Αναστασία Τόλιου: “Η συγγραφή αποτελεί εσωτερική ανάγκη για έκφραση”

Η νέα ταλαντούχα – και πολλά υποσχόμενη – πεζογράφος, Αναστασία Τόλιου, ξεκινά το ενδιαφέρον ταξίδι της στον κόσμο της συγγραφής με το άκρως συγκινητικό και δυνατών συναισθηματικών αποχρώσεων βιβλίο της “Στο Μονοπάτι της Λησμονιάς” από τις εκδόσεις Πηγή και υπόσχεται να μας γοητεύσει μέσα από ένα άκρως συγκινητικό, κοινωνικό μυθιστόρημα που μιλά για τον Έρωτα, την απάτη, και τις εμμονές που ενίοτε καθίστανται καταστροφικές… μέσα από την αληθινή ματιά της εσωτερικής αλήθειας, της δικής της αλήθειας. Με αφορμή το νέο της βιβλίο, η συγγραφέας μιλά στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά.

 

Πότε χρονικά και με ποια αφορμή ξεκινά το ταξίδι σας στην τέχνη της συγγραφής – πεζογραφίας;

Ξεκίνησα να γράφω σχεδόν απ’ τα δεκαοκτώ μου. Είχα πάντα μαζί μου ένα μικρό σημειωματάριο και κατέγραφα σκηνές, διαλόγους αλλά και χαρακτήρες ανθρώπων που μου τραβούσαν την προσοχή στην καθημερινότητά μου. Όλα αυτά τα μετέφερα στο χαρτί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στο πρώτο έτος των σπουδών μου, είχα καταφέρει να γράψω μια μικρή ιστορία των εκατό σελίδων. Με αυτόν τον τρόπο συνέχισα και τα επόμενα χρόνια, γράφοντας δηλαδή μικρές ιστορίες, δίχως κάποια από αυτές να εξελιχθεί σε μυθιστόρημα. Αργότερα, το 2016, σε μια απ’ τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας, στράφηκα ολοκληρωτικά προς την συγγραφή. Στην αρχή ήταν μόνο μερικοί χαρακτήρες και λίγοι διάλογοι, ωστόσο σύντομα εξελίχθηκε στο βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα.

Τι σημαίνει για εσάς συγγραφή; Ποια η γοητεία αυτού του ταξιδιού;

Η συγγραφή αποτελεί εσωτερική ανάγκη για έκφραση. Ένας όμορφος και δημιουργικός τρόπος για να ξεφύγω απ’ την καθημερινότητα. Είναι ένα μονοπάτι γεμάτο προκλήσεις και συναισθήματα που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της εξέλιξης του κάθε βιβλίου. Είναι η συνεχής δημιουργία ενός καινούργιου κόσμου, μιας άλλης πραγματικότητας όπου όλα είναι δυνατά. Η γνωριμία με τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά και οι δυσκολίες οι οποίες βιώνει. Το ταξίδι στο μέρος όπου διαδραματίζεται η υπόθεση και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσει μια ιστορία, συνθέτουν  την μοναδική γοητεία του συγγραφικού ταξιδιού.

Με αφορμή την πρώτη σας συγγραφική απόπειρα με τίτλο “Το Μονοπάτι της Λησμονιάς” από τις εκδόσεις Πηγή, θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα του. Τι αυτό πραγματεύεται και ποια τα μηνύματα που διαπερνά στον αναγνώστη;

Πρόκειται για κοινωνικό μυθιστόρημα, το οποίο μιλά για τον έρωτα, την απάτη και τις εμμονές οι οποίες μπορούν να γίνουν καταστροφικές. Η πρωταγωνίστρια, η Ισμήνη, μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα παθαίνει μερική αμνησία. Επιστρέφει απ’ το νοσοκομείο σε μια ζωή άγνωστη για εκείνη, μια ζωή σαν παραμύθι. Σ’ έναν σύζυγο που θυμόταν ως ένα απλό φίλο. Στην αναζήτηση ενός χαμένου εαυτού, προσπαθώντας να συνθέσει τα ξεχασμένα κομμάτια της ζωής της, καταλαβαίνει πως τα πράγματα δεν είναι όπως της τα έχουν παρουσιάσει.

Μέσα από αυτήν την ιστορία μπορούμε να καταλάβουμε πως πολλές φορές η εικόνα μας προς τα έξω δεν συνδέεται με την εσωτερική μας αλήθεια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στην εποχή της υπερπληροφόρησης, παρατηρείται το φαινόμενο της ανάγκης για προβολή της προσωπικής μας ζωής στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διαπιστωθεί πως η «τέλεια» ζωή που κάποιος προσπαθεί να προωθήσει είναι μονάχα φαινομενική.

Οι σχέσεις που χτίζουμε καθημερινά με τους συνανθρώπους μας πρέπει να είναι ουσιώδεις, να μην βασίζονται σε προσωπικά οφέλη αλλά στην ανιδιοτελή ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση. Αυτό είναι κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια απ’ τις ζωές μας.

Πού έγκειται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του βιβλίου σας ως προς την πλοκή του;

Από τις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος η ζωή της πρωταγωνίστριας , η οποία πάσχει από αμνησία, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Σταδιακά αποκαλύπτονται τα γεγονότα που της συνέβησαν, οι αποφάσεις που πήρε και που την οδήγησαν τελικά στο αυτοκινητιστικό της ατύχημα. Μέσα από ανατροπές ακόμη και στο τέλος του βιβλίου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ποια η προσωπική σας προσδοκία – ζητούμενο ως συγγραφέας του;

Είναι ένα βιβλίο το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα καθώς αποτελεί την πρώτη μου ολοκληρωμένη συγγραφική προσπάθεια. Σίγουρα θα ήθελα να γίνει ευρέως γνωστό στο αναγνωστικό κοινό αλλά περισσότερο να μείνει στις καρδιές των ανθρώπων που θα το πάρουν στα χέρια τους. Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα να δω κάποια στιγμή την μεταφορά του στην τηλεόραση ή και ακόμα να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες.

Πρόκειται για ένα πεζογράφημα με ανατροπές και εναλλαγή παρόντος – παρελθόντος. Τι δυσκολίες ενείχε η απόδοσή του;

Η σταδιακή αποκάλυψη της άγνωστης ζωής της πρωταγωνίστριας μέσω των εναλλαγών ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει ο αναγνώστης να ταυτιστεί απόλυτα με την υπόθεση. Ουσιαστικά φτάνοντας στο τέλος, καταλαβαίνει τον λόγο για τον οποίο η ίδια έφτασε στην κατάσταση της αμνησίας. Ήθελε ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή τοποθέτηση, χρονικά, των γεγονότων ώστε η παρελθοντική κατάσταση να μην προδώσει τα μελλούμενα. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μέσω των ανατροπών ακόμη και στην τελευταία σελίδα προέκυψε αβίαστα καθώς εξελισσόταν η ιστορία μας.

Ποιες οι συναισθηματικές αποχρώσεις του βιβλίου σας;

Στον συναισθηματικό καμβά αυτής της ιστορίας υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: Τι συνέβη; Αυτό καλείται ο αναγνώστης να ανακαλύψει καθώς ξεφυλλίζει τις σελίδες του βιβλίου. Ζει μέσα απ’ τα μάτια της πρωταγωνίστριας την αίσθηση του να έχει, κάποιος, χάσει πολλά και σημαντικά χρόνια απ’ την ζωή του. Να έρχεται αντιμέτωπος με έναν άγνωστο εαυτό, μια καινούργια πραγματικότητα και την άσβεστη θέληση για την ανακάλυψη της αλήθειας. Να βιώνει ως ένας έφηβος τις προκλήσεις τις ενήλικης ζωής. Είναι μια ιστορία βαθιά συναισθηματική και συγκινητική, ίσως, σε κάποια σημεία. Εν τέλει έρχεται η κάθαρση αλλά ταυτόχρονα και η εξέλιξη ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Ποιες οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσετε κατά τη διαδικασία της συγγραφής;

Ως πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο των εκδόσεων, η συγγραφή ενός μυθιστορήματος τέτοιου όγκου αποδείχτηκε πραγματική πρόκληση. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα – περίπου δέκα με δώδεκα- και φυσικά απόλυτη προσήλωση επάνω στο έργο για να εκπονηθεί μέσα σε εννέα μήνες. Πολύ σημαντικός παράγοντας, για την σωστή απόδοση των γεγονότων αλλά και των τοποθεσιών στα οποία εξελίσσεται η υπόθεση, ήταν η σωστή έρευνα.

Εν κατακλείδι, που εκτείνονται οι προσωπικές σας φιλοδοξίες – όνειρα στη συγγραφή; Θα σκεφτόσασταν την επέκτασή της και σε άλλα είδη συγγραφής, όπως την βιογραφία, το θεατρική έργο, το δοκίμιο, την ποίηση, το σενάριο, την παιδική λογοτεχνία κλπ;

Έχοντας κάνει το όνειρο μου πραγματικότητα, πιάνοντας στα χέρια μου το πρώτο μου μυθιστόρημα δεν σταματώ εδώ. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η συνέχεια του πρώτου βιβλίου και σύντομα θα βρεθεί στο μονοπάτι της έκδοσης. Στόχος μου, μελλοντικά, είναι να καταφέρω να εκδώσω και κάποια ακόμη έργα τα οποία έχω ολοκληρώσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό και τα κρατάω φυλαγμένα στο συρτάρι μου.

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως συγγραφέα μυθιστορημάτων, ωστόσο δεν αποκλείω στο μέλλον να καταπιαστώ και με κάτι διαφορετικό.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία!

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Θερμές Ευχαριστίες για την άκρατου ενδιαφέροντος εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή μας με αφορμή το συγγραφικό ταξίδι σας στο “Μονοπάτι της Λησμονιάς”.

Καλή σας Επιτυχία και Καλή συνέχεια στο γοητευτικό ταξίδι σας, το οποίο εύχομαι να είναι αέναο γεμάτο δράση, εκπλήξεις, ανατροπές, συναισθηματικές αποχρώσεις, πνευματικές εκρήξεις, απρόσμενες συγκινήσεις δημιουργικές και έντονες εσωτερικές δονήσεις, όπως το πρώτο σας βαθιά συναισθηματικό – κοινωνικό μυθιστόρημα, που μαγεύει και συναρπάζει ομολογουμένως τον αναγνώστη του!

 

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

4 Comments

  1. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα Αναστασία Τόλιου και τη δημοσιογράφο Εύα Μάρα, για την αξιόλογη, εξαιρετική και γεμάτη ουσία συνεντευξη. Καλοτάξιδο το βιβλίο και περιμένουμε τη συνέχεια της συγγραφικής δράσης της συγγραφέως.

  2. Συγχαρητήρια στην δημοσιογράφο και στο blog που φιλοξένησε μια νέα συγγραφέα με πλήρη αναφορά στο μυθιστόρημα δημιουργώντας στον αναγνώστη αγωνία ανάγνωσης του έργου της.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.