Κώστας Κρυστάλλης: Ο ξενιτεμένος Εθνικός Ποιητής της Ηπείρου

Κώστας Κρυστάλλης: Ο ξενιτεμένος Εθνικός Ποιητής της Ηπείρου

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 22 του Απρίλη του 1894 έφυγε από τη ζωή από φυματίωση σε ηλικία 26 ετών ο ξενιτεμένος “Εθνικός ποιητής της Ηπείρου”, ο Μεγάλος  λογοτέχνης, παρά το σύντομο του βίου του (ποιητής – πεζογράφος – λαογράφος- ερευνητής) της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, Κώστας Κρυστάλλης ή Κώστας Κρουστάλλης το κανονικό.

“Ο Τραγουδιστής της Στάνης”, ο προικισμένος ποιητής του “Ηλιοβασιλέματος”, “Άι σκιά του Άδου”, “0 Καλόγερος της Κλεισούρας του Μεσολογγίου”, “Αγγελικά”, του “Σταυρετού”, του “Τρύγου” του “Τραγουδιού της ξενιτιάς”, “Το τραγούδι του Τρυγητού”, της “Νησιωτοπουλας”, του “Μαρμαρωμένου Βασιλόπουλου”, “Του Κεντήματος του Αργαλειού” και των Πεζογραφημάτων “Απάντων” του που έγινε Σύμβολο του λαού και καταξιώθηκε ως σπουδαίος λογοτέχνης στην μνήμη του ελληνικού λαού – κόντρα στους κριτικούς ειδήμονες της εποχής του που τον επέκριναν για ένα έργο δουλικής μίμησης του δημοτικού τραγουδιού.

Ο επικός και γνήσιος ποιητής έχοντας βαθιά επιρροή από το έργο του εθνικού ομότεχνού του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, θα καταφέρει να μιλήσει με την ποίηση και την πεζογραφία του με τη σοφία της απλότητας της λαϊκής γραφής του, κόντρα στη ρομαντική, διεθνιστική ευθυγράμμιση των Ευρωπαϊκών προτύπων (δηλαδή της αστικής ζωής),  μία λογοτεχνικής γραφής απαλλαγμένης από κάθε ίχνος ψιττακισμού, αλλά γεμάτης πάθος, ταλέντο, συναίσθημα δημιουργώντας τη δική του Σχολής, αυτής της “βουνίσιας γνήσιας λαϊκής ψυχής του”.

Μία αυθεντική μορφή που αποτύπωσε επιτυχώς μέσω της ποίησής του για τις αγροτικές αναμνήσεις του – άλλοτε ατέχνως – αλλά με έντονο πάντα το αίσθημα του πατριωτισμού.

Γεννημένος στο Συρράκο της Ηπείρου το 1864 και μεγαλωμένος στα Γιάννενα, όπου θα σπουδάσει στη Ζωσιμαία Σχολή χωρίς να την τελειώσει (λόγω προβλημάτων υγείας του) – πρωτότοκος γιος του άλλοτε εύπορου έμπορα του Δημήτρη Κρυστάλλη και της Ιωάννας Ψαλλίδα, με καταγωγή από την Άρτα, θα βρει καταφύγιο στη ξένη γι’ αυτόν Αθήνα (καθώς αναζητείται και διώκεται από τους Οθωμανούς λόγω του επαναστατικού έργου του ασκώντας διάφορα βιοποριστικά επαγγέλματα για να καταλήξει να μετατρέψει την εξόριστη και σκληρή του ζωή σε λογοτεχνία και να υμνήσει – όσο ελάχιστοι – την Ελευθερία και τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων.

Ένας ποιητής που παρέμεινε διαχρονικός αδιαφορώντας για τις επικρίσεις των κριτικών της εποχής του, που αγαπήθηκε και συγκίνησε έναν ολόκληρο ελληνικό λαό με το μεγαλείο της απλότητας του “λόγου της ψυχής του” και μια πένα που μίλησε βαθύτατα με τη νοσταλγική διάθεση, το πάθος, την τόλμη και την πίστη. Ένας καταξιωμένος διαχρονικός Ποιητής που μιλά πάντα στις καρδιές μας με την πηγαία δύναμη του λόγου του!

Κώστας Κρυστάλλης (1868 – 22 Απριλίου 1894)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 537 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.