Χάρης Φραγκούλης: “Το Θέατρο είναι ένας τρόπος να ανασαίνει κανείς”

Χάρης Φραγκούλης

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Η Σοφόκλεια Αντιγόνη δια χειρός Χάρη Φραγκούλη, από το Θησείον στο Θέατρο Αμαλία.

Ο πολυσυζητημένος, βραβευμένος, χαρισματικός καλλιτέχνης του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης) Χάρης Φραγκούλης, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παραχώρησε συνέντευξη στο StellasView.gr και στη δημοσιογράφο Εύα Μαρά.
Ανέβηκε για να μας συστήσει στις 6 με 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αμαλία, μιαν αλλιώτικη Αντιγόνη ή καλύτερα έναν πλέον επιτυχή επαναπροσδιορισμό του Αρχαίου Δράματος σε κλειστό χώρο υπογράφοντας σκηνοθετικά.
Πρόκειται για μια θεατρική πρόταση ιδιαίτερης βαρύτητας, έμπνευσης και αισθητικής που θα μας συγκινήσει εκ νέου, επιβεβαιώνοντας το αδάμαστον και το εκρηκτικόν της τέχνης και του χαρακτήρα του!

Με αφορμή την παράσταση σας «Αντιγόνη» δώστε μας, εν συνόψει, το στίγμα – προφίλ της θεατρικής σας Αντιγόνης ως δημιουργός – σκηνοθέτης αυτής!

Ο χρόνος, η ομαδική δουλειά και επιμονή στον λόγο.

Πρόκειται τελικά για αφήγηση που κατέληξε παράσταση;

Όχι, από την αρχή δουλέψαμε το κείμενο όπως είναι.

Από τις αφηγήσεις των Αγγελιοφόρων μέχρι τα χορικά του κειμένου.

Το όραμα μου είναι να μπορώ να δουλεύω χωρίς να με εμποδίζει ο εαυτός μου, χωρίς να με εμποδίζουν οι οικονομικές συνθήκες και να μπορώ να σχετιστώ με τους άλλους, τότε αυτό είναι μια ευλογία

Ποια η δύναμη των λέξεων στην «Αντιγόνη» σας που επιμόνως εστιάζετε και με περισσή επιτυχία;

Η δύναμη είναι στο κείμενο του Σοφοκλή και στην μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Εγώ δεν μπορώ να προσδώσω δύναμη στις λέξεις, μπορώ να αφαιρέσω κάτι από τον εαυτό μου για να περάσει το κείμενο πιο ελεύθερα. Αλλά την δύναμη δεν μπορώ να την προσδώσω εγώ στις λέξεις, μπορώ να αποκαλύψω ένα μέρος τους.

Ποια δυσκολία ενείχε ο επαναπροσδιορισμός του Αρχαίου Δράματος σε κλειστό χώρο, αλήθεια;

Η δυσκολία είναι ίδια στον ανοιχτό και στον κλειστό χώρο. Έχει να κάνει με όλο το θρησκευτικό, φιλοσοφικό και υπαρξιακό θέμα του έργου και τον λόγο που είναι πολύ πιο δύσκολος από τον δικό μας καθημερινό λόγο. Η δυσκολία είναι για τον οποιοδήποτε που τα βάζει με κάτι μεγαλύτερο από αυτόν και όχι με το θέμα χώρου.

Πως επιτυγχάνεται η συνύπαρξη επί σκηνής 19 διαφορετικών (νεοφερμένων) ηθοποιών -προσωπικοτήτων που φέρουν πίσω τους παράλληλες διαφορετικές ιδιότητες (πχ. δικηγόρος, φαρμακοποιός, φιλόλογος, δάσκαλος κλπ);

Προσπαθούμε όσο μπορούμε το κακό κομμάτι της προσωπικότητας μας να βγαίνει εκτός της δημιουργικής διαδικασίας και να μένει το κείμενο, η παράσταση και η αγάπη. Ο “τρόπος” αν μπορούμε να πούμε είναι τα χαρακτηριστικά της επιμονής, της πίστης, της αγάπης και στο ποντάρισμα στο να χτιστούν σχέσεις ζωής.

Αν μπορώ να κάνω θέατρο, να σχετίζομαι με κείμενα και με ανθρώπους και να μπορώ να ζήσω από αυτό, είμαι χαρούμενος και αυτό θα ήθελα να συνεχίσει να συμβαίνει. Να ζω όπως ζω και όχι να πετύχω κάτι συγκεκριμένο ή μεγαλύτερο.

Τι σημαίνει για εσάς Θέατρο ως καλλιτέχνη – δημιουργό;

Το Θέατρο είναι ένας τρόπος να ανασαίνει κανείς.

Εν κατακλείδι, ποιο αποτελεί το προσωπικό σας όραμα για την Τέχνη ως δημιουργός;

Το όραμα μου είναι να μπορώ να δουλεύω χωρίς να με εμποδίζει ο εαυτός μου, χωρίς να με εμποδίζουν οι οικονομικές συνθήκες και να μπορώ να σχετιστώ με τους άλλους, τότε αυτό είναι μια ευλογία. Αν μπορώ να κάνω θέατρο, να σχετίζομαι με κείμενα και με ανθρώπους και να μπορώ να ζήσω από αυτό, είμαι χαρούμενος και αυτό θα ήθελα να συνεχίσει να συμβαίνει. Να ζω όπως ζω και όχι να πετύχω κάτι συγκεκριμένο ή μεγαλύτερο.

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Θερμές ευχαριστίες από καρδιάς στον πολυτάλαντο, εναλλακτικό, πολυσχιδή και ανήσυχο καλλιτέχνη για την εκ βαθέων Συνέντευξή μας στο StellasView με αφορμή τις προσεχείς παραστάσεις της δικής του θεατρικής “Αντιγόνης” στο Θέατρο Αμαλία – μετά τις άκρως επιτυχημένες στο Θησείον.
Σας ευχόμαστε Καλό Ταξίδι στο συναρπαστικό και ενδιαφέρον κόσμο της τέχνης σας ακολουθώντας πάντα την αιχμηρή και ασυμβίβαστη αλήθεια σας, μέσα από το ηθικόν της δυσκολίας που θα σας δίνει ανάσα Ζωής!

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή στο Θέατρο Αμαλία στις 6 με 9 Οκτωβρίου

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.