Ζώρζ Σαρή: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η κορυφαία συγγραφέας – εκπρόσωπος της Παιδικής Ελληνικής Λογοτεχνίας

Ζώρζ Σαρή

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 9 Ιουνίου του 2012 έφυγε από τη ζωή η κορυφαία συγγραφέας – εκπρόσωπος της Παιδικής Ελληνικής Λογοτεχνίας και ηθοποιός Ζώρζ Σαρή ή αλλιώς η Ελληνογαλλίδα Γεωργία Σαρηβαξεβάνη – Καρακώστα σε ηλικία 87 ετών.

Γεννημένη στην Αθήνα, 22 Αυγούστου του 1925, από την παιδική της ηλικία θα ασχοληθεί με το θέατρο και τη συγγραφή. Μαθήτρια του θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Ρώτα – απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Δημήτρη Ροντήρη, παράλληλα με την έντονη αντιστασιακή της δράση στα χρόνια της Κατοχής, θα αναγκαστεί να αυτοεξοριστεί στη Γαλλία (Παρίσι) συνεχίζοντας επιτυχώς τις σπουδές της στην Υποκριτική στη Σχολή του Σαρλ Ντλεν.

Εκεί θα γνωριστεί και θα νυμφευθεί το γνωστό χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα, ενώ το 1962 θα επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα, όπου θα ξεκινήσει τις εμφανίσεις της ως ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου μέχρι την επικράτηση της λεγόμενης Απριλιανής Χούντας το 1967.

Θα βρεθεί άνεργη ως ηθοποιός, γεγονός που θα την οδηγήσει στη στροφή της στη συγγραφή. Το λογοτεχνικό της ντεμπούτο θα πραγματοποιηθεί το 1969 με το πλέον επιτυχές Μυθιστόρημα “Ο Θησαυρός της Βάγιας”, το οποίο θα μεταφερθεί και στην τηλεόραση.

Η πολυγραφότατη, πολυβραβευμένη, χαρισματική συγγραφέας της Παιδικής Λογοτεχνίας Βιβλίων και του Πολιτικού – Κοινωνικού Νεανικού Μυθιστορήματος – υποψήφια και για το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αλλά και σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού Θεάτρου και του Κινηματογράφου θα τιμηθεί ως καλλιτέχνης με το Β’ Βραβείο Γυναικείου Ρόλου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη, “Έγκλημα στα Παρασκήνια”.

Η αξέχαστη συγγραφέας των έργων “Θησαυρού της Βάγιας”, “Το Ψέμα”, “Όταν ο Ήλιος”, “Κόκκινη Κλωστή δεμένη”, “Τα Γενέθλια”, “Τα Στενά Παπούτσια”, “Οι Νικητές”, “Τα Χέγια”, “Το Παραράδιασμα”, “Κρίμα κι άδικο”, “Νινέτ”, “Ζουμ”, “Ε.Π.” (από κοινού με την Αλκή Ζέη), “Μία αγάπη για 2”, “Ο Χορός της Ζωής”, “Κλειστά Χαρτιά”, “Τότε”, “Γράμμα από την Οδησσό”, “Το Προτελευταίο Σκαλοπάτι”,  “Με οικογένεια” θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στην παιδική ελληνική Λογοτεχνία χάριν του νεωτεριστικού της στιλ, μιας ξεχωριστής βιωματικής γραφής έξω από τις νόρμες της στερεότυπης αφηγηματικής τεχνικής της συγγραφής.

Μιας ιδιάζουσας ιστορικής γραφής με ψήγματα Ιστορικής, Κοινωνικής και Πολιτικής πραγματικότητας με ρεαλιστικούς ήρωες, όπου το στοιχείο της μυθοπλασίας και της δημιουργικής φαντασίας ενυπήρχε σε μια αρμονική σχέση Μύθου – Ρεαλισμού.

Μια συγγραφέας με νεωτεριστικό πνεύμα που απευθύνονταν σε παιδιά αντιμετωπίζοντας τα ως αναγνώστες – αυτόνομες προσωπικότητες εισβάλλοντας τα στον πραγματικό κόσμο χωρίς την πλαστή ωραιοποίηση της ρεαλιστικής εικόνας.

Μια εμβληματική προσωπικότητα και συγγραφέας που μέσα από τη συγγραφή γύρευε απλά και μόνον  τη λύτρωση και την απελευθέρωση του εαυτού της, διότι όπως χαρακτηριστικά έλεγε “έγραφε για να σωθεί”…

Γεωργία Σαρηβαξεβάνη (22 Αυγούστου 1925 – 9 Ιουνίου 2012)

 

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.