Κριτική για την παράσταση “Σ’ εσάς που με ακούτε” της Λούλας Αναγνωστάκη, από το ΚΘΒΕ

Ήμασταν εκεί για εσάς, το StellasView.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λακαριστών το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, και παρακολούθησε την παράσταση “Σ’ εσάς που με ακούτε” της Λούλας Αναγνωστάκη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Δεύτερος χρόνος!

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύγχρονο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, γραμμένο το 2003, που ξεχωρίζει ως ένα από τα κορυφαία της συγγραφέως. Η συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα “άχρονο” Βερολίνο, ένα σκηνικό που διατηρείται ζωντανό και σήμερα, όπου η διοργάνωση μιας διαδήλωσης υπέρ του δικαίου, των δικαιωμάτων και των μεταναστών δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί η ιστορία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα σπίτι, το σπίτι της Μαρίας, μέρος συμβίωσης Ελλήνων μεταναστών, όπου ο Άγης, ο πρωταγωνιστής, μεταδίδει το επαναστατικό του πνεύμα στους άλλους ήρωες του έργου αλλά και στο κοινό. Μέσα από ένα άτυπο θεατρικό παιχνίδι, ο καθένας από τους ενοίκους σηκώνεται μπροστά σε μικρόφωνο μιλώντας δυνατά για να ακουστεί, ανοίγοντας τη ψυχή του και αποκαλύπτοντας τα θραύσματα της μνήμης του και όλα αυτά που τον πονάνε.

✒ Γράφει ο Νέστορας Αναστάσιος

Στην παράσταση αυτή, η συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα “άχρονο” Βερολίνο, ένα πεδίο πολιτικοκοινωνικών συμβάντων που αντικατοπτρίζει την επίκαιρη διαχρονική πραγματικότητα των ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχιας και στο μεταίχμιο της ανελευθερίας. Η πλοκή εστιάζει σε μία επικείμενη διαδήλωση υπέρ του δικαίου και των μεταναστών, σε μία πόλη του φλέγεται από αναταραχές και βία. Ο σκηνικός τόπος ένα σπίτι όπου συνυπάρχουν και επιβιώνουν Έλληνες μετανάστες.

Ο Άγης, ο κεντρικός ήρωας, προβάρει τον λόγο που θα εκφωνήσει στην διαδήλωση, ένας λόγος γεμάτος επαναστατικό πνεύμα, καλώντας τους υπόλοιπους ήρωες του έργου να τον ακολουθήσουν σε ένα άτυπο παιχνίδι διαλόγου. Καθώς λοιπόν, οι ένοικοι του σπιτιού και οι καλεσμένοι τους αναδύονται στο κέντρο της σκηνής, μπροστά από το μικρόφωνο, ανοίγουν τη ψυχή τους και αφηγούνται τα θραύσματα της μνήμης τους και όλα αυτά που τους πονάνε, το κοινό καθηλωμένο και αποσβολωμένο παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία.

Η Λούλα Αναγνωστάκη, μέσα από τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων του έργου, επιτυγχάνει να φορτίσει ηλεκτρικά την ατμόσφαιρα με σπαρακτικές στιγμές και εν τέλει αναδύει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και τα φέρνει στη σκηνή. Το άτυπο παιχνίδι διαλόγου γίνεται το μέσο για την ανάδειξη των προσωπικών εμπειριών, με τους χαρακτήρες να αποτυπώνουν με ένταση τις πολυσύνθετες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, με το εξαιρετικό σκηνοθετικό του ένστικτο, μας χαρίζει μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία. Η σκηνή γεμίζει με ένταση και σιωπή, λαϊκή μουσική και νοσταλγική μελωδία, δημιουργώντας έναν κόσμο αποσάθρωσης, αλλά και ελπίδας. Η παρουσία του μικροφώνου καθίσταται το επίκεντρο της αφήγησης, συνδυάζοντας τη δύναμη του λόγου με την εκφραστικότητα των ηθοποιών.

Στο ιδιαίτερο αυτό σκηνικό, στο αποπνικτικό σαλόνι του κοινόβιου κάποιων Ελλήνων μεταναστών στο Βερολίνο, ο σκηνοθέτης δημιουργεί συναρπαστικά αφηγηματικά κρεσέντα νοητικού αποπροσανατολισμού. Οι ήρωες και οι θεατές καλούνται να αναρωτηθούν πού βρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο μέσα από κρεσέντα αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης.

Κατά τη διάρκεια του θεατρικού αυτού παιχνιδιού, το σπίτι μεταμορφώνεται σε έναν χώρο που αντανακλά το παρελθόν και το παρόν, αλλά και τα διλλήματά μας: Ποιοι είμαστε; Τι πραγματικά μετράει και τι δεν μετράει στη ζωής μας; Αντιδράσεις, ικανότητες, αντοχές και αδυναμίες ξεδιπλώνονται, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει την πλούσια πολυπλοκότητα του εαυτού του, να γελάσει, να προβληματιστεί, να συγκινηθεί, αλλά ακόμα και να κλάψει, χωρίς ντροπή, αποσβολωμένο και καθήμενο στις καρέκλες του.

Οι υπέροχες ερμηνείες των ηθοποιών αναδεικνύουν με εξαιρετική ευαισθησία τις πολυστρωματικές πτυχές των χαρακτήρων των ηρώων, ενώ ο εκπληκτικός συνδυασμός των θεατρικών τεχνών που εκτυλίσσονται και διαπλέκονται στην παράσταση δημιουργεί μια ζωντανή, οργανική, και αξέχαστη εμπειρία.

ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η παράσταση (από την Ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ):

Βερολίνο, 2001 ή 2023.
Βερολίνο, τώρα.

Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που «προσφέρει» η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος ΘεοδωρίδηςΙζαμπέλα Κωνσταντινίδου
Χορογραφία- Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου
Κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή
Βοηθός Σκηνογράφου: Δανάη Πανά
Β’ Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Γεωργίου
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
Φωτογραφίες: Mike Rafail (That long black cloud)

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος (έως 17/12), Νικόλας Δροσόπουλος (από 20/12) (Τζίνο), Σεμίραμις Αμπατζόγλου (Τρούντελ), Νικόλας Δροσόπουλος (έως 17/12), Χρήστος Τσάβος (από 20/12) (Νίκος), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαρία), Γιώργος Κολοβός (Ιβάν), Νίκος Μήλιας (Άγης), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Σοφία), Δημήτρης Ναζίρης (Χανς), Μπέττυ Νικολέση (Έλσα)

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα* Κατά τη διάρκεια της παράστασης για τις ανάγκες της δράσης ακούγεται πυροβολισμός και ένας ηθοποιός ανάβει τσιγάρο.Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη – Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00
Κυριακή: 19:00

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Tiktok:  https://www.tiktok.com/@stellaperpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.