«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Τον Ιούνιο ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας

Σμύρνη μου αγαπημένη

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια.

Ένα μεγάλο μέρος των εξωτερικών γυρισμάτων, θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Μυτιλήνης, καθώς και σε άλλα ελληνικά νησιά, με αρχοντικά αντίστοιχα με εκείνα της Σμύρνης, τούρκικες συνοικίες, λιμάνια κ.λ.π. Πολλά εξωτερικά γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες τοποθεσίες: Μυτιλήνη, Αθήνα, Πειραιά, Φάληρο και Χίο. Για τις ανάγκες των εσωτερικών πλάνων, η παραγωγή θα κάνει γυρίσματα σε επαύλεις, κήπους, εργοστάσια, εκκλησίες, θέατρα. Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται.

Μιμή Ντενίνη, Λεωνίδας Κακούρης

ΣΥΝΟΨΗ

H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών.

∆ιαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Γιάννης Βογιατζής, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Κάθε λαός έχει μια χαμένη πατρίδα/Κάθε λαός έχει τη Σμύρνη του…

Μυτιλήνη 2015. Χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές φτάνουν στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Έχουν γλυτώσει από τον θάνατο, τη βία και την ταπείνωση. ∆εν έχουν πατρίδα, δουλειά, φίλους. Μερικοί δεν έχουν πια ούτε όνομα. Έχουν διατρέξει κάθε λογής κινδύνους, για να φτάσουν στην Ελλάδα. Είναι ταλαιπωρημένοι, αβέβαιοι, μετέωροι.

Μυτιλήνη 1922. Ακριβώς η ίδια εικόνα στην Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γυναίκες, φτάνουν στα νησιά από την κατεστραμμένη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρασία. Μόνη διαφορά πως είναι Έλληνες με Οθωμανικά διαβατήρια.

Εκατό χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε Χώρας.

Αποστολή της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα…. Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.

Δήλωση Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου Tanweer κ. Τζόζεφ Σαμάν

«Όλοι εμείς στην Tanweer πιστεύουμε στην κουλτούρα της παρακολούθησης ταινιών στη μεγάλη οθόνη.  Μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε συναισθηματικές και συναρπαστικές στιγμές μεταξύ μας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν την καθηλωτική και μαγική εμπειρία.  Έχουμε δεσμευτεί να παράγουμε αξιόλογες ελληνικές ταινίες και σειρές, που μιλούν στην καρδιά του κοινού. Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της ταινίας μας «ΕΥΤΥΧΙΑ», αναλαμβάνουμε μια ακόμη πρόκληση και ξεκινάμε, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. € – έναν από τους υψηλότερους στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, την παραγωγή της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ». Μαζί, με τη δημιουργό – λαμπερή πρωταγωνίστρια Μιμή Ντενίση και την επιδέξια ομάδα μας, έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε εντατικά για ένα τόσο σημαντικό έργο, αφιερωμένο στη μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς όλους τους συμπαραγωγούς και χορηγούς που συμμετέχουν ήδη στην παραγωγή καθώς, και σε όσους είναι έτοιμοι να μας ακολουθήσουν σ΄ αυτό το ταξίδι και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια ταινία με ιδιαίτερη εθνική σημασία.» J.S.

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1919. Οι Ευρωπαίοι στέλνουν τους Έλληνες συμμάχους τους στην Σμύρνη, για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Η Μεγάλη Ιδέα, το όνειρο των απανταχού Ελλήνων και του Βενιζέλου γίνεται πραγματικότητα. Πιστεύουν πως επιτέλους ύστερα από σχεδόν πεντακόσια χρόνια σκλαβιάς η Μικρασία θα ξαναγίνει Ελληνική. Οι Μικρασιάτες, Βενιζελικοί οι περισσότεροι ενθουσιάζονται, αρκετοί όμως διατηρούν επιφυλάξεις. Η οικογένεια Μπαλτατζή χωρίζεται στα δυο. Ο μεγάλος αδερφός ο ∆ημήτρης είναι Βενιζελικός, ο Σπύρος είναι Βασιλικός. Οι σχέσεις με τους Τούρκους αλλάζουν. Οι μέχρι τότε υποτελείς Έλληνες γίνονται επίσημα πια αφεντικά. Η οικογένεια Μπαλτατζή θριαμβεύει. Ο γιός πάει στο μέτωπο, η κόρη αρραβωνιάζεται τον πιο σημαντικό Λεβαντίνο, τον Έντυ Γουΐταλ και η μητέρα, η Φιλιώ Μπαλτατζή, ο κεντρικός άξονας της ιστορίας, με πρόφαση ένα τεφτεράκι για τις συνταγές της, κρατάει στην ουσία ένα ημερολόγιο για ό,τι συμβαίνει γύρω της.

1922. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας ξεκινάει η καταστροφή. Κανείς δεν πιστεύει πως θα συμβεί. Μέχρι την τελευταία στιγμή, κανείς δεν φεύγει από την Σμύρνη. Ούτε φυσικά και η οικογένεια Μπαλτατζή. Τα πλοία των Συμμάχων στο λιμάνι δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Ο ερχομός των Τούρκων, η μεγάλη φωτιά που ξεκινάει απ’ την Αρμένικη συνοικία, δίνει την χαριστική βολή, στην ομορφότερη πόλη του Λεβάντε. Η οικογένεια Μπαλτατζή χωρίζεται, στην προσπάθεια της να φύγει την τελευταία στιγμή. Ο παππούς μένει πίσω προκειμένου να σωθεί η οικογένεια και βρίσκει τον θάνατο αγκαλιά με τον πιστό Οθωμανό υπηρέτη του. O ∆ημήτρης θυσιάζεται προσπαθώντας να σώσει την Φιλιώ και την κόρη του που ζει την τραγική εμπειρία του βιασμού και ο γιός καταλήγει αιχμάλωτος στα βάθη της Ανατολίας.

Ο πρώην οδηγός της οικογένειας, ο Χαλίλ, αξιωματικός πια του Κεμάλ, ερωτευμένος από παιδί με την Φιλιώ, παρ’ όλες τις διαφορές που τους χωρίζουν, κάνει τα πάντα για να την σώσει. Ο πατέρας του Οσμάν πεθαίνει για τον αφέντη του, ο Χαλίλ με κίνδυνο της ζωής και του αξιώματός του σώζει την αγαπημένη του. Οι πολιτικές και τα συμφέροντα έχουν χωρίσει τους δύο λαούς, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι.

Η Φιλιώ Μπαλτατζή, έρχεται σαν πρόσφυγας στην Ελλάδα. Μια γυναίκα που έχει χάσει τα πάντα και στήριγμα της πιά είναι μόνο η ψυχοκόρη της. Το κορίτσι που αγάπησε ο γιός της και που ποτέ δεν θα γινόταν γυναίκα του στην ταξική κοινωνία της Σμύρνης.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σενάριο: Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman
Παραγωγός: ∆ιονύσης Σαμιώτης
Executive producers: Joseph Samaan, Μιμή Ντενίση
Line producer: Φένια Κοσοβίτσα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Production design: Ηλίας Λεδάκης, Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος
Κοστούμια: Φωτεινή ∆ήμου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιμή Ντενίση
Casting director: Μάκης Γαζής
Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος
Μακιγιάζ: ∆ήμητρα Γιατράκου
Κομμώσεις: Ιουλία Συγριμή
VFX: Αντώνης Κοτζιάς – Υafka (”
Παραγωγή: Tanweer Productions
Εκτέλεση Παραγωγής: Blonde
Διανομή: Tanweer Alliances

Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Γιάννης Βογιατζής, Κρατερός Κατσούλης, Burak Hakki, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Nathan Thomas, Γιάννης Εγγλέζος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Ντίνα Μιχαηλίδου, Daphne Alexander, Νέδη Αντωνιάδου, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση και Fotina Papatheodorou.

Special guest starsVanessa Redgrave, Susan Hampshire και ο Rupert Graves

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 519 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.