Ραφαήλ: Σαν Σήμερα γεννήθηκε και έφυγε ο Μέγιστος Δάσκαλος της Αναγεννησιακής Τέχνης!

Σαν Σήμερα γεννήθηκε και έφυγε ο Μέγιστος Δάσκαλος της Αναγεννησιακής Τέχνης, Ραφαήλ

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 6 Απριλίου γεννήθηκε και πέθανε σε ηλικία μόλις 37 ετών (1483 – 1520) ένας – εκ των κορυφαίων Ζωγράφων της ώριμης Αναγεννησιακής Τέχνης, ο πλέον επιφανής Ιταλός Ζωγράφος της Ιστορικής Εικαστικής Τέχνης Ραφαήλ ή αλλιώς Ραφαέλο Σάντσιο (Raffaello Sanzio ή Santi).

Γεννημένος στην Ιταλική πόλη Ουρμπίνο (το οποίο αποτελούσε ένα εκ των πλέον καλλιτεχνικών κέντρων της Ιταλίας) θα έρθει σε επαφή με την τέχνη από την παιδική του ηλικία, ως γιος του γνωστού ζωγράφου Τζιοβάννι Σάντι. Η καλλιτεχνική του ωριμότητα διαφαίνεται από τα σχολικά του χρόνια, τα χρόνια μαθητείας του κοντά στον φημισμένο δάσκαλο Περουτζίνο ή αλλιώς Πιέτρο Βανούτι.

“Το Όνειρο του Ιππότη”, “Ο Θρίαμβος της Γαλάτειας”, “Αίθουσα της Υπογραφής”, “Η Πυρκαγιά του Μπόργκο” “Μadonna del Prato”, “Οι Τρεις Χάριτες”, “La Formarina”, “Η Αγία Οικογένεια”,  “Η Μνηστεία της Παναγίας”, “Η Ωραία Κηπουρός”, “Η Παναγία του Μέγα Δούκα”, “Η Παναγία με την Καρδερίνα”, “Η Μεταμόρφωση”, “Η Παναγία με τα Γαρύφαλλα”, “Η Λειτουργία του Μπολσίνα”, “Μαντόνες”, και Πορτρέτα, όπως της Elizabetta, Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας, του Πάπα Ιουλίου Β’, “Spasimo,” οι τοιχογραφίες ενδεικτικά μόνον ενός μεγαλειώδους – τεράστιου σε μέγεθος καλλιτεχνικού του έργου- παρά το σύντομον του βίου του, ενώ “Η Σχολή των Αθηνών” θα αποτελέσει το διασημότερο και αντιπροσωπευτικότερο  έργο στην καριέρα του και μαζί με τις λοιπές νωπογραφίες του “Έρις για τα Αχραντα Μυστήρια”, “Αίθουσα της Υπογραφής” χαρακτηρίστηκαν ως τα Κορυφαία Δείγματα της  Ζωγραφικής της Ώριμης Αναγέννησης και ο ίδιος ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της.

Από τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους της Ιστορικής Ζωγραφικής, ο πλέον ιδιοφυής – εμβληματικός καλλιτέχνης της Αναγέννησης, θα ασκήσει δικαίως βαθιά επιρροή σε όλους τους μεταγενέστερους Αναγεννησιακούς δημιουργούς διαμορφώνοντας τη δική του εικαστική Σχολή.

Ιδιαιτέρως ξεχωριστός χάριν της μοναδικής τέχνης του που αποτελούσε κράμα δραματικής έντασης και κλασικής ομορφιάς θα γίνει αντικείμενο μελετητών χάριν των ζωγραφικών του συνθέσεών του, ενώ η τέχνη του χαρακτηρισθεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος της εκπαίδευσης πολλών Εικαστικών Σχολών Ακαδημιών Εικαστικής Τέχνης. Μία τέχνη Υψηλής Αναγέννησης – έξω από τις νόρμες και υπερβολές του μανιερισμού, ικανής να του προσδώσει το ιστορικό προσωνύμιο “Ο Επόπτης των Δρόμων”.

Ραφαέλο Σάντσιο (6 Απριλίου 1483 – 6 Απριλίου 1520)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.