Μενέλαος Λουντέμης: 44 Χρόνια Άσβεστης Μνήμης για τον Μεγάλο μας Λογοτέχνη!

Τιμητικό Αφιέρωμα στη μνήμη του πλέον εμβληματικού Λογοτέχνη μας, του Λογοτέχνη του “Κοινωνικού Ρεαλισμού”, Μενέλαο Λουντέμη, από τη δημοσιογράφο Εύα Μαρά.

44 Χρόνια Άσβεστης Μνήμης για τον Μεγάλο μας Λογοτέχνη Μενέλαο Λουντέμη.

Σαν σήμερα στην Αθήνα, 22 Ιανουαρίου του 1977, σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή (από καρδιακή προσβολή) ο πολυγραφότατος, πολυδιαβασμένος, ο βραβευμένος και πλέον σημαντικός Λογοτέχνης του 20ου αιώνα – ένας εκ των πλέον δημοφιλών και επιφανών σύγχρονων λογοτεχνικών μορφών που άφησαν έντονο το στίγμα του με το πληθωρικό πολυσήμαντο – παρά τις όποιες φιλολογικές και τεχνικές αδυναμίες και ατέλειες – έργο του.

Γεννημένος στο χωριό Αγία Κυριακή της Γιάλοβας Αιγιαλού στη Μικρά Ασία το 1912 και το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά του Γρηγόρη Μπαλάσογλου (που με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα έγινε Βαλασιάδης) και της Δόμνας Τσουφλίδη. Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε απ’ τον ποταμό Λουδία της μετέπειτα πατρίδας του.

Ο λόγος για τον πλέον σημαντικό – αν και αδικημένου εν ζωή Λογοτέχνη μας (Συγγραφέα – πεζογράφο – ποιητή – θεατρικό συγγραφέα – δοκιμιογράφο – μεταφραστή), Μενέλαο Λουντέμη ή αλλιώς Δημήτριος Βαλασιάδης ή Μπαλάσογλου).

Ο πλέον χαρισματικός μας λογοτέχνης των αγαπημένων μας έργων “Ένα παιδί μετράει τ άντρα“, του μελοποιημένου “Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος”, του βραβευμένου “Τα πλοία δεν άραξαν“, “Οδός Αβύσσου”, Συννεφιάζει”, “Βουρκωμένες Μέρες”, “Ο Εξάγγελος”, ” Κραυγή στα Πέρατα”, “Ο Μεγάλος Δεκέμβρης”, “Δάκρυα” χαρακτηρίστηκε δικαίως ως ο Λογοτέχνης του Κοινωνικού ρεαλισμού, καθώς το πληθωρικό και βιωματικό συγγραφικό του έργο -παρά το ερασιτεχνικό της γραφής του -διαπνέονταν έντονα από το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

Η συγγραφική – ποιητική του πέννα υπήρξε κράμα πλούσιου λυρισμού και έκδηλης αισθηματολογίας με βαθύ ανθρωπιστικό χαρακτήρα και ευαισθησία, με διάχυτο το στοιχείο του ρομαντισμού, του ρεαλισμού, της αμεσότητας, της ηθογραφίας και του συμβολισμού.

Η πλούσια συγγραφική όπως και πολιτική του δράση, αλλά και περιπετειώδη πορεία ζωής του είχαν βαθιά επίδραση στο έργο του, το οποίο διαπνέονταν από θέματα, όπως η μοναξιά, η απογοήτευση, ο πόνος, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, η νοσταλγία, η δικαιοσύνη, η δυστυχία, η θλίψη, η πικρία, η κοινωνική ανελευθερία, η αδικία και ανισότητα!

Το βαθιά ανθρώπινο, ευαίσθητο γεμάτο τρυφερότητα και αλήθεια έργο του θα μας εμπνέει για  πάντα ως Μέγιστος Δάσκαλος Ζωής,

Γιατί όπως ο ίδιος διατείνονταν – Ο Μεγάλος Δάσκαλος εμπνέει…

Τον Άνθρωπο τον Λογοτέχνη που υπερέβη τα όρια της κοινωνικής ευαισθησίας και αξίας και μας δίδαξε ανθρωπιά, ευαισθησία, ακεραιότητα δικαιοσύνη, αλήθεια…

 

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.