Βασίλης Πρατσινάκης: “Το τραγούδι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδρομή της πολιτισμικής μας πορείας”

“Άγριος Άνεμος”

Ο πλέον ταλαντούχος καλλιτέχνης του ποιοτικού τραγουδιού της παρέας και της ψυχής, Βασίλης Πρατσινάκης, παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο StellasView και στη δημοσιογράφο Εύα Μαρά με αφορμή το νέο του δυναμικό δισκογραφικό βήμα το CD του, “Άγριος Άνεμος” που αναμένεται να μας εκπλήξει ευχάριστα μέσα σε μια δυσοίωνη συγκυριακά περίοδο.

 

Μετά από μια 35άχρονη και πλέον γόνιμη, επιτυχημένη και ποιοτική διαδρομή στη μουσική “Της ψυχής και της παρέας” με πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις και συμμετοχές σε δίσκους πολλών σημαντικών καλλιτεχνών, όπως και τη σύμπραξη σας στο ομαδικό cd με τα αδέρφια σας, ευτυχείτε τώρα να κυκλοφορήσει και ο πρώτο σας προσωπικός δίσκος με τον τίτλο “Άγριος Άνεμος” από τις εκδόσεις – Περιοδικό “ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ”. Αλήθεια, ήταν μια δικαίωση για εσάς και μάλιστα σε μια δυσοίωνη συγκυριακή περίοδο, πιστεύετε;

Δεν το βλέπω σαν δικαίωση έτυχαν ευτυχείς συνεργασίες και προτάσεις και αποφάσισα να προτείνω και εγώ 11 τραγούδια που αποπνέουν μια αγάπη και ηρεμία που προήλθε από τις επαφές και προτάσεις φίλων μουσικών.

Πώς αισθάνεστε με το νέο σας αυτό δισκογραφικό βήμα; Ποιες δυσκολίες ενείχε η πορεία προς την υλοποίησή του;

Αυτή η δουλειά ξεκίνησε χαλαρά χωρίς το άγχος της επιτυχίας και κράτησε πολύ χρόνο σχεδόν 4 χρόνια! Ξεκινώντας την προσπάθεια αυτή δεν είμασταν σίγουροι ότι θα καταλήξει να βγει  σε CD και να ολοκληρωθεί αυτό το άλμπουμ, Γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που έφυγε από “τα χέρια μας” ο «ΑΓΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ»

Θα θέλαμε να μας δώσετε – εν συνόψει – το στίγμα του νέου σας προσωπικού δίσκου, πως προέκυψε ο τίτλος, τι τραγούδια περιλαμβάνει, τους συντελεστές – συνεργάτες σας, καθώς και την ιδιαιτερότητα του. Πως προκύπτει η ιδέα γέννησής του;

Το 2016 εμφανιζόμουν στην Αθήνα στην ιστορική μπουάτ της πλάκας “Απανεμιά” εκεί ήρθε ο Ανδρέας Θωμόπουλος να ακούσει το πρόγραμμα μας. Την επόμενη μέρα μου έστειλε 3 τραγούδια για να διαλέξω ένα να  τραγουδήσω. Αυτό ήταν το έναυσμα να προτείνω κάποια τραγούδια φίλων στο ευρύ κοινό. Ο τίτλος προέκυψε από το τραγούδι του Γιώργου Καζαντζή και της Ναντίνας Κυριαζή “Άγριος Άνεμος” μόλις διάβασα τους στίχους μου ήρθαν εικόνες από το χωριό του πατέρα μου στη Κρήτη όπου ο άνεμος κυριαρχεί καθαρίζει το τοπίο και δημιουργεί όμορφες εικόνες και χρώματα. Περιέχει τραγούδια του Ανδρέα Θωμόπουλου, Γιώργου Καζαντζή, Απόστολου Ρίζου, Γιάννη Καρασάββα, Γιάννη Γεωργιλά, ένα αγαπημένο ριζίτικο και ένα τραγούδι του Ευγένιου Δερμιτάσογλου από ζωντανή ηχογράφηση στη Βάρδια. Τους στίχους έγραψαν η Ναντίνα Κυριαζή, ο Κωνσταντίνος Χρυσανθάκης, ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ο Αγάπιος Αγαπίου, η Σοφία Κατζούρη, και ο Ευγένιος Δεριτάσογλου. Σημαντική βοήθεια μου πρόσφεραν ο Γιάννης Γεωργιλάς που ανέλαβε τις ηχογραφήσεις και η Μαρία Φυντανίδου που ανέλαβε την παραγωγή.

Ποιο το καλλιτεχνικό σας ζητούμενο ως δημιουργός του;

Να ακουστούν τα τραγούδια και να γίνουν όχημα για όμορφες σκέψεις και συναισθήματα.

Τι σημαίνει για εσάς μουσική; Ποια η γοητεία της και τι σας έχει προσφέρει στα πλαίσια μιας μακρόχρονης καλλιτεχνικής πορείας διανθισμένης με γόνιμες και επιτυχείς συναντήσεις με το ποιοτικό τραγούδι σ’ ένα αρμονικό πάντρεμα παραδοσιακού και σύγχρονου στοιχείου;

Μουσική και τραγούδι με συντροφεύουν στην πορεία της ζωής με όμορφες συγκινήσεις με φιλικές συνεργασίες με δυνατές ανθρώπινες σχέσεις και ισορροπία ψυχής.

Τι περιλαμβάνει το μουσικό σας Καλοκαίρι;

Το μουσικό μου καλοκαίρι περιλαμβάνει εμφανίσεις στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Κιλκίς σε μια μουσική βραδιά που διοργανώνει η Τέχνη Κιλκίς αρχές Ιουλίου και αρχές Αυγούστου μια εμφάνιση στο κάμπινγκ Sunny bay μέχρι στιγμής. Δεν προγραμματίζω πολλές εμφανίσεις γιατί τα καλοκαίρια κατεβαίνω στη Κρήτη.

Που εκτείνονται οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και όνειρα; Πόσο δύσκολο είναι;

Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη εποχή για όνειρα! Έχουμε χάσει την ομορφιά της καθημερινής μας ζωής.

Επόμενο δισκογραφικό ή άλλο επαγγελματικό σας βήμα- πλάνο;

Αυτή τη στιγμή με απασχολεί η πορεία του “Άγριου Άνεμου” αν στο μέλλον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια νέα πρόταση δεν το ξέρω ακόμη!

Πως βιώνετε ως καλλιτέχνης, αλλά και ως πολίτης την κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας;

Πολύ δύσκολα γιατί χάσαμε τη δια ζώσης επαφή με το κόσμο! Το τραγούδι ήταν και είναι ένα μέσο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδρομή της πολιτισμικής μας πορείας. Χωρίς αυτό χάνεται ένα μεγάλο μέρος της ψυχικής εκτόνωσης και καλλιέργειας των συναισθημάτων.

Εν κατακλείδι, σε ποιο βαθμό, εκτιμάτε, ότι έχει πληγεί η τέχνη και δη η μουσική από την υφιστάμενη πραγματικότητα της πανδημίας;

Έχει πληγεί πάρα πολύ! Ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν να εκφράσουν το ταλέντο τους! Η παραγωγή μεγάλων μουσικών γεγονότων υποστηρίζεται και προωθείται από όλο το σύστημα, τι γίνεται με τους μικρούς και τους νέους καλλιτέχνες, κανείς δεν ασχολείται και κανείς δεν δίνει λύσεις! Εύχομαι οι νέοι να βρουν τη δύναμη να αντέξουν και να μην παρατήσουν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις!

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την άκρατου ενδιαφέροντος και ουσιαστική συνέντευξή μας και εύχομαι αμέτρητα ταξίδια στο ποιοτικό τραγούδι “της παρέας και της ψυχής”, του οποίου αποτελείτε άξιο και συνεπή εκπρόσωπό του!

Πάντα επιτυχείς και γόνιμες καλλιτεχνικές γέννες, ψυχικές εκτονώσεις και συγκινησιακές εκρήξεις στο χρόνο!

 

Περισσότερες πληροφορίες για το cd θα βρείτε εδώ

 

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.