Ζυλ Ντασέν: Σαν σήμερα έφυγε ο βραβευμένος διάσημος φιλέλληνας Σκηνοθέτης

Ζυλ Ντασέν

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα στις 31 Μαρτίου του 2008 η Ελλάδα, αλλά και ο Παγκόσμιος Κινηματογράφος και η τέχνη αποχαιρέτησαν έναν εμβληματικό δημιουργό – καλλιτέχνη, το διάσημο Αμερικανό γαλλικής καταγωγής φιλέλληνα Σκηνοθέτη – Σεναριογράφο – Ηθοποιό Ζυλ Ντασέν ή αλλιώς το λατρεμένο “Τζούλι” της Μελίνας Μερκούρη.

Ο κορυφαίος – βραβευμένος με το Βραβείο του καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ των Καννών – δημιουργός των αμερικανικών αστυνομικών φιλμ νουάρ και πολλών σπουδαίων παραγωγών του παγκόσμιου κινηματογράφου και του θεάτρου – γεννημένος στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α στις 18 Δεκεμβρίου του 20011 – γαλλοεβραϊκής καταγωγής – θα μεσουρανήσει το 1934 και για αρκετά χρόνια στο Χόλυγουντ με το ξεχωριστό στιλ της τέχνης του μέχρι τη στιγμή που θα μπει στη μαύρη λίστα του (ως κομμουνιστής και θα  εξοριστεί) για να καταφύγει στην Ευρώπη (αρχικά στη Γαλλία και μετέπειτα στην Ελλάδα), όπου το άστρο του θα λάμψει.

Με σταθμό την πρώτη κινηματογραφική Ευρωπαϊκή ταινία του “Ριφιφί” (με την οποία κερδίζει και το 1ο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών) θα καθιερωθεί επίσημα και στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.

Εκεί θα γνωρίσει την αξέχαστη σούπερ σταρ Μελίνα Μερκούρη και γοητευμένος από την ακτινοβολούσα προσωπικότητά της θα συνδέσει το όνομα του άρρηκτα με την Ελλάδα, όπου θα ζήσει μόνιμα ως σύζυγος και σκηνοθέτης της.

Μέσα από το εύρος του καλλιτεχνικού ταλέντου του – αρχικά ως ηθοποιός του αμερικάνικου κινηματογράφου και θεάτρου και αργότερα ως διεθνής δημιουργός σκηνοθέτης- σεναριογράφος –  θα θριαμβεύσει καλλιτεχνικά με την ξεχωριστή αισθητική του στις αξέχαστες ταινίες του για να επιστρέψει θριαμβευτικά μαζί με τη σύζυγο – πρωταγωνίστριά του, Μελίνα Μερκούρη στις Η.Π.Α με την περιοδεία της μεγάλης επιτυχίας του “Ποτέ την Κυριακή” ( Ίλια Ντάρλινγκ).

Ριφιφί, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ποτέ την Κυριακή, Φαίδρα, Τοπ Καπί, Κραυγές Γυναικών, Πράκτωρ των Ναζί, Θηλυκός Δαίμωνας, Η Γυμνή Πόλη, Η Νύχτα και η Πόλη,  Γνώρισα τον Έρωτα, Άνθρωποι του Αίματος, Ο Δήμιος των Κολασμένων, Η καρδιά του πεθαμένου, Η Δοκιμή, Εκτέλεση εν Ψυχρώ, Υπόσχεση στην Αυγή, Καλοκαιρινό Βράδυ, Το Φάντασμα του Κάντερβιλ, Μετά την Καταισχύνη, The Affairs of Martha, Young Ideas, A Letter for Evie, Two Smart People, Hamilchama al hashalom ενδεικτικές της πολιτιστικής προσφοράς του στην παγκόσμια τέχνη, όπως και του μεγαλείου του έργου του διανθισμένο με επιτυχείς και σημαντικές συνεργασίες – σταθμούς στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και θεάτρου, όπως και στην ελληνική καλλιτεχνική ανύψωση.

Ο δημιουργός της υψηλής αισθητικής τέχνης, μιας τέχνης – κράμα της κλασικής αφηγηματικής του Χολιγουντιανού κινηματογράφου και του οπτικού Ευρωπαϊκού οπτικού κινηματογραφικού στιλ με την τεράστια επιδραστική δύναμη σε μεταγενέστερους δημιουργούς.

Ζυλ Ντασέν (18 Δεκεμβρίου 1911 – 31 Μαρτίου 2008)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.