Μίκης Θεοδωράκης: “Οι Δρόμοι της Μουσικής που χάθηκαν…”

Μίκης Θεοδωράκης

Άρθρο: Εύα Μαρά

Σίγησε σήμερα το πρωί η πιο ηχηρή μουσική και πολιτική – αντιστασιακή φωνή της Ελλάδας, ο διάσημος- διεθνούς ακτινοβολίας δημιουργός του παγκόσμιου “Ζορμπά”, ο κορυφαίος λόγιος, λαοφιλής καλλιτέχνης (συνθέτης- μαέστρος – στιχουργός) και πολιτικός- αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης ή αλλιώς ο άνθρωπος που πάντρεψε δεξιοτεχνικά τη Μουσική με την Ποίηση, που ταξίδεψε το Ελληνικό πνεύμα της Τέχνης παγκοσμίως, που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής, που σφράγισε με το ανυπέρβλητης αξίας πολυεδρικό έργο του, τη στάση ζωής του και τους πολιτικούς- αντιστασιακούς αγώνες του την Πολιτιστική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας!
Ο αξεπέραστος δημιουργός- καλλιτέχνης που αποτέλεσε το Σύμβολο της Ρωμιοσύνης και της ελεύθερης ελληνικής ψυχής ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, του πολιτισμού μας και της τέχνης μας -έφυγε σήμερα πλήρης ημερών από καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ηλικία 96 ετών… και μαζί του χάθηκε μιαν ολόκληρη ιστορική εποχή αγώνων για Ελευθερία και δημοκρατία..
Έσβησε ο μέγιστος των Ελλήνων δημιουργών, μια πολυσήμαντη, πληθωρική και εμβληματική παγκόσμια προσωπικότητα, ο άνθρωπος που χρωμάτισε με τις νότες του τις ζωές μας μπρος σε άνυδρους δρόμους λησμονιάς ..που τώρα χάθηκαν μαζί του!
Ο πλέον δημοφιλής εμβληματικός Κρητικής καταγωγής Μίκης της Ελλάδας κατόρθωσε να δημιουργήσει το δικό του μουσικό ρεύμα διαμορφώνοντας το νέο μουσικό και πολιτισμικό τοπίο της Ελλάδας του 20ου αιώνα για να μεγαλουργήσει αφήνοντάς μας πλούσια παρακαταθήκη το μεγαλειώδες μουσικό και όχι μόνον έργο του που συνδέθηκε με τους αγώνες, το όραμα ,τα όνειρα, τους στεναγμούς, τις πικρίες, τους έρωτές μας, την ίδια τη ζωή μας…
Ο μέγιστος, αστείρευτος και αντισυμβατικός δημιουργός, ο πλέον ανακατάβλητος αγωνιστής έχοντας συνθέσει (έγραψε μουσική) για όλα τα είδη μουσικής, όπως μουσική δωματίου, αρχαίο δράμα, ορατόρια, όπερα, μπαλέτα, χορωδιακή και συμφωνική μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο, λαϊκό και μετασυμφωνικά ,αλλά και επένδυσε με τη μουσική του ξένα έργα αποτελώντας έναν ζωντανό μύθο στην Ιστορία του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού αναβαθμίζοντας την αισθητική του εισάγοντας νέες μουσικές φόρμες και μουσικά όργανα, ενώ ενώνει την Υψηλή Ποίηση με την Μουσική του θέτοντας νέες θεμελιώδεις αξίες στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, όπως, άλλωστε, υπήρξε και το όραμά του στην Τέχνη.
Η πολυσχιδή του δράση εκτείνεται και στην πολιτική, όπου αναπτύσσει ενεργή πλούσια πολιτική – αντιστασιακή δράση έως και το τέλος της ζωής του.
Ο πολυβραβευμένος οικουμενικός Μίκης Θεοδωρακης του Παγκόσμιου “Αλέξη Ζορμπά”- του πιο διάσημου έργου του που εκτίναξε τη φήμη του διεθνώς και έκανε το συρτάκι τον πιο αναγνωρίσιμο Ελληνικό ρυθμό διεθνώς υπήρξε υποψήφιος και για βραβεία Grammy το 1975 και το1966, αποτέλεσε ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας μέσα από το μεγαλόπνοο και σπάνιο έργο του, όπως και την ίδια τη στάση της ζωής του…
μιας ζωής θρυλικής που διακρίνονταν για το σθένος, το πάθος, την αγάπη, την αέναη δημιουργία, τους αγώνες για αντίσταση, το υψηλό καλλιτεχνικό ανάστημα και κυρίως το ελεύθερο ελληνικό πνεύμα ενός Υπέροχου Έλληνα, ενός αξεπέραστου δημιουργού!

Άρθρο: Εύα Μαρά

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 537 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.