Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο “Δάντης μιας Παρηκμασμένης εποχής”

Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα στις 9 Απριλίου του 1821 γεννήθηκε ο διάσημος “Καταραμένος” Γάλλος Ποιητής Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ (Charles Pierre Baudelaire)  ή αλλιώς ο “Δάντης μιας Παρηκμασμένης” εποχής, ένας – εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της Γαλλικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Ο ποιητής που κατάφερε να δημιουργήσει πλέον ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και ένθερμους επικριτές του έργου του, ένα έργο που λογοκρίθηκε, αμφισβητήθηκε και αποδοκιμάστηκε λόγω των ακροτήτων της θεματικής του – καθώς θεωρήθηκαν ως προσβολή της δημοσίας αιδούς – που άπτονταν θέματα, όπως το σεξ, την ομοφυλοφιλία, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, το  θάνατο, αλλά και τη χαμένη αθωότητα.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ποίησής του Σαρλ Μπωντλαίρ ήταν η κατά κόρον επιτηδευμένη και μονότονη επανάληψη νοημάτων και σκέψεων με επαναστατικά μηνύματα.

Μία παρεξηγημένη, όσο και γνώριμη ποίηση ενός ελεύθερου πνεύματος που πολλές φορές τον χαρακτήρισε δημιουργό με έλλειψη πνευματικής υγείας, ενώ σήμερα συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γαλλικής, αλλά και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και δη του Συμβολισμού .

Αμφισβητίας της κοινής γνώμης και της κοινής λογικής, όπως και του προφανούς  και του κοινώς αποδεκτού -υπήρξε λάτρης του σεξουαλισμού, του συμβολισμού, ενώ η γραφή του χαρακτηρίστηκε προκλητική, σκανδαλώδη και άλλοτε και σοβαρά και ουσιώδη.

Για τον Μπωντλαίρ a prioriti η αίσθηση της κατάρας βαραίνει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη λόγω του προπατορικού αμαρτήματος, ενώ η ερωτική πράξη για τον ποιητή είναι παρόμοια με βασανιστήριο η χειρουργική επέμβαση. Ακολούθως η ομορφιά στο έργο του συνδέεται άρρηκτα με την κακία, τη βία, όπως και την ηδονή, καθώς για τον Μπωντλαίρ η φρίκη και η έκσταση διέπονται από μια αμφίδρομη σχέση.

Το αντιπροσωπευτικότερο έργο του “Τα Άνθη του Κακού” προσομοιάζουν το Πνεύμα του Χριστιανισμού, ενώ το καλύτερό του ποίημα θεωρείται “Το Ταξίδι” (“La Voyage”).

“Τα παράθυρα”, “Μέθα”, “Μεθύστε”, “Βραδινή Αρμονία”, “Το Δηλητήριο”, “Ύμνος”, “Συνομιλία”, “Ο Θάνατος των Εραστών”, “Ο Βρυκόλακας”, “Το παλιό μπουκαλάκι”, “Αλμπατρός”, “Semper Eadem”, ενδεικτικά μιας τόσο γνώριμης και ιδιαίτερης, αλλά και παρεξηγημένης ποίησης – πέραν του ρομαντισμού, του σουρεαλισμού και του καθωσπρεπισμού, με ψήγματα άγριας αίσθησης ηδονής και αποτρόπαιας αλήθειας…αλλά πάντα επίκαιρης και ρεαλιστικής.

Ο “δαντελωτός και ελεύθερος” ποιητής το 1866 θα υποστεί ένα εγκεφαλικό που θα τον κρατήσει σχεδόν παράλυτο για να ακολουθήσει το επόμενο έτος ο θάνατός του από σύφιλη, στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1867 σε ηλικία 46 ετών. Το έργο του – παρά το απαγορευτικό της θεματολογίας του – αποτέλεσε τη βάση της Σύγχρονης Παγκόσμια Ποίησης και ο ίδιος, ένας εκ των διασημότερων, αν και δυσκολονόητων ποιητών.

Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ (9 Απριλίου 1821 – 31 Αυγούστου 1867)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 537 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.