Ελεάνα Παπαϊωάννου: “Η Τέχνη είναι αναγκαιότητα και η αποστολή της μείζονος σημασίας”

Η δημοφιλής και ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, η “Θεσσαλονικιά” που αγαπήθηκε ιδιαίτερα, η Ελεάνα Παπαϊωάννου μίλησε στο StellasView και τη γνωστή δημοσιογράφο πολιτιστικών Εύα Μαρά για την πορεία της στο γνήσιο λαϊκό τραγούδι, τις επιλογές και συνεργασίες της, τον απόηχο του Fame Story στην καριέρα της, όπως και τον καθοριστικό ρόλο του τραγουδιού στη ζωή της.

Η Ελεάνα Παπαϊωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην συμπρωτεύουσα ζώντας ευτυχισμένα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Είναι παιδί διάσημων γονιών, καθώς πατέρας είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Λάκης Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε διαγράψει διεθνή καριέρα στο παρελθόν και μητέρα της είναι η Ντίνα Παπαϊωάννου. Η Ντίνα Παπαϊωάννου υπήρξε επίσης τραγουδίστρια και ήταν πολύ γνωστή στις πίστες νυχτερινών μαγαζιών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Η Ελεάνα Παπαϊωάννου σπούδασε στην σχολή Φιλοσοφικής στην Πάτρα. Ωστόσο ήξερε καλά ότι αυτό που την γέμιζε περισσότερο ήταν η μουσική και το τραγούδι. Έχοντας πάρει τα πρώτα ερεθίσματα από την μητέρα της και έχοντας και η ίδια ένα ταλέντο έμφυτο αποφάσισε ότι της ταιριάζει περισσότερο ο χώρος του τραγουδιού και έτσι πήρε την απόφαση και κυνήγησε το όνειρό της.

Το 2003 έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό χάρη στην συμμετοχή της στον πρώτο κύκλο του μουσικού Reality «Fame Story». Έχει τραγουδήσει στο πλευρό μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Δέσποινα Βανδή, ο Νότης Σφακιανάκης, ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο Γιάννης Πλούταρχος , ο Νίκος Βέρτης , ο Νίκος Κουρκούλης, ο Πάνος Καλίδης , ο Χρήστος Μενιδιάτης και άλλοι. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός και ο Διονύσης Τσακνής.

 

Πως προέκυψε το τραγούδι στη ζωή σας; Πότε χρονικά ξεκίνησε το ταξίδι σας στην τέχνη και ποιο το κύριο έναυσμα που σας ώθησε στην επαγγελματική σας ενασχόληση με το λαϊκό τραγούδι; Υπήρξε όνειρο Ζωής σας;

Το τραγούδι προέκυψε στη ζωή μου πολύ απλά και αβίαστα θα έλεγα. Η αγάπη μου όμως γι’ αυτό υπήρχε ανέκαθεν, καθώς κι από μικρή πήγαινα ωδείο για πιάνο – φωνητική κλπ. Επαγγελματικά ξεκίνησα μετά το Fame Story κάπου στα 18 μου. Αυτό ήταν και το έναυσμα. Όχι δεν ήταν όνειρο ζωής για μένα. Αντίθετα ήθελα να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα με την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο ( φιλοσοφική σχολή). Το τραγούδι ήταν η αγάπη μου και όχι ο στόχος μου.

Ποιος ο απόηχος από το 1ο Fame Story στο οποίο συμμετείχατε με περισσή επιτυχία στην μετέπειτα επαγγελματική σας καριέρα; Εκτιμάτε, ότι στάθηκε ευνοϊκός παράγοντας στην γρήγορη αναγνωρισιμότητα- δημοφιλία σας ως καλλιτέχνη στο ευρύ κοινό και στην ακολούθως επιτυχή μουσική πορεία σας;

Αυτό που συνέβη μετά το τέλος του Fame Story ήταν απίστευτο και μη διαχειρίσημο μπορώ να πω, όταν σε τρεις μήνες σε γνωρίζει όλη η Ελλάδα και όλη αυτή η κατάσταση  ενέχει πολλές παγίδες. Το κάθε τι όμως αποκτά αξία ή απαξία αναλόγως με τη χρήση του. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν και με την αναγνωρισιμότητα. Θέλω να πιστεύω πως τη χειρίστηκα όσο καλύτερα μου υπαγόρευε το μέσα μου. Ναι, όλος αυτός ο απόηχος αυτής της κατάστασης υπήρξε θετικός παράγοντας για τη μετέπειτα μουσική μου διαδρομή.

Τι άλλαξε από την εικόνα της τότε Ελεάνας Παπαϊωάννου με τη σημερινή σας ως καλλιτέχνιδας;

Αναμφισβήτητα η εμπειρία σε αλλάζει. Σε βάζει σε δρόμους και σκέψεις που ουδέποτε είχες. Βάσει αυτής λοιπόν της εμπειρίας, έχω καλύτερη γνώση του εαυτού μου και των δυνατοτήτων μου, μεγαλύτερη επίγνωση των λαθών μου, σιγουριά και ωριμότητα. Κάποια πράγματα δηλαδή είναι πιο συγκεκριμένα μέσα μου, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Το τραγούδι μου έχει προσφέρει πολύ δυνατές στιγμές αποδοχής και συγκίνησης

Ποια τα πρώτα σας μουσικά ερεθίσματα, αλλά και ακούσματα που επηρέασαν τη μουσική σας διαδρομή;

Οι Πυξ Λαξ σηματοδότησαν την εφηβεία μου και το λαϊκό τραγούδι, κυρίως από την Χαρούλα Αλεξίου και τον Γιάννη Πάριο. Ωστόσο έχω πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη στην δημοτική μουσική. Για κάποιον λόγο με συγκινεί ιδιαίτερα.

Το γεγονός, ότι υπήρξατε η κόρη της γνωστής αυθεντικής λαϊκής ερμηνεύτριας Ντίνας Παπαϊωάννου σε ποιο βαθμό βοήθησε ή όχι στην -διόλου βραδυφλεγή – επιτυχία σας στο χώρο;

Σίγουρα ήταν μια πολύ σημαντική βοήθεια η ύπαρξη της μητέρας μου. Οι συμβουλές της, ο τρόπος που η ίδια αντιμετώπιζε το χώρο αυτό, ο τρόπος που υπήρξε η ίδια μέσα στο χώρο, νομίζω ότι με καθόρισαν. Θα ήθελα να την είχα ακούσει περισσότερο σε ότι αφορά τη δισκογραφία, δυστυχώς η εμπειρία δεν μεταβιβάζεται. Ωστόσο θα έλεγα πως είμαι αρκετά ικανοποιημένη διότι έκανα πολλές και σπουδαίες συνεργασίες.

Ποιο ή ποια τραγούδια σας ξεχωρίζετε και για ποιον ιδιαίτερο λόγο; Ποια, εκτιμάτε, ως την κορυφαία συνεργασία σας που αποτέλεσε σταθμό στην επαγγελματική σας διαδρομή ή αυτήν που στιγμάτισε την καριέρα σας;

Ο συνθέτης που στιγμάτισε την καριέρα μου είναι ο Γιάννης Σπανός. Είναι η κορυφαία συνεργασία μου. Μου χάρισε δυο σπουδαία τραγούδια γραμμένα ειδικά για μένα. Το «Να μ΄αγαπάς» το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία και τολμώ να πω, πως είναι ένα διαχρονικό τραγούδι και  βέβαια τη «Θεσσαλονικιά» που αγαπήθηκε ιδιαίτερα.

Μια επίσης δυνατή συνεργασία ήταν αυτή  του Διονύση Τσακνή και τα τραγούδια « Βάλε και ξαναβάλε » και το «Γυναίκα σαν κι εμένα δε θα βρεις» στην συγκλονιστική ταινία «Γαλάζιο φόρεμα» όπου και συμμετείχα.

Ποιες δυσκολίες ενέχει σήμερα η καθιέρωση ενός αυθεντικού καλλιτέχνη- αντισυστημικού καλλιτέχνη που αντιστέκεται σε κάθε είδους εκπτώσεις, ευκολίες και συμβιβασμούς του συστήματος;

Νομίζω πως έχει μόνο δυσκολίες. Αθέμιτος ανταγωνισμός κλπ… πόσο μάλλον όταν ο κώδικας αξιών σου είναι συγκεκριμένος. Τα πράγματα περιπλέκονται και δυσκολεύουν περισσότερο κι ο δρόμος σου γίνεται μοναχικός και πολλές φορές στενάχωρος.

Όλα είναι επιλογές. Προσωπικά δεν θα ήθελα να χαλάσω ούτε τη βάση μου, ούτε το DNA μου για λίγο παραπάνω χειροκρότημα.

Τελικά ο τραγουδιστής γεννιέται ή γίνεται; Που έγκειται η επιτυχή καριέρα ενός καλλιτέχνη;

Νομίζω πως τραγουδιστής γίνεσαι, καλλιτέχνης όμως γεννιέσαι. Μπορεί η μια ιδιότητα να ενέχει την άλλη και το αντίθετο βέβαια. Σε ότι όμως αφορά μια  πετυχημένη καριέρα, νομίζω πως είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Η περίσταση που έρχεται να συναντήσει το ταλέντο στην κατάλληλη στιγμή, η εργατικότητα, η τύχη πολλές φορές, η προσήλωση κι η αφοσίωση στο στόχο, δημόσιες σχέσεις και επαφές….

Ο συνθέτης που στιγμάτισε την καριέρα μου είναι ο Γιάννης Σπανός. Είναι η κορυφαία συνεργασία μου.

Σε ποιο βαθμό έχει εισβάλλει η γενικότερη Κρίση της εποχής μας (οικονομική και υγειονομική και κατά πολλούς υπαρξιακή, κοινωνική και κρίση αξιών) στο χώρο της μουσικής και της τέχνης εν γένει; Πως δύναται να ανταπεξέλθει ένας καλλιτέχνης αξιώσεων στο πλέον αυτό το δυσοίωνο διαμορφωθέν κλίμα και εν τέλει να ορθοποδήσει;

Η τέχνη, η μουσική και εν γένει ο πολιτισμός, βάλλονται δυστυχώς εδώ και χρόνια. Η εποχή που διανύουμε είναι κρίσιμη, στενάχωρη και δύσκολη. Προβλήματα οικονομικά, υπαρξιακά και πρωτοφανούς ανασφάλειας σε όλους τους τομείς. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει όλο αυτό. Ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο με αισιοδοξία.

Ποιο αποτελεί το προσωπικό σας όραμα στη μουσική και ποιες οι προσδοκίες σας για το μέλλον σας ως καλλιτέχνη, αλλά και ως ανθρώπου;

Στόχος είναι η εξέλιξή μου σε όλα τα επίπεδα, προσωπική, πνευματική, επαγγελματική. Να γίνομαι όλο και περισσότερο η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και  όραμά μου να ευημερήσει ο κόσμος και όλη η ανθρωπότητα.

Ποια η αποστολή και η σπουδαιότητα της τέχνης σε χαλεπούς καιρούς, όπως σήμερα;

Η τέχνη είναι αναγκαιότητα κι αποστολή μείζονος σημασίας. Η πολιτεία οφείλει να την προάγει και να την στηρίζει με οποιοδήποτε μέσο διαθέτει και σ’ όλες τις μορφές της. Άλλωστε μέσα απ’ αυτή οι Έλληνες εύρισκαν πάντα τις απαντήσεις που έψαχναν. Λύτρωναν τους κόμπους της ψυχής τους. Ας ευχηθούμε κι ας ελπίσουμε καλύτερους καιρούς γι’ αυτήν.

Η τέχνη, η μουσική και εν γένει ο πολιτισμός, βάλλονται δυστυχώς εδώ και χρόνια.

Τι σημαίνει για σας τραγούδι; Πως θα προσδιορίζατε προσωπικά τον ορισμό της μουσικής; Ποια θέση κατέχει και ποιο ρόλο διαδραματίζει στη ζωή σας;

Το τραγούδι είναι πάντα το μέσον. Ένας τρόπος έκφρασης. Ανώδυνος κι επώδυνος κάποιες φορές. Για μένα προσωπικά, πότε ξέσπασμα και πότε ανάγκη. Ωστόσο η θέση του στη ζωή μου είναι ανάλογη των προτεραιοτήτων μου. Υπάρχουν φορές που νοιώθω ευγνώμων και τυχερή διότι μέσα από το τραγούδι έχω ζήσει και εισπράξει μοναδικά πράγματα θετικά κι αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση το πρόσημο είναι θετικό. Μου έχει προσφέρει πολύ δυνατές στιγμές αποδοχής και συγκίνησης.

Τι μου στέρησε; Πολλά περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος, μα πάνω απ’ όλα την ανεμελιά της δεκαετίας των είκοσι ….

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

Θερμές ευχαριστίες στην Θεσσαλονικιά λαϊκή ερμηνεύτρια καρδιάς Ελεάνα Παπαϊωάννου για αυτήν την άκρως απολαυστική και ενδιαφέρουσα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή μας!

Της εύχομαι ολόψυχα συνεχή άλματα επιτυχίας στην καλλιτεχνική της διαδρομή στο λαϊκό αυθεντικό τραγούδι, καθώς και να παραμείνει γνήσια εκπρόσωπος του καλού λαϊκού τραγουδιού – χωρίς εκπτώσεις, ευκολίες και συμβιβασμούς και πάντα με προσεγμένες και επιλεκτικές συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς, σ’ ένα αέναο και άκρως συναρπαστικό ταξίδι τέχνης και πολιτισμού!

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.