Γιάννης Μπεχράκης: Ο φακός που αιχμαλώτιζε γυμνή την αλήθεια της βίας του πολέμου και της προσφυγικής Κρίσης

Γιάννης Μπεχράκης: Ο φακός που αιχμαλώτιζε γυμνή την αλήθεια της βίας του πολέμου και της προσφυγικής Κρίσης

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 2 Μαρτίου του 2019 έφυγε από καρκίνο σε ηλικία 59 ετών ο πολυβραβευμένος, διάσημος και μάχιμος Έλληνας φωτορεπόρτερ – ο επί σειρά ετών επικεφαλής της φωτογραφικής ομάδας του  πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα, ο αξέχαστος Γιάννης Μπεχράκης.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, σπούδασε φωτογραφία στο Athens School Of Arts and Technology, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Midlsex του Λονδίνου για να ξεκινήσει να εργάζεται ως φωτογράφος στην Αθήνα για μια 2ετία (1985 -1986), ενώ από το 1988 και ως το τέλος της ζωής του υπήρξε στενός συνεργάτης του ειδησεογραφικού Πρακτορείου Reuters και ένας- εκ των κορυφαίων φωτορεπόρτερ του.

Στη διάρκεια της 30 χρονης γόνιμης επαγγελματικής του πορείας το όνομα του συνδέθηκε άρρηκτα με την Κρίση στη Λιβύη, τις πολεμικές συρράξεις στην Αφρική, τον μεγάλο σεισμό στο Κασμίρ, την Αιγυπτιακή Άνοιξη και κυρίως την κάλυψη της Προσφυγικής και μεταναστευτικής Κρίσης, όπως και με πολλά από τα πιο συνταρακτικά και σημαντικά γεγονότα στον Πλανήτη.

Μία άκρως ενδιαφέρουσα  διαδρομή γεμάτη πάθος και αφοσίωση για τη δουλειά του, τόλμη, αποφασιστικότητα, αγώνες, αυτοθυσία, αλλά και επιτυχίες και αναγνώριση στεφανωμένη με  πολυάριθμες σπουδαίες διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις – βραβεία με κορυφαίο το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για το Προσφυγικό.

Ο Άνθρωπος που ήξερε να παρατηρεί με ευρεσιτεχνία αποτυπώνοντας μοναδικά τη γυμνή αλήθεια της βίας, του πολέμου, του θανάτου, της προσφυγικής κρίσης και κάθε γεγονός στην πραγματική του διάσταση – ακόμη και στις πιο χαοτικές συνθήκες που τον έφερναν αντιμέτωπο με τον πιο αμείλικτο εχθρό, τον ίδιο το θάνατο…που θαρρείς και τον ξεγελούσε.

Γνωστός για τις ικανότητές του, το ταλέντο του αλλά κυρίως τη γενναιότητά του απέναντι στον κίνδυνο και την εμμονή του για την αποκάλυψη της Αλήθειας, άφησε πίσω του παρακαταθήκη ίσως μερικές από τις πιο ενδεικτικές φωτογραφίες σπουδαίων γεγονότων του Κόσμου.

Θα μείνει αθάνατος στη μνήμη όλων μας ως ο ξεχωριστός δαιμόνιος φωτογράφος – φωτορεπόρτερ των μεγάλων ειδήσεων, ο άνθρωπος που ήξερε όσο ελάχιστοι, να κυνηγά την άγρα της είδησης και να αγγίζει με συμπόνια και τόλμη με το φακό του τη γυμνή αλήθεια σε όλο της το μεγαλείο, ως έναν σπουδαίο δημιουργό που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο διεθνές και ελληνικό φωτορεπορτάζ με το πλούσιο και πλέον σημαντικό έργο του, συνυφασμένο με τη σπάνια δυναμική προσωπικότητά του, τις πρωτοποριακές ιδέες του και τις ικανότητές του που τον κατέστησαν δικαίως έναν – εκ των πρωταγωνιστών της σύγχρονης φωτοειδησεογραφίας διεθνώς…τον πρωταγωνιστή στον κίνδυνο και την ανακάλυψη της αλήθειας της είδησης!

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Παρακολουθήστε στο κανάλι μας στο YouTube ένα μικρό απόσπασμα από το Masterclass στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Video: Στέλλα Πέρπερα

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

 

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 519 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.