Κώστας Κωνσταντινίδης: “Ο φωτογράφος κάνει την φωτογραφία, δε κάνει η κάμερα τον φωτογράφο.”

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης (φωτογράφος από χόμπι) μίλησε στο StellasView.gr και στον Γιώργο Καραγεώργο για την μεγάλη του αγάπη, την φωτογραφία.

“Ο φωτογράφος κάνει την φωτογραφία…”

Η Θεσσαλονίκη αγαπά την φωτογραφία. Εκτός από τους καταξιωμένους επαγγελματίες της πόλης, καθημερινά εκατοντάδες Θεσσαλονικείς κάνουν την βόλτα τους με μία κάμερα στο χέρι αποτυπώνοντας στιγμές και τοπία. Η Θεσσαλονίκη ούτως ή άλλως προσφέρει απλόχερα όμορφες εικόνες. Είναι μία ιδανική πόλη για να καλλιεργήσει κανείς το χόμπι αυτό.

Κάπως έτσι, η φωτογραφία δεν αποτελεί απλά και μόνο καθημερινή συνήθεια των κατοίκων της. Έχει γίνει μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού της. Το StellasView.gr μέσα από μία σειρά θεμάτων και συνεντεύξεων θα προσεγγίσει την φωτογραφία από πολλές οπτικές γωνίες: από την καθημερινή δουλειά επαγγελματιών, από την ενασχόληση ως χόμπι των ερασιτεχνών, από το πώς μπορεί κάποιος να μάθει να φωτογραφίζει και πολλά άλλα. Και θα το δούμε από πολλές πλευρές γιατί η φωτογραφία από την φύση της δοκιμάζει την οπτική αντίληψη του καθενός.

 

Αν κατεβαίνετε συχνά στο κέντρο ή στην παραλία για βόλτα είναι πολύ πιθανό να τον πετύχετε, αν δεν τον έχετε πετύχει ήδη. Κυκλοφορεί με μία κάμερα στο χέρι και φωτογραφίζει διαρκώς. Στιγμές της πόλης, όμορφα δρομάκια, τα εμβληματικά της κτήρια και πάνω από όλα τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού, σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης δεν είναι ένας απλός χομπίστας φωτογράφος. Έχει έντονη δράση στα social media, με αποκορύφωμα την συμμετοχή του στην ομάδα διαχείρισης του Thessaloniki Arts and Culture Photos, μίας ομάδας με τριάντα χιλιάδες μέλη όπου καθημερινά ανεβαίνουν φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη και τον οπτικό της ορίζοντα (Όλυμπος) καθώς και από την Χαλκιδική που αποτελεί την φυσική προέκταση της συμπρωτεύουσας.

«Αγαπώ την φωτογραφία γιατί είναι μία άκρως δημιουργική δραστηριότητα», θα μας πει στο ξεκίνημα της συνάντησής μας, στις ομπρέλες της νέας παραλίας, σημείο που έχει φωτογραφίσει αμέτρητες φορές. Όχι μόνο ο ίδιος. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι βγάζουν σε αυτό αλλά και σε πολλά άλλα σημεία φωτογραφίες. Τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες, αν και στον καιρό το κωρονοϊού αυτοί έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Αγαπώ την φωτογραφία γιατί είναι μία άκρως δημιουργική δραστηριότητα

Τον ρωτάω για το γεγονός ότι καθημερινά βλέπω δεκάδες άτομα να κυκλοφορούν με κάμερες στο χέρι και να φωτογραφίζουν, ζητώντας την γνώμη του για την σχέση που έχουν οι Θεσσαλονικείς με την φωτογραφία. «Είναι όντως πολλοί αυτοί που φωτογραφίζουν», θα πει. «Βέβαια, όπως ισχύει για κάθε δραστηριότητα που θέλεις να κάνεις, πρέπει να το έχεις μέσα σου. Να έχεις οπωσδήποτε φωτογραφική ενόραση».

Πόσο ακριβό «σπορ» όμως είναι η φωτογραφία; Αν κάποιος έλκεται από την ιδέα να ασχοληθεί, πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα; «Καταρχήν να πούμε ότι ο φωτογράφος κάνει την φωτογραφία, δε κάνει η κάμερα τον φωτογράφο» σχολιάζει. Αναλύοντας την φιλοσοφία του μας περιγράφει ότι όποιος θέλει να κάνει την φωτογραφία χόμπι θα πρέπει πρώτα από όλα να επενδύσει σε γνώσεις και μετά σε εξοπλισμό. «Για εμένα το πιο δύσκολο ήταν να μάθω να χρησιμοποιώ και αξιοποιώ τις δυνατότητες της κάμερας όταν αγόρασα για πρώτη φορά φωτογραφική μηχανή, να μπορώ να κάνω τις σωστές ρυθμίσεις για να πάρω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης να μάθω πράγματα που αφορούν το κάδρο, τον φωτισμό κ.ο.κ. Φωτογραφικό εξοπλισμό αγόρασα πρώτη φορά το 2016. Μέχρι τότε φωτογράφιζα με το κινητό μου».

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η άλλη μεγάλη του φωτογραφική αγάπη είναι η Κερκίνη, «το χωριό μου, ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα». Κάπου εκεί λύθηκε η απορία μου για το πώς και αγάπησε την φωτογραφία. Ο Κώστας κατάγεται από μια περιοχή γεμάτη όμορφες εικόνες και υπέροχα φωτογραφικά θέματα. Από ένα μέρος που αποτελεί προορισμό – όνειρο πολλών σημαντικών επαγγελματιών φωτογράφων από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες. Από την Κερκίνη έχει τόσο (και, κυρίως, αξιόλογο) υλικό που μέχρι και σε Έκθεση με θέμα την λίμνη έχει λάβει μέρος.

Από το 2010, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη, έκανε την αγάπη του συστηματική ενασχόληση. Το δούλεψε και το εξέλιξε. Σήμερα, μαζί με τον Δημήτρη Συνεωνίδη (ιδρυτής), την Εύη Δημητριάδη και την Ευαγγελία Μεϊμέτη αποτελούν την ομάδα διαχείρισης του Thesslaoniki Arts and Culture Photos. Γιατί «Arts and Culture» τον ρωτάω; «Θέλει και ερώτηση», μου απαντάει αυθόρμητα. «Η φωτογραφία είναι τέχνη και επιπλέον είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Μέσα στο TAC (αρχικά της ομάδας) έχουμε δημιουργήσει υποενότητες ώστε να καταγράφονται θεματικά τα δρώμενα της πόλης».

Παρακολουθεί καθημερινά τόσες φωτογραφίες ώστε πλέον, όπως μας λέει, είναι σε θέση να «διαβάζει» ακόμα και ανθρώπινους χαρακτήρες μέσα από τις εικόνες τους. Ο ίδιος συνηθίζει να βγάζει φωτεινές φωτογραφίες, να παράγει εικόνες που βγάζουν αισιοδοξία και δημιουργούν θετική διάθεση.

Τελειώνοντας τον ρωτώ για το πώς αισθάνεται μετά από μία φωτοβόλτα, κάτι που κάνει σχεδόν καθημερινά. «Με ηρεμεί, με ξεκουράζει αφάνταστα. Δεν είναι μόνο χόμπι. Είναι πραγματική ψυχοθεραπεία». Το βλέμμα του εκείνη την στιγμή τα λέει όλα. Αυτό που λέει το εννοεί απόλυτα. Τι θα ήθελε από το μέλλον; Αυτό που θέλουμε όλοι μας. Να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα.

 

Συνέντευξη: Γιώργος Καραγεώργος

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.