Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι: Σαν σήμερα έφυγε ο εκφραστής του “Νοσηρού Ρεαλισμού”

Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι ο εκφραστής του “Νοσηρού Ρεαλισμού”

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια στις 9 Μαρτίου 1994 έφυγε από τη ζωή από λευχαιμία σε ηλικία 74 ετών, ο πλέον διάσημος, πολυδιάστατος και αντισυμβατικός Αμερικανός συγγραφέας του “Περιθωρίου”, Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι (ή Μπουκόβσκι με ελληνική προφορά) – ο εκφραστής του “Νοσηρού Ρεαλισμού”, ο επαναστατικός πολιτικός συγγραφέας ενάντια σε κάθε μορφή αυθεντίας και εξουσιαστικής δύναμης, ο βασικός εκπρόσωπος  της αντικαπιταλιστικής κοινωνίας!

Γεννημένος στην πόλη Άντερναχ (Andernach) της Γερμανίας (στις 16-8-1920) θα μεγαλώσει στο Λος Άντζελες μέσα σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον (ως γιος αυστηρού στρατιωτικού πατέρα) – μοναχικός και ντροπαλός έφηβος και πολυταξιδευμένος, θα ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο να γίνει συγγραφέας, αρχικά  αποτυχημένος, αν και αργότερα πλέον αναγνωρισμένος ως ο πιο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας από τις Η.Π.Α (ποιητής – πεζογράφος) στην Ευρώπη, πολυγραφότατος, αέναα δημιουργικός και πλέον εμπνευσμένος θα επιδοθεί αποκλειστικά στη συγγραφή στην ώριμη ηλικία των 49 ετών (μετά την παραίτηση του από το Ταχυδρομείο που ήταν η κύρια ως τότε εργασία του) για να ακολουθήσει μια πλέον γόνιμη, επιτυχή συγγραφική δράση που ξεπερνά συνολικά τα 50 βιβλία που τον καταστούν έναν πλέον σημαντικό συγγραφέα της εποχής του!

Ένα έργο πολυδιάστατο που ασκούσε οξεία και δηκτική κριτική στη δομή της Καπιταλιστικής κοινωνίας της εποχής του.

Ο κατεξοχήν πολιτικός Συγγραφέας του “Περιθωρίου” που θα δώσει φωνή και λογοτεχνική υπόσταση στο πολιτικό του έργο – συγγραφή του και εκφραστής της τότε  εξαπατημένης και εξουθενωμένης εργατικής τάξης ως ένας “Ηθογράφος του Περιθωρίου” της πόλης των Αγγέλων.

Ένας μάχιμος και εμβληματικός συγγραφέας του 20ου αιώνα που θα δημιουργήσει τη δική του Σχολή που θα ασκήσει βαθιά επιρροή σε πολλούς  ομότεχνούς του μία ποίησης ορόσημο ενάντια στην εξουσία κάθε μορφής με την έντονη συγγραφική του δράση, αλλά τη γενικότερη στάση ζωής του.

Οι Γυναίκες, Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας, Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας, Το Ταχυδρομείο, Τοστ Ζαμπόν, Άνθρωπος για όλες τις Δουλειές, Αστυνομικό, Madness, Pulp, Factotum, Hamon Rey, Χόλλυγουντ, Σημειώσεις ενός Πορνόγερου, Shakespeare never did this, Η πιο όμορφη Γυναίκα στην Πόλη, Η Αγάπη είναι σαν μας σκύλος απ’ την Κόλαση, Ιστορίες Θαμμένης Ζωής, Πόλη των Αγγέλων και Βρώμικος Κόσμος ενδεικτικές μόνον του πληθωρικού, μεγαλόπνοου έργου του (που ξεκίνησε με το 1ο του διήγημα “Aftermath of a Lengthy Rejective Slip”) χαρακτήρισε η ευφυής πένα, το απελπισμένο μεταμοντέρνο χιούμορ, η έκδηλη σαρκαστική διάθεση, οι προκλητικές κραυγές αλήθειας και αποτύπωσης ενός Νοσηρού ρεαλισμού!

Μιας πολιτικής επαναστατικής, τολμηρής συγγραφής που τον καθιέρωσε ως τον πλέον μάχιμο  αναγνωρίσιμο Ποιητή του “Περιθωρίου”!

Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι (16 Αυγούστου 1920 – 9 Μαρτίου 1994)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.