Αστέριος Πελτέκης – ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ

Αστέριος Πελτέκης – ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καλωσορίζει και υποδέχεται τον Νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, τον Αστέριο Πελτέκη, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου (α.φ. 224).

Ας τον γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα! Ο Αστέριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κάτοχος του Intergated Master διπλώματος του Τμήματος Θεάτρου της Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και υποψήφιος Διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πάνω στην πολιτιστική διαχείριση. Έχει παρακολουθήσει με υποτροφία σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ξεχωρίζοντας αυτά με τους Peter Brook, Bruce Mayers και Sotigui Kouyate. Εμπνευσμένος με την κίνηση της καλής θέλησης και άρρηκτα συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του ενεργού πολίτη που αγωνίζεται για μια καλύτερη κοινωνία διδάσκει εθελοντικά την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Με όπλα του την αγάπη για το θέατρο -και την τέχνη γενικότερα-, το υποκριτικό του ταλέντο και την ευαισθησία του έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στα πολιτισμικά δρώμενα τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Ο ίδιος έχει συνεργαστεί, σε περισσότερες από πενήντα παραστάσεις, με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Θέατρο Παλλάς, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον «Πλατόνοφ» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, «Τα ελάφια και οι κατάρες» σε σκηνοθεσία του Μουσταφά Αφκιράν (Κασιμ), τις «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» του Γ. Σεφέρη σε σκηνοθεσία Ε. Θεοδώρου κ.α.. Τον ρόλο του πνευματικού δημιουργού μιας ιστορίας , του οραματιστή αυτής από τη θέση του σκηνοθέτη, έχει αναλάβει στα «Η Νεράιδα» του Ζ. Ζιρωντού, «Πάμε πρόβα» σε κείμενα του Αρκά στο Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων, «Η Πόλις» σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη στο Κρατικό Ωδείο και στο στούντιο «Πλεύσις» κ.α..

Με τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές σειρές σημάδεψε την πορεία της ελληνικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα και καταφέρνει πάντα να γίνεται συμπαθής όχι μόνο με τον ρόλο που υποδύεται την εκάστοτε στιγμή, αλλά και ο ίδιος μέσω της φυσικότητάς του. Έχει συμμετάσχει τόσο σε τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων οι «Σχεδόν ποτέ» σε σκηνοθεσία του Νίκου Περάκη, L.A.P.D. σε σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου, «Σιωπηλός δρόμος», σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη όσο και σε κινηματογραφικές, όπως «Αν μ’ αγαπάς» σε σκηνοθεσία Χρήστου Κετικίδη (Λεωνίδας Α΄ Ρόλος), «Κάτω απ’ το μακιγιάζ σου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Σειτανίδη (Β΄ρόλος), Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, υποψήφιος για βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου, «Πρόσκληση σε δείπνο» σε σκηνοθεσία Σπύρου Αμοιρόπουλου, μικρού μήκους, Συγγραφέας, (Α΄ρόλος), Φεστιβάλ Δράμας, υποψήφιος για βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου, «Στην Κουζίνα» σε σκηνοθεσία Σπύρου Αμοιρόπουλου (Α΄ρόλος), υποψήφιος για βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ευελπιστούμε πως με μια αγκαλιά ανθρωπιάς και με αγάπη ο Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα αντιμετωπίσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ως μια κοιτίδα γόνιμου και παραγωγικού πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και, που θα δώσει ευκαιρίες και θα παρουσιάσει νέα έργα και καλλιτέχνες.

 

Αστέριε Πελτέκη,

Καλή Αρχή και Καλή Δύναμη!

 

Άρθρο: Σιμόνη – Μαρία Γκολούμποβιτς 

Υπ. Διδάκτωρ Θεατρολογίας

 

Φωτογραφία: Γεωργία Σιέττου

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Σιμόνη - Μαρία Γκολούμποβιτς 19 Άρθρα
Γειά σας! Ονομάζομαι Γκολούμποβιτς Σιμόνη- Μαρία, φιλόλογος και θεατρολόγος. Είμαι μέλος της συντακτικής ομάδας της stellasview, στην οποία αναρτώ τις θεατρολογικές μου απόψεις και σκέψεις για παραστάσεις και πολιτισμικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Είμαι Απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακός Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.