Σία Κοσκινά: Η Απόλυτη Μusical Theater Performer της Ελλάδας

Η Απόλυτη Ελληνίδα Musical Theater Performer η αλλιώς η Ελληνίδα Barbara Streisand, πολυτάλαντη και πλέον δημοφιλής καλλιτέχνιδα – δασκάλα μιούζικαλ, καθώς και Ιδρύτρια της μοναδικής Σχολής Μιούζικαλ στην Ελλάδας PMTP, Σία (Αθανασία) Κοσκινά, παραχώρησε στο StellasView και τη γνωστή δημοσιογράφο πολιτιστικών Εύα Μαρά, μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μιλώντας για την πολυετή καλλιτεχνική της πορεία στο χώρο του μιούζικαλ και της υποκριτικής τέχνης εκτενέστερα, το καλλιτεχνικό της όραμα μέσα από την Σχολή PMTP by Sia Koskinà, καθώς επίσης την άποψή της για  την κρίση εν μέσω πανδημίας και το αντίκτυπο αυτής στην τέχνη της χώρας μας!

 

Πότε χρονικά ξεκινά το ταξίδι σας, στον κόσμο του μιούζικαλ και της υποκριτικής τέχνης; Πότε ανακαλύψατε το μικρόβιο του καλλιτέχνη που ενυπήρχε μέσα σας; Υπήρξε όνειρο ζωής ή μοίρα τελικά;

Το ταξίδι μου θεωρητικά ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, ως παιδί, μπροστά στη θέα του τεράστιου ταλέντο της σαρωτικής Barbra Streisand στην ταινία Funny Girl και συνέχισε για αρκετά χρόνια με μαθήματα χορού και τραγουδιού, όπως μας υποδείκνυε τότε, για αρκετά χρόνια η Debbie Allen, μέσα από τη σειρά Fame! Είχα ξεσηκωθεί ως έφηβη και ανακοίνωνα στους γονείς μου συνεχώς ότι «θα φύγω»! Δεν ξέρω αν διάλεξα το μιούζικαλ ή με επέλεξε…το βίωνα όμως τότε ως μονόδρομο! Τίποτε άλλο δεν ονειρευόμουν, με κανέναν άλλο τρόπο δεν προσδιόριζα την ύπαρξή μου!

Τι σημαίνει για εσάς Υποκριτική Τέχνη και δη Μιούζικαλ;

Από τη στιγμή που ανεβαίνει κάποιος σε μία σκηνή ασκεί την υποκριτική! Παραστατική τέχνη ισούται με υποκριτική! Η διαδικασία προσέγγισης ενός ρόλου μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, που φτάνει στο κοινό, είναι ακριβώς η ίδια, είτε καλείσαι να ερμηνεύσεις έναν ρόλο πρόζας, είτε μια πρόζας που ακολουθείτε από τραγούδι, σ’ ένα μιούζικαλ! Που σημαίνει αυτόματα ότι ο ερμηνευτής του μιούζικαλ, έχει να κάνει διπλή δουλειά, αφού εκτός από αυτή του ηθοποιού, θα πρέπει να κάνει κι αυτή του μουσικού.

Πού έγκειται η γοητεία, η μαγεία και το ενδιαφέρον του Μιούζικαλ; Ποιο αποτελεί το κύριο έναυσμα που σας ώθησε στην ενασχόλησή σας με το μιούζικαλ;

Η γοητεία του μιούζικαλ έγκειται, στο συνδυασμό τριών τεχνών που από μόνη της η καθεμία χρειάζεται σπουδή, έρευνα, σκληρή δουλειά και καλή συντήρηση της φωνής και του σώματος – πράγμα δύσκολο όταν ζεις στην Ελληνική πραγματικότητα, αλλά όχι ακατόρθωτο, όταν έχεις σιδερένια θέληση και πάθος! Μέσα από το συνδυασμό της μουσικής, του χορού και της υποκριτικής ερμηνείας, προκύπτει ένα κράμα τεχνών που αλληλοσυμπληρώνονται και αυτό το καθιστά απίστευτα μαγικό κι ενδιαφέρον!

Εάν στη ζωή του κάποιος έχει μια σκηνική εμπειρία σε αυτό το είδος θεάτρου, συνήθως γοητεύεται και επιθυμεί να το ψάξει περισσότερο! Εγώ το έβαλα στόχο ζωής! Αφιερώθηκα σ’ αυτό το δύσκολο άθλημα γιατί ταίριαζε απόλυτα στον δημιουργικά ασύχαστο χαρακτήρα μου!

Δεν ξέρω αν διάλεξα το μιούζικαλ ή με επέλεξε…το βίωνα όμως τότε ως μονόδρομο! Τίποτε άλλο δεν ονειρευόμουν, με κανέναν άλλο τρόπο δεν προσδιόριζα την ύπαρξή μου!

Μπορούμε, όμως, να μιλάμε σήμερα για υψηλών προδιαγραφών Επαγγελματικό Μιούζικαλ ή ακόμη για Πειραματικό Μιούζικαλ στη χώρα μας; Ποια η προσωπική σας εκτίμηση;

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει παράδοση στο musical, παρά μόνο τις ελληνικές μουσικές κωμωδίες του Φίνου και κάποιες προσπάθειες των μεγάλων συνθετών Χατζιδάκι και Θεοδωράκη το ‘62, με την «Οδό ονείρων» και την «Μαγική Πόλη» που έπαιζαν μάλιστα ταυτόχρονα στην Αθήνα! Αργότερα κάποιοι νεότεροι σύνθετες έκαναν προσπάθειες που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Το μιούζικαλ στη χώρα μας, γνώρισε άνθιση την τελευταία δεκαετία με μιούζικαλ ξένης προέλευσης σκηνοθετημένα και στελεχωμένα από Έλληνες καλλιτέχνες! Εκεί χρειαστήκαμε νέους ανθρώπους να τα ερμηνεύσουν στο υψηλό επίπεδο που αυτά απαιτούσαν και χωρίς εκπτώσεις στην διεκπεραίωσή τους. Με αυτή την αφορμή δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή μιούζικαλ στην Ελλάδα, το έτος 2010, που έκτοτε εκκολάπτει καλλιτέχνες γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό!

Υπερτάλαντη και υποδειγματική μιούζικαλ περφόρμερ με πληθώρα σημαντικών συνεργασιών στο ενεργητικό σας με κορυφαίους καλλιτέχνες, πως αποφασίσατε να στραφείτε στο χώρο της διδασκαλίας και κυρίως της ίδρυσης της μοναδικής Σχολής Μιούζικαλ στην Ελλάδα, το οποίο δίχως άλλο αποτελεί πλέον μεγάλο τόλμημα – δεδομένου του όχι αρκετά μυημένου κοινού στην τέχνη του μουσικού θεάτρου – μιούζικαλ στη χώρα μας και δη στα πλαίσια μιας δυσχεραίνουσας οικονομικής κατάστασης;

Η Σχολή δημιουργήθηκε από προσωπική ανάγκη για προσφορά στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά με την τέχνη του μουσικού θεάτρου και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, απροετοίμαστοι, ξοδεύοντας μια περιουσία, χωρίς μία σωστή συμβουλή, χωρίς ένα χέρι βοηθείας, ακριβώς όπως ήμουν και εγώ όταν ξεκίνησα! Το πάθος μου για την τέχνη αυτή, η ανάγκη μου να δημιουργώ από το μηδέν, καθώς και όπως αποδείχθηκε, η διορατικότητα μου για την εποχή που θα ερχόταν, έστεψαν αυτή την προσπαθεί με επιτυχία και φέτος μετράμε 11 χρόνια στην εκπαίδευση του μιούζικαλ! Εύχομαι να καταφέρουμε να διατηρηθούμε!

Ο επόμενος στόχος είναι να καθιερωθεί το μουσικό θέατρο στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί από το υπουργείο πολιτισμού ως πρότυπη τέχνη και όχι ως σπουδή ελεύθερης επιλογής.

Έχετε διαγράψει μια μακρόχρονη, αξιόλογη και άκρως επιτυχή – κυρίως όμως – επιλεκτική – καλλιτεχνική διαδρομή διανθισμένη με πλούσιο θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, ζωντανές εμφανίσεις, συναυλίες και διδασκαλία. Ποιος ο απόηχος αυτής της πολυετούς προσωπικής καλλιτεχνικής σας πορείας;

Στα 50 μου, νιώθω πολύ γεμάτη από όλες τις εμπειρίες που έζησα κι αισθάνομαι πραγματικά πολύ τυχερή για τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν!

Κι ας ήταν τα πρώτα χρόνια δύσκολα… Η ζωή μου είχε αποφασιστεί χρόνια πριν και βρίσκεται σε διαδικασία… Δεν μπορώ να την φανταστώ κάπως αλλιώς! Έχω γεννήσει ένα υπέροχο πλάσμα, που από κάθε κύτταρο της αναδύεται μουσική! Θα είμαι δίπλα της σε όλα και θα χαίρομαι με τις επιτυχίες της – όπως και με όλων των παιδιών που με εμπιστεύτηκαν! Θα είμαι εδώ, για όσους με επιλέγουν και θα εξακολουθώ να κάνω κάποιες εμφανίσεις επιλεκτικά και μόνο για τη δική μου εκτόνωση! 

 

 

Μοναδική στο είδος σας, ως ομολογουμένως κορυφαία μιούζικαλ περφόρμερ, αλλά και ως εξαίρετη δασκάλα του είδους, πείτε μας αν τελικά το Musical ακολουθεί, αυτό που λέμε, τις επιταγές της μόδας και αν έχει εξελιχθεί στην εποχή μας;

Το μιούζικαλ δεν είναι μόδα, ήρθε για να μείνει! Για την ακρίβεια ήταν πάντα εδώ! Κυκλοφορούσε ως οπερέτα, μουσικό θέατρο, μουσική κωμωδία, σόου και αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, ως καμπαρέ, βαριετέ, ως κωμειδύλλιο!

Στο εξωτερικό, το μιούζικαλ υπάρχει και αναπτύσσεται εδώ κι έναν αιώνα. Οι τεράστιες παραγωγές που τρέχουν δεκαετίες στο Broadway & στο West End, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Η συγκίνηση που προκαλούν αυτά τα έργα στο κοινό τους που καταφθάνει από όλα τα μέρη της γης, ειδικά και μόνο γι’ αυτό, αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί μια απλή ατραξιόν με σκοπό το κέρδος, αλλά μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής για τον οποιοδήποτε! 

Σε ποιο βαθμό το εσωτερικό συναίσθημα καθορίζει την καριέρα ενός καλλιτέχνη;

Στο μεγαλύτερο βαθμό πιστεύω ο καλλιτέχνης καθορίζεται από την εσωτερική φωνή του, ακόμα κι αν στην αρχή η φιλοδοξία του, τον αναγκάζει να την παραβλέψει. Όλοι επιστρέφουμε κάποια στιγμή εκεί που ξεκινήσαμε, γιατί αυτό είμαστε στην πραγματικότητα, άσχετα με την επεξεργασία που έχουμε υποστεί μέσα από τις διαδικασίες.

η τέχνη που φαίνεται πως έχει υποτιμηθεί από τους ιθύνοντες, προσπαθεί απελπισμένα να επιτελέσει το έργο της, αλλά δεν την αφήνουν

Πώς βιώνετε ως καλλιτέχνης, αλλά και ως πολίτης τη δυσοίωνη κατάσταση της γενικότερης κρίσης και πραγματικότητας με την απειλή της λεγόμενης πανδημίας;

Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη ζημιά, την επωμίζονται οι έφηβοι και τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον αυτού του πλανήτη, αφού επηρεάζονται απ’ όλα όσα ακούν, βλέπουν και βιώνουν! Μια πανδημία, δεν είναι ποτέ η καλύτερη συνθήκη, για να μεγαλώνουν παιδιά και μάλιστα σε ηλικίες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και παίρνουν  αποφάσεις για τη μετέπειτα ζωή τους.

Σε ποιο βαθμό, εκτιμάτε, η Τέχνη έχει πληγεί και αν δύναται η Τέχνη να αποτελέσει αντίδοτο, αλλά κυρίως διέξοδο από την εφιαλτική πραγματικότητα που ζούμε σήμερα;

Θλίβομαι πολύ με την κατάσταση και προσπαθώ μέσα από διαδικτυακά μαθήματα, live streaming και zoom meetings, να είμαι δίπλα τους και να τους στηρίζω. Ξέρω καλά, ότι η πληγή αυτή έρχεται να δοκιμάσει τις αντοχές μας! Από την άλλη μεριά, η τέχνη που φαίνεται πως έχει υποτιμηθεί από τους ιθύνοντες, προσπαθεί απελπισμένα να επιτελέσει το έργο της, αλλά δεν την αφήνουν… Πιστεύω όμως, πως όλο αυτό είναι μια κατάσταση παροδική και θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα στην κανονικότητά μας! 

Τελικά ζούμε τη ζωή που επιλέγουμε και ονειρευόμαστε ή αποτελούμε μοιραία θύματά της;

Θεωρώ ότι είμαστε το άθροισμα των επιλογών μας…Γεννιόμαστε σ’ ένα τυχαίο περιβάλλον, με συγκεκριμένα δεδομένα και δυνατότητες. Αν παραμείνουμε θύματα ή αν δοξαστούμε, εξαρτάται από την φιλοδοξία, την πρωτοβουλία και την τόλμη μας, σε κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται ώστε να πάμε μπροστά…Η ζωή του καθενός, είναι ένα βιβλίο που γράφετε τη στιγμή που το ζει, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο επόμενο κεφάλαιο…μόνο ονειρευόμαστε!

Εν κατακλείδι, ποιο το προσωπικό σας μότο;

Stand Tall & Never Give Up… και αυτό τον καιρό το χαρίζω σε φίλους και μαθητές μου που το χρειάζονται!

Ευχαριστώ!!!

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

 

Θερμές Ευχαριστίες στην Απόλυτη Ελληνίδα Musical Performer ή αλλιώς την δικιά μας Barbara Streisand, τη μοναδική, χαρισματική και πολυσχιδή καλλιτέχνιδα υψηλών προδιαγραφών – μα κυρίως την ακούραστη και σεμνή καλλιτέχνιδα αξιώσεων – υποδειγματική δασκάλα μιούζικαλ, Σία Κοσκινά.

Μια καλλιτέχνιδα που δοκιμάζει εμμονικά τις αντοχές της και μας εκπλήσσει με νέες γέννες – ακόμα και στις πιο αντίξοες και “άνυδρες” καλλιτεχνικές περιόδους- όπως τη σημερινή – προτάσσοντας πάντα το ασίγαστο πάθος της, το πληθωρικό ταλέντο της, το ανήσυχο πνεύμα της, το προσωπικό της όραμα να εξελίξει και να προωθήσει το μιούζικαλ στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την καθιέρωση και επίσημη αναγνώρισή του ως πρότυπη τέχνη στη χώρα μας!

Της εύχομαι από καρδιάς να συνεχίζει το επιτυχές αέναο ταξίδι της στους γαλαξίες της δικής της υψηλής τέχνης με το ίδιο ψυχικό σθένος, τόλμη, ήθος, συνέπεια, εμμονικό πάθος, ταλέντο και δημιουργικό πνεύμα, ανοίγοντας νέους ενδιαφέροντες δρόμους υψηλής τέχνης και δράσης ως μια οραματίστρια του φωτός, της καλλιτεχνίας και της ζωής!

Καλή συνέχεια στο πολυσήμαντο έργο της και τη γόνιμη προσφορά της στο μιούζικαλ στη χώρα μας!

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.