Οδυσσέας Ελύτης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Νομπελίστας “Ποιητής του Αιγαίου”

Οδυσσέας Ελύτης

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν Σήμερα στις 2 Νοεμβρίου του 1911 γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο κορυφαίος μελοποιημένος ποιητής μας – νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης (Φιλολογικό Ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη).

Ένας εκ των σημαντικότερων ποιητών – εκλεκτών μελών της Λογοτεχνικής γενιάς του ’30, ο μελοποιημένος και πολυβραβευμένος Οδυσσέας Ελύτης (ποιητής –  μεταφραστής ποιητικών και θεατρικών έργων – ζωγράφος) ή αλλιώς Ο Ποιητής του Αιγαίου θα  δυναμιτίσει με το ξεχωριστό  ποιητικό του στίγμα – λογοτεχνικό ιδίωμα του την ελληνική λογοτεχνία στα πλαίσια μιας πλούσιας και πολυκύμαντης καλλιτεχνικής δημιουργίας εμποτισμένης με το ελληνικό πνεύμα, την αγάπη για την ελευθερία και την ορθόδοξη παράδοση!

Γεννημένος στις 2 Νοέμβρη του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης – γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας (γιος του Λέσβιου επιχειρηματία – σαπουνοποιού Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της συμπατριώτισσάς του Μαρίας Βρανά), απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Σορβόννης, θα πρωτοστατήσει στα ελληνικά Γράμματα και θα καθιερωθεί ως ένας εκ των πλέον εμβληματικών φυσιογνωμιών της ελληνικής  Λογοτεχνίας, ενώ τα έργα του θα μεταφραστούν και σε πολλές ξένες γλώσσες.

Ο διακεκριμένος, βραβευμένος (με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, υπήρξε ο 2ος και ο τελευταίος μέχρι και σήμερα Έλληνας λογοτέχνης που τιμήθηκε με το Ανώτερο Πνευματικό Βραβείο – το Νόμπελ Λογοτεχνίας (μετά τον Γιώργο Σεφέρη) Ο σπουδαίος δημιουργός των ποιητικών συνθέσεων “Άξιον Εστί”, “Μονόγραμμα”, “Τα Ρω του Έρωτα”, ” Ήλιος Ηλιάτορας”,  “Μαρία Νεφέλη”,  “Ήλιος ο Πρώτος”, “Η Μεγάλη Έξοδος”, ” Άσμα ηρωϊκον και Πενθιμον”, ” Προσανατολισμοί”, “Εν Λευκώ”, ” Εκ του πλησίον”, “Δυτικά της λύπης”, “Τα Ετεροθαλή”, “Ο Μικρός Ναυτίλος”, Ανοιχτά Χαρτιά” θεωρείται ως ένας των μέγιστων διαμορφωτών και ανανεωτών εκπροσώπων της Ελληνικής Λογοτεχνίας και δη της Ποίησης λόγω του ιδιάζοντος ποιητικού του ιδιώματος και της έντονης λυρικότητας της γραφής του.

Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 – 18 Μαρτίου 1996)

 

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 537 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.