Ευδοκία Φανερωμένου “Η απαγωγή της νοστιμιάς” από τις εκδόσεις Ρώμη

Μια δασκάλα που χρειάζεται μάθημα και πέντε μαθητές… δάσκαλοι. Τι οδήγησε άραγε σ’ αυτήν την περίεργη ανταλλαγή ρόλων;

Στο κείμενό της η Ευδοκία Φανερωμένου χρησιμοποιεί την ανάστροφη φαντασία, καθώς οι μαθητές είναι εκείνοι που διδάσκουν τη δασκάλα τους. Αόρατος αλλά δυναμικά παρών ο Θράσος, ένα αλλόκοτο μικροσκοπικό πλάσμα που… ανακατεύει μυαλά και πολύ το διασκεδάζει. Με μυστήριο, παιχνίδι και περιπέτεια οι μικροί αναγνώστες κατανοούν εμπειρικά το μέτρο ανάμεσα στο πολύ και το λίγο, ανακαλύπτουν το νόημα της φράσης «μέτρον άριστον» αλλά και εισάγονται στο γλωσσικό περιβάλλον διαφόρων «καταστάσεων» ευχάριστα, σχεδόν ασυναίσθητα.

Σε παράλληλο επίπεδο προτείνεται η τόλμη της προσωπικής επιλογής και στάσης απέναντι στα πράγματα σε έναν οικείο τους χώρο, που αποτυπώνεται με τη σύγχρονή του μορφή, το σχολείο.

Μέγα τελικό κέρδος η ενδυνάμωση του γλωσσικού τους οργάνου και η συνειδητή χρήση φράσεων, όπως το «μέτρον άριστον», που ταξιδεύουν ατόφιες από το παρελθόν έως σήμερα και μαρτυρούν την ενότητα και τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας.

 

Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος, Συγγραφέας – Καθηγητής Κολεγίου «Ανατόλια»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Ελληνική παιδική λογοτεχνία

Εικονογράφηση: Διονύσης Γκέντζος

ISBN: 978-960-655-035-5

Αριθμός Σελίδων: 42

Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

Διαστάσεις: 17×24 cm

Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά

Έτος Έκδοσης: 2020

 

Με μεγάλη χαρά έπιασα στα χέρια μου την Απαγωγή της Νοστιμιάς της καλής φίλης εκπαιδευτικού Ευδοκίας Φανερωμένου και γνώρισα από κοντά τον Θράσο και τη χώρα του τη Συμπαντία. Η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου ήταν κάτι που η Ευδοκία μας το όφειλε από καιρό, ώστε να δούμε την αξιοζήλευτη πείρα της ως εκπαιδευτικού, επενδυμένη με την πλούσια και δημιουργική της φαντασία να μετασχηματίζονται σε μια πρωτότυπη σύλληψη που εξισορροπεί το ιδεώδες με το διδακτικό, το φαντασιακό με το γειωμένο στην πραγματικότητα, ένα κείμενο γεμάτο αθωότητα, αλλά και δράση όπως αυτό που κρατάμε στα χέρια μας.
Η Ευδοκία Φανερωμένου επιλέγει να μάθει στα παιδιά την έννοια του μέτρου χωρίς διδακτισμό, με χιούμορ και μια φρεσκάδα στο λόγο που συναρπάζει τον αναγνώστη. Η Σουηδή συγγραφέας του Νιλς Χόλγκερσον, Σέλμα Λάγκερλεφ, είχε πει κάποτε: «Το παιδικό λογοτέχνημα είναι αληθινό, όταν αρέσει τόσο στους μεγάλους, όσο και στους μικρούς». Ομολογώ πως η Απαγωγή της Νοστιμιάς με έχει σαγηνεύσει και αναμένω εναγωνίως να δω τον Θράσο σε νέες περιπέτειες.
Ας είναι το βιβλίο καλοτάξιδο!

 

Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Δ.Π.Θ.
Κομοτηνή Ιούνιος 2020
 

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.