Γεράσιμος Σκλάβος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γλύπτης του μοιραίου “Δελφικού Φωτός”

Τιμητικό Αφιέρωμα από τη δημοσιογράφο Εύα Μαρά, στον Πλέον διακεκριμένο – διεθνούς φήμης – Κεφαλλονίτη Γλύπτη, Γεράσιμο Σκλάβο που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου του 1967.

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου του 1967 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 40 ετών (Ντομάτα Κεφαλληνίας 10/09/1927- Παρίσι 28/01/1967) ένας – εκ των σημαντικότερων εικαστικών δημιουργών του 20ου αιώνα  – ο βραβευμένος, διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης (γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής) ή αλλιώς ο Γλύπτης των “Μεγάλων Όγκων”, της παραστατικής “Αναπαράστασης”, αλλά και της “Αφαιρετικής Απόδοσης” και “Ψυχογραφίας” της Ανθρώπινης Μορφής, ο πλέον αναγνωρισμένος, διαπρεπής εικαστικός καλλιτέχνης, Γεράσιμος Σκλάβος!

Ο Κεφαλλονίτης δημιουργός του μοιραίου “Δελφικού φωτός”- εφευρέτης της γλυπτικής και της οργανικής αφαίρεσης, της τηλεγλυπτικής (προκειμένου να μπορεί να χαράζει επάνω σε σκληρές πέτρες, όπως πορφυρίτες, γρανίτες και λίθους Αιγύπτου) – ο Άνθρωπος που θα γεννηθεί καλλιτέχνης και θα λατρέψει την τέχνη, πριν ακόμη γνωρίσει “Τι θα πει Τέχνη”…

Μια τέχνη υψηλή – της οποίας κύρια κατευθυντήρια γραμμή αποτελούσε το φως – ως αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος – και θα ξεκινήσει δειλά με την απεικόνιση – κατασκευή γυμνών γυναικείων μορφών από άμμο στις παραλίες του νησιού του και εν συνεχεία με τη δημιουργία πρόχειρων γλυπτών από χιόνι (στα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας).

Δραπετεύοντας από το αρχικό του όνειρο, να γίνει πιλότος (λόγω κάποιου απρόσμενου οφθαλμολογικού του προβλήματος) – αλλά και του πατέρα του Σταύρου Σκλάβου που τον ήθελε ναυτικό – θα στραφεί στις εικαστικές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας – τις οποίες θα επεκτείνει αργότερα στο Παρίσι χάριν της  υποτροφίας του (ΙΚΥ).

Η γνωριμία του με τον ελληνογάλλο συλλέκτη – κριτικό τέχνης Κριστιάν Ζερβό και την συλλέκτρια Αλί ντε Ροτσίλντ θα αποβεί καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα λαμπρή διεθνή καλλιτεχνική του πορεία –  διανθισμένης με πλήθος επιτυχημένων ατομικών, ομαδικών εκθέσεων – με 1η αυτή στη γνωστή γκαλερί Cahiers d’ art – και κυρίως διθυραμβικών κριτικών και διακρίσεων από τους διεθνείς κύκλους της Τέχνης, με αποκορύφωμα το 1ο Βραβείο στην Biennale των Νέων Καλλιτεχνών στο Παρίσι (το 1961).

Ο πλέον διάσημος γλύπτης του 20ου αιώνα – ίσως ο σημαντικότερος μετά τον Τζιακομέτι, ο δημιουργός των περίφημων έργων “La Passante” από πεντελικό μάρμαρο στην Εθνική μας Πινακοθήκη, όπως και “Η Τελευταία Ενόραση“, αλλά και πληθώρας γλυπτών του σε διεθνείς Πινακοθήκες και Μουσεία.

Ο Γλύπτης – δημιουργός που εμπνεύστηκε κατά κόρον από τη θεά φύση και τα φυσικά στοιχεία, που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και φήμης, ο πλέον αξιόλογος βραβευμένος εικαστικός καλλιτέχνης που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην τέχνη με τις διάσημες δημιουργίες του (από γρανίτη, μάρμαρο, χαλαζίτη, πορφυρίτη, σίδερο και ξύλο) θα χάσει τη ζωή του μοιραία από το ίδιο του το δημιούργημα (ένα ογκώδες γλυπτό έργο του, βάρους 500 κιλών, το ονομαζόμενο “Δελφικό Φώς” που θα πέσει και θα τον καταπλακώσει).

Γεράσιμος Σκλάβος (10 Σεπτεμβρίου 1927 – 28 Ιανουαρίου 1967)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 537 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.