Παναγιώτης Τέτσης: 6 χρόνια χωρίς τον “Εικαστικό του βλέμματος”

Παναγιώτης Τέτσης

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα στις 5 Μαρτίου του 2016 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ένας – εκ των κορυφαίων εικαστικών της μετά – ιμπρεσιονιστικής παραστατικής Ζωγραφικής ή αλλιώς ο “Ζωγράφος του Βλέμματος“.

Ο λόγος για τον πλέον εμβληματικό διεθνή Έλληνα εικαστικό καλλιτέχνη (Ζωγράφο – Χαράκτη) και Ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, έναν ζωντανό θρύλο της εικαστικής τέχνης της μεταπολεμική περιόδου!

Γεννημένος το 1925 στην Ύδρα ο διαπρεπής εικαστικός, θα μεταβεί στον Πειραιά με την οικογένειά του σε ηλικία 12 ετών. Η κλήση του στην Τέχνη γίνεται πρώιμα έκδηλη από την παιδική του ακόμη ηλικία με μέντορές του, τον Νίκο Χατζηκυριάκο- Γκίκα και τον Δημήτρη Πικιώνη, ενώ τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής θα λάβει από τον Γερμανό Δάσκαλο Κλάους Φρισλάντερ.

Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών με τιμητική υποτροφία (μ’ ένα σύντομο πέρασμα φοίτησης στη Νομική Σχολή των Αθηνών), θα αφοσιωθεί πλήρως στη Ζωγραφική και τη Χαρακτική Τέχνη με επιπρόσθετα μαθήματα τοιχογραφίες, νωπογραφίας και ψηφιδωτού!

Ο ακαδημαϊκός του ρόλος υπήρξε επίσης σημαντικός ως Καθηγητής και αργότερα Πρύτανης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς επίσης και Μέλος της  Ακαδημίας Αθηνών. Θα εργασθεί ως Επιμελητής στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ στην έδρα του Ελεύθερου Σχεδίου, αλλά και θα αποτελέσει μέλος του Ελεύθερου Σπουδαστηρίου Καλών Τεχνών και τη Σχολή Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου. Ως μέγας Εραστής της Παραστατικής Ζωγραφικής με ιδιαίτερη προσωπική αισθητική ματιά που άπτεται του μετα- ιμπρεσιονικού ορατού με την παρατήρηση οπτικών φαινομένων, η τέχνη του θα χαρακτηριστεί από την Τελειότητα της Εκτέλεσης και της Ατμόσφαιρας που αυτή δημιουργεί. Συνεπακόλουθα – διόλου τυχαία – θα μείνει στην ιστορία της Εικαστικής Τέχνης ως ο Ζωγράφος της Πλησμονής και της Χρωματικής Έκστασης και Ελευθερίας.

Ένας καλλιτέχνης που θα επιτύχει το πλέον δύσκολο συνταίριασμα του ελληνικού φωτός και της χρωματικής έντασης μιας ζωγραφικής διόλου περιγραφικής και μιμητικής, αλλά μιας τέχνης με ποιητικότητα οπτικής και άπλετης φαντασίας.. μιας τέχνης με ένταση και χρώμα…

Μια ζωγραφική που διαπέρασε το δέρμα, ζυμώθηκε και απέδωσε το πιο γόνιμο προζύμι ως μια προέκταση της δικής του ξεχωριστής Χρωματικής Ελευθερίας και Φαντασίας!

Παναγιώτης Τέτσης (1925 – 5 Μαρτίου 2016)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.