Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021: “Αποτίνοντας φόρο τιμής στο βιβλίο και στους συγγραφείς παγκοσμίως”

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν Σήμερα την 23η Απριλίου κάθε χρόνο τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως αυτή έχει καθιερωθεί από την UNESCO – διόλου τυχαία – καθώς αποτελεί ημερομηνία συμβολική για την Παγκόσμια Λογοτεχνία.

Κι αυτό, διότι ταυτίζεται με το θάνατο δύο κορυφαίων εκπροσώπων της, του Άγγλου Δραματουργού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του Ισπανού συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, όπως επίσης και τη γενέθλια ημέρα σημαντικών λογοτεχνών παγκοσμίως.

Φέτος, όπως και πέρυσι άλλωστε, κατέστη ουσιαστικότερη και εντονότερη η ανάγκη εορτασμού της καθιερωμένης Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στα πλαίσια του επιβαλλόμενου εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της κυρίαρχης πανδημίας με περιοριστικό τρόπο (δηλαδή μέσω διαδικτυακών ξεναγήσεων στους χώρους του Βιβλίου και του πολιτισμού) πέραν των καθιερωμένων παγκόσμιων οργανωμένων γιορταστικών εκδηλώσεων.

Έτσι, φέτος, μέσα στο γενικότερο σκοταδισμό της εποχής και του απέλπιδου κλίματος όπως διαμορφώθηκε,  η ανάγνωση αποτέλεσε αντίδοτο και διέξοδο από τη μελαγχολία και την κατάθλιψη που επέφερε  η πρωτοφανής εφιαλτική πραγματικότητα και θεωρήθηκε επιτακτικότερη η ανάγκη να εισέλθει στην καθημερινότητα μας προς ψυχική ανάταση και ισορροπία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οφείλουμε να τιμήσουμε το Βιβλίο και όλους του συγγραφείς (λογοτέχνες) παγκοσμίως που ίσως, φέτος να δοκίμασαν καινοτόμες και μεγαλύτερες προκλήσεις και ερεθίσματα  για γόνιμες γέννες για πολιτισμό, διότι το ίδιο το Βιβλίο είναι Πολιτισμός.

Γιατί, ας μη λησμονούμε, όπως μας απέδειξε η ιστορία – ότι οι κρίσιμες και σκοτεινές περίοδοι αποτελούν κατά κόρον  αφορμές για γόνιμες, “υψηλές” γέννες και πνευματικά άλματα.

Ας αποτελέσει, λοιπόν, και η σημερινή τιμώμενη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021 εφαλτήριο νέων ευκαιριών και τρόπων προβολής – προώθησης του Βιβλίου προς κινητοποίηση νέων και παλιών αναγνωστών, ως κύριο όχημα γνώσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής – πνευματικής προόδου.

Ενός βιβλίου – του πιο συναρπαστικού ταξιδιού με πολλούς προορισμούς και ένα ταξίδι πνεύματος και ψυχής προς την ανύψωση και την ενθάρρυνση της ανάγνωσης – σε πείσμα μιας εποχής που κατακλύζεται επικίνδυνα από ευτελείς και εύπεπτους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας που οδηγούν σε τέλμα.

 

Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

#StellasView #WorldBookDay #BookDay

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.