του έργου ο κεντρικός ήρωας αναρωτιέται αν όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του είναι αληθινά ή απλώς είναι ένα όνειρο. Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος: «ζωή χωρίς όνειρα τι να την κάνεις».

Ποιο το δικό σας ζητούμενο – στόχος της παράστασης;

Ένας καθαρός μου στόχος ήταν να απαλείψω όποιο διδακτικό ύφος απορρέει από τις ιστορίες. Όλα αυτά για μένα ήταν και το στοίχημα της επιτυχίας. Ο θεατής φεύγει γεμάτος με ιστορίες. Απλές καθημερινές ιστορίες που μας δείχνουν πόσο απλή και όμορφη είναι η ζωή. Εμείς την κάνουμε δύσκολη. Πρώτα στον εαυτό μας και μετά στους απέναντι. Αυτό που εισπράττει ο θεατής είναι η σκέψη. Στην εποχή της εικόνας η σκέψη είναι πολύ σημαντική κι αποδεικνύεται και πολύ χαλαρωτική και αναζωογονητική. Θέλω όταν το κοινό φεύγει από την παράσταση, να κλείνει τα μάτια και να ονειρεύεται. Όταν το κοινό αποχωρεί και κουβαλάει κάτι μαζί του, νομίζω πως η Τέχνη επιτελεί τον σκοπό της. Η Τέχνη, μέσω της έκφρασής της, προσφέρει τον χώρο για όνειρα, για έμπνευση, για αφύπνιση, για διαμαρτυρία, ακόμα και για καταγγελία.

Στην εποχή της εικόνας η σκέψη είναι πολύ σημαντική κι αποδεικνύεται και πολύ χαλαρωτική και αναζωογονητική. Θέλω όταν το κοινό φεύγει από την παράσταση, να κλείνει τα μάτια και να ονειρεύεται.

Ποιο το επόμενο σκηνοθετικό σας βήμα μετά τις “Ιστορίες να Σκεφτείς”;

Υπάρχουν τρεις παραγωγές που ετοιμάζω στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη για το 2024. Τα έργα αφορούν και σύγχρονους μα και κλασικούς συγγραφείς. Ένα απ’ αυτά αφορά τη ζωή της Μαρίας Κάλλας και θα ανέβει στη θεατρική σκηνή στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με την εξαιρετική ηθοποιό και σοπράνο Ανδρομάχη Γεωργιάδου. Τα υπόλοιπα σύντομα…

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

ℹ️ Πληροφορίες
🎭 Ιστορίες να σκεφτείς του Χόρχε Μπουκάι

📍 Metropolitan: The Urban Theater
Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη

📆 Παραστάσεις:
Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:00

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Tiktok:  https://www.tiktok.com/@stellaperpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.