Ομήρου Ιλιάδα: Ένας ιδιόρρυθμος πόλεμος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ομήρου Ιλιάδα

Στις 3,4,5 και 6 Ιουνίου 2021, έπειτα από αναβολές, εξαιτίας της πανδημίας, ένας ιδιόρρυθμος πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει στους δρόμους  της Θεσσαλονίκης που μεταφέρει σε δρόμους, πλατείες, σημεία και μνημεία της πόλης ένα κείμενο της παγκόσμιας κληρονομιάς, συνθέτοντας ένα δυνατό αστικό βίωμα.

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ – ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΡΥΘΜΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αναζητώντας την προφορική καταγωγή της ποίησης και διερευνώντας παράλληλα την γοητεία που μπορεί να ασκήσει στους ανθρώπους του 21ου αιώνα, μία ξαφνική και απρόσμενη συνάντηση με ένα καταστατικό κείμενο, η ομάδα «Γκραν Γκινιόλ» με την υποστήριξη της Thessaloniki Walking Toursαλλά και φορέων και ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, επιχειρεί μια καινοτόμα σύνδεση με εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Με εναρκτήριο σημείο δράσης την Σχολή Τυφλών και ανάγνωση του προοιμίου της Ιλιάδας από μαθητή της σχολής με την μέθοδο Braille ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια που ολοκληρώνεται σε τέσσερις μέρες και απευθύνεται σε όλους, χωρίς κανέναν απολύτως αποκλεισμό είτε έρθουν για να παρακολουθήσουν, είτε είναι απλώς περαστικοί, μόνιμοι κάτοικοι ή και επισκέπτες της πόλης, με ελεύθερη συμμετοχή συνδιαμορφώνουν μια εμπειρία που αποδεικνύει πως η ποίηση μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά μεταξύ των ανθρώπων, να εγείρει ερωτήματα, να ανοίξει τον διάλογο.

Ο ιδιόρρυθμος πόλεμος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μεταφέρει τους 15.693 στίχους 24 ραψωδιών που αναφέρονται σε 51 ημέρες και 3 νύχτες του τελευταίου χρόνου του Τρωικού Πολέμου. Οι ηθοποιοί, 3 γυναίκες και 3 άνδρες, αφηγούνται το ομηρικό έπος σε 24 διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, με την κάθε μέρα να περιλαμβάνει 6 ραψωδίες, προγραμματισμένες χρονικά με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αν θέλει κάποιος να το παρακολουθήσει ολόκληρο. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για όλους,  χωρίς εισιτήριο.

Η δράση προορίζεται να ολοκληρωθεί σε ένα τετραήμερο (3-6 Ιουνίου), περιλαμβάνοντας 6 ραψωδίες την ημέρα, προγραμματισμένες χρονικά  έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των θεατών από τον ελάχιστο χρόνο των απλώς διερχομένων, μέχρι και τη συστηματική παρακολούθηση και των 24 ραψωδιών για όποιον το επιθυμεί.

Η «Γκραν Γκινιόλ», με το δικό της διακριτό αποτύπωμα εξερευνά, εξάλλου, τα σπουδαία κείμενα που διαμόρφωσαν τον δυτικό κόσμο σε μία διανοητική και θεατρική περιπέτεια που ξεκίνησε το 2019 με την παράσταση «ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΟΡΕΣΤΕΙΑ …μια διαδρομή» και συνεχίζεται τώρα με την «ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ – ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΡΥΘΜΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»


Συντελεστές

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης – Ομήρου Ιλιάς Εκδόσεις ΑΓΡΑ 2016

Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος

Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Καβαλιώτη

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Μαυρόπουλος

Τις 24 ραψωδίες αφηγούνται οι:

Κώστας Βουρλιώτης

Ιωάννα Λαμνή

Διονύσης Καραθανάσης

Μαρία Κατσιά

Πέτρος Μαλιάρας

Δήμητρα Σταματίου

Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ

Στον παρακάτω σύνδεσμο περιλαμβάνεται αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης, στοιχεία για την Εταιρεία Θεάτρου Γκραν Γκινιόλ και τους συντελεστές, όπως επίσης το ημερολόγιο των δράσεων και το διαδραστικό χάρτη των σημείων- σταθμών.   https://granginioltheatro.gr/parastaseis/omirou-iliada/

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Άκης Χρυσαφίδης 335 Άρθρα
Γεια σας!! Είμαι ο Άκης Χρυσαφίδης και ζω στη Θεσσαλονίκη! Είμαι απόφοιτος Πληροφορικής και Φυσικοθεραπείας! Αγαπώ πολύ το θέατρο όπως και την καλή παρέα.. Καλώς ήρθατε στην καλή παρέα που ονομάζεται #Stellasview!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.