Κριτική για την παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr βρέθηκε με τον Νέστορα Αναστάσιο στο θέατρο Δάσους τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 και παρακολούθησε τη βαθιά συγκινητική μουσικοχορευτική παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» του Άκη Δήμου.

Πρόκειται για μία νοσταλγική και όμορφη μουσικοχορευτική παράσταση για τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης, για τα βάσανά τους, τους σεβντάδες τους, τον πολιτισμό τους, τις μικρές και μεγάλες χαρές τους και κυρίως τις συστηματικές προσπάθειες αφανισμό τους από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο της εποχής.

Η γλυκόπικρη ιστορία του Άκη Δήμου χτίζεται γύρω από ένα ερωτικό τρίγωνο, μια παράνομη ερωτική σχέση ενός παντρεμένου ρωμιού και μίας ρωμιάς της Πόλης. Το όμορφο αυτό έργο που διαπνέεται από ρομαντισμό και νοσταλγία μας μεταφέρει σε μία Πόλη που έχει χαθεί, ξεδιπλώνοντας όλο το πολυπολιτισμικό αμάλγαμα και τη μαγεία των καιρών εκείνων. Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα της 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.

Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μίας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ζωντανεύουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας από μια πλειάδα λαμπερών πρωταγωνιστών. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η Θεοφανία Παπαθωμά, ο Ρένος Ρώτας, ο Δημήτρης Πιατάς, η  Ευαγγελία Μουμούρη, η Ελένη Καρακάση, η Παρθένα Χοροζίδου, η Νεφέλη Κουλούρη, ο Ντίνος Σπυρόπουλος και η Χλόη Μάντζαρη αποτελούν την εξαιρετική ομάδα των ηθοποιών που μας παραθέτουν συλλογικά αυτό το εκπληκτικό ερμηνευτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα θέλαμε να σταθούμε στις πολύ όμορφες γυναικείες ερμηνείες του θιάσου, που πραγματικά άλλοτε κωμικά και άλλοτε δραματικά χτίζουν αυτήν την ιστορία και συνθέτουν το πολυπολιτισμικό αμάλγαμα και πνεύμα της Πόλης των πόλεων.

Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία μας αποδίδει μία συγκινητική παράσταση, άλλοτε αστεία και άλλοτε λυπητερή, άλλοτε γεμάτη από τις μουσικές και τους χορούς των περίφημων γλεντιών της Πόλης και άλλοτε βουβή από τις δραματοποιημένες στιγμές της προσωπικής και συλλογικής οδύνης των ηρώων.

Τέλος, στην παράσταση ακούγονται πολύ όμορφα και χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής από τον Γιάννη Διονυσίου και την Ελένη Καρακάση.

Γνώμη: Νέστορας Αναστάσιος

Βίντεο-Φωτογραφίες: Στέλλα Πέρπερα

“Κάποτε στο Βόσπορο”, το χειροκρότημα:

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση πατήστε εδώ.

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.