Μενέλαος Λουντέμης: 45 Χρόνια Άσβεστης Μνήμης για τον Μεγάλο μας Λογοτέχνη

Έλα, ότι κι αν είναι, θα τελειώσει γρήγοραΜάζεψε την ψυχή σου και όρμα!”

Μενέλαος Λουντέμης

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου το 1977, σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή (από καρδιακή προσβολή) ο πολυγραφότατος, πολυδιαβασμένος, ο βραβευμένος και μελοποιημένος, ο πλέον σημαντικός Λογοτέχνης του 20ου αιώνα, Μενέλαος Λουντέμης.

Ένας εκ των πλέον δημοφιλών και επιφανών σύγχρονων λογοτεχνικών μορφών που άφησαν έντονο το στίγμα του με το πολυσήμαντο – παρά τις όποιες φιλολογικές και τεχνικές αδυναμίες και ατέλειες – έργο του.

Ο λόγος για τον πλέον σημαντικό αν και αδικημένου εν ζωή Λογοτέχνη μας (Συγγραφέα- πεζογράφο- ποιητή- θεατρικό συγγραφέα- δοκιμιογράφο – μεταφραστή), Μενέλαο Λουντέμη ή αλλιώς Μενέλαο Βαλασιάδη ή Μπαλάσογλου).

Ο πλέον χαρισματικός μας λογοτέχνης των αγαπημένων μας έργων “Ένα παιδί μετράει τ άντρα”,  του μελοποιημένου “Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος”, του βραβευμένου “Τα πλοία δεν άραξαν”, “Οδός Αβύσσου, “ώρα 0″,” Αγέλαστη Άνοιξη”,  “Συννεφιάζει”, “Βουρκωμένες Μέρες”, “Ο Εξάγγελος”, “Κραυγή στα Πέρατα”, “Ο Μεγάλος Δεκέμβρης”, “Δάκρυα” …και άλλων αξέχαστων  πονημάτων χαρακτηρίστηκε δικαίως, ως ο “Λογοτέχνης του Κοινωνικού ρεαλισμού”, καθώς το πληθωρικό και βιωματικό συγγραφικό του έργο – παρά το ερασιτεχνικό της γραφής του – διαπνέονταν έντονα από το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

Η συγγραφική – ποιητική του πέννα υπήρξε κράμα πλούσιου λυρισμού και έκδηλης αισθηματολογίας -με βαθύ ανθρωπιστικό χαρακτήρα και ευαισθησία, με διάχυτο το στοιχείο του ρομαντισμού, του ρεαλισμού, της αμεσότητας, της ηθογραφίας και του συμβολισμού.

Η πλούσια συγγραφική όπως και πολιτική του δράση, αλλά και περιπετειώδη πορεία ζωής του, είχαν βαθιά επίδραση στο έργο του, το οποίο διαπνέονταν από θέματα όπως η μοναξιά, η απογοήτευση, ο πόνος, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, η νοσταλγία, η δικαιοσύνη, η δυστυχία, η θλίψη, η πικρία, η κοινωνική ανελευθερία, η αδικία και ανισότητα!

Το βαθιά ανθρώπινο, ευαίσθητο γεμάτο τρυφερότητα και αλήθεια έργο του θα μας εμπνέει για πάντα ως Μέγιστος Δάσκαλος Ζωής, γιατί όπως ο ίδιος διατείνονταν – Ο Μεγάλος Δάσκαλος εμπνέει…

Τον Άνθρωπο, το Λογοτέχνη που υπερέβη τα όρια της κοινωνικής ευαισθησίας και αξίας και μας δίδαξε ανθρωπιά, ευαισθησία, ακεραιότητα δικαιοσύνη, ελευθερία, αλήθεια…

Μενέλαος Λουντέμης (14 Ιανουαρίου 1912 – 22 Ιανουαρίου 1977)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 460 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.