Ντίνα Παπαϊωάννου: Όταν το τραγούδι συναντά την ψυχή!

Η ταλαντούχα και πολυσχιδή καλλιτέχνιδα Ντίνα Παπαϊωάννου μίλησε για το έργο της, στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά.

Η Ντίνα Παπαϊωάννου απέδειξε μέσα στο χρόνο ότι παραμένει αλώβητη και αυθεντική ερμηνεύτρια καρδιάς …άξια εκπρόσωπος του Καλού Ελληνικού Τραγουδιού!

“Σ’ έναν κόσμο ψεύτικο”, αυτή παραμένει αληθινή και αυθεντική…

“Ο Κύκλος του Έρωτα” της Μουσικής της δεν θα κλείσει ποτέ αλλά ούτε και “Τα σημάδια καιρού” θα την αλλάξουν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνιδα συνεχίζοντας να φορά τα “Ρούχα Γιορτής” της τέχνης της για πάντα…
Ερμηνεύει και μαγεύει με το μέταλλο της ψυχής της, το μέγεθος του ταλέντου της, το ήθος και την προσωπικότητά της!
Ο καλλιτεχνικός δρόμος που θα διανύσει επί μακρόν υπήρξε σταθερός, ποιοτικός και μετρά πλήθος επιλεκτικών επιτυχιών και επανακτελέσεων μεγάλων διαχρονικών τραγουδιών και κυρίως σπάνιες και επιτυχείς συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς που υπήρξαν και μεντορές της με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αείμνηστο συνθέτη Γιάννη Σπανό!
Από τις μικρές μουσικές σκηνές της πόλης μας στις μεγαλύτερες σκηνές της Αθήνας… και από τους μεγάλους συναυλιακούς χώρους πλάι σε σπουδαίους καλλιτέχνες στις καρδιές μας για πάντα!
Ο λόγος για τη πλέον ταλαντούχα και πολυσχιδή καλλιτέχνιδα (ερμηνεύτρια του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού – ποιήτρια – στιχουργό Ντίνα Παπαϊωάννου ή αλλιώς Κωνσταντίνα Ταραντζοπούλου – χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιτέχνη που υπηρετεί αθόρυβα με υποδειγματική συνέπεια και αξιοπρέπεια το λαΐκό έντεχνο τραγούδι χωρίς εκπτώσεις και κάθε είδους συμβιβασμούς στη γενικότερη ευτέλεια της εποχής …ακολουθώντας απλά τα βήματα της αλήθειάς της!
Η δημιουργική της πορεία, διανθισμένη με 4 αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές και μία πολυετή επιτυχή πορεία ως ερμηνεύτρια, αλλά και με 5 βιβλία ως λογοτέχνιδα, όπως και πλήθος  στιχουργημάτων συνεχίζεται σ ένα αέναο ταξίδι υψηλής τέχνης και αισθητικής!
Πότε ξεκινά “Ο Κύκλος του Ερωτά σας” στη μουσική;
Φαίνεται πως μάλλον προϋπήρχε από μένα (χα χα), μιας κι από παιδί σκάρωνα στιχάκια στο γρατσούνισμα μιας κιθάρας. Πολύ αργότερα βέβαια μπήκα στον ¨κύκλο¨ αρχής γενομένης συναυλίας με τον Αντώνη Καλογιάννη. Και μιας και χρησιμοποιήσατε τον συγκεκριμένο τίτλο «ο κύκλος του έρωτα» θα πρέπει να σας πως, πως το ομώνυμο τραγούδι έγραψαν οι αγαπημένοι και μεγάλοι δημιουργοί Θανάσης Πολυκανδριώτης και Φίλιππος Γράψας με τους οποίους μας συνδέει και μια βαθιά φιλία. Τους ευχαριστώ. Το single έγινε χρυσό.
Ποιο το έναυσμα που σας ώθησε στην ενασχόλησή σας με το τραγούδι;
Η ίδια η ψυχή φαντάζομαι. Εκείνη είναι που σε ωθεί σε πράγματα, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σε ευεργετεί, δημιουργώντας και τις ανάλογες προϋποθέσεις. Θεωρώ πως στην τέχνη πολλά πράγματα λειτουργούν ερήμην μας.

Γνώρισα και συνεργάστηκα με σπουδαίους δημιουργούς.

Τι σημαίνει γι’ εσάς μουσική; Τι ρόλο διαδραμάτισε στη ζωή σας;
Σε προσωπικό επίπεδο πολλά…σε επαγγελματικό δυστυχώς όχι πια, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει κι ο τρόπος έκφρασής της έχει αλλοιωθεί πλήρως.
Σπουδαίο ρόλο… κυρίως στη σχέση μου με τους ανθρώπους. Δημιουργήθηκαν δεσμοί και ισχυρές φιλίες. Γνώρισα και συνεργάστηκα με σπουδαίους δημιουργούς. Βρέθηκα πολύ κοντά με ανθρώπους που θαύμασα. Άπειρα το οφέλη της.
Ποια τα πρώτα σας μουσικά ερεθίσματα και οι μέντορές σας στην καλλιτεχνική σας καριέρα;
Τα πρώτα γλυκά ερεθίσματα ήταν εκείνα του ήχου μιας μοναχικής κιθάρας, που στην πορεία εμπλουτίστηκαν και ενορχηστρώθηκαν σε μουσικές υπέροχες, ελληνικές και ξένες. Κυρίως βέβαια Ελληνικές. Άλλωστε η χώρα μας είναι γεμάτοι ήχους. Ωστόσο στην πορεία μου συναντήθηκα με πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς που με επηρέασαν βαθιά και είμαι ευγνώμων για αυτό. Κορυφαία στιγμή για μένα η συνάντησή μου με τον τεράστιο συνθέτη Γιάννη Σπανό, με τον οποίο συνεργάστηκα πολλά χρόνια και μας συνέδεε μια βαθιά φιλία. Μου εμπιστεύτηκε τραγούδια του, όπως το «Ποτέ Ξανά» που το αγάπησε πολύ ο κόσμος. Θεωρώ τον Γιάννη Σπανό μέντορά μου. Αγαπούσε τη φωνή μου αλλά κι εμένα ως άτομο. Είναι ο άνθρωπος που μου υπέδειξε την «έξοδο κινδύνου» γενικότερα στη ζωή και τη μουσική.

Πιστεύω πως πνευματική πενία στη χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του Σεφέρη και του Ελύτη δεν θα υπάρξει ποτέ.

Δανείζομαι τον τίτλο από το τραγούδι του που ερμήνευσε μοναδικά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Ο μοναδικός Γιάννης Ζουγανέλης ο οποίος με μύησε στη δισκογραφία χαρίζοντάς μου παράλληλα και υπέροχα τραγούδια του. Ενδεικτικά αναφέρω το « Χόρευες για να μου μιλάς » Τον ευχαριστώ. Ο μεγάλος ποιητής και στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο μέγιστος Θανάσης Πολυκανδριώτης που με τιμούν ακόμα με τη φιλία τους και τις συνεργασίες μας. Ο τεράστιος Χρήστος Νικολόπουλος που επίσης μου χάρισε υπέροχα τραγούδια « Μη με υπολογίζεις » είναι και το τραγούδι που ξεχώρισε στο cd μου «Ρούχα γιορτής» που με την κυκλοφορία του σε έντυπο τύπο έγινε πλατίνα. Μοναδική συνεργασία με τον μοναδικό κι αγαπημένο Μίμη Πλέσσα. Θα σταματήσω εδώ, διότι θα χρειαζόμασταν ώρες πολλές να απαριθμήσω ονόματα και συνεργασίες.
Σε ποιο βαθμό οι επιλογές ενός καλλιτέχνη καθορίζουν την εξέλιξη και ανάδειξή του πέραν του αναγκαίου ταλέντου του; Τι ξεχωρίζει έναν καλλιτέχνη, πιστεύετε;
Ασφαλώς οι επιλογές μας καθορίζουν τη δουλειά μας. Καθορίζουν την ίδια μας τη ζωή. Είμαστε οι επιλογές μας σε όλα τα επίπεδα, προσωπικό, επαγγελματικό. Ακόμα και σε επίπεδο κοινωνίας. Ωστόσο η μουσική, στην επαγγελματική της εμπορευματοποίηση έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ της. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιη αν την καθορίζουν επιλογές ή επιβαλλόμενες τάσεις, τόσο που ένα νέο ταλέντο να τυγχάνει δικαίωμα επιλογής.
Πόσο σημαντικό είναι το συναίσθημα στην ερμηνεία του καλλιτέχνη;
Η ερμηνεία και το συναίσθημα στοιχειοθετούν πλήρως έναν αυθεντικό καλλιτέχνη. Είναι στοιχεία με μοναδική εσωστρέφεια και απαιτούν προσήλωση κι ενσυναίσθηση. Πάλλονται, εκφράζονται κι εναρμονίζονται με την κάθε νότα και τον κάθε στίχο ξεχωριστά. Απαιτούν ψυχή.
Μιλάμε σήμερα για Κρίση στο ελληνικό τραγούδι και κατά επέκτασιν για πολιτισμική – πνευματική πενία; Που οφείλετε το φαινόμενο αυτό;
Η γενικότερη κρίση στη χώρα και όχι μόνο, ασφαλώς και επηρεάζει το τραγούδι και την άνθισή του. Ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν έξοχοι δημιουργοί, στιχουργοί, νέα ταλαντούχα παιδιά με προσόντα και μουσική παιδεία και συνθέτες ιδιαίτερα χαρισματικοί. Απλώς δεν προβάλλονται όσο θα ‘πρεπε και αναγκαστικά μένουν στην αφάνεια πολλά καλά πράγματα. Πιστεύω πως πνευματική πενία στη χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του Σεφέρη και του Ελύτη δεν θα υπάρξει ποτέ. Παρ ότι υπάρχει υπονόμευση ακόμα κι εκ των έσω, παραμένουμε μια κατ’ εξοχήν πνευματική χώρα.
Γιατί δε μιλάμε για Μεγάλα και διαχρονικά τραγούδια σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλοι ερμηνευτές και καλλιτέχνες με ιδιαίτερη μουσική παιδεία;
Σε κοινωνίες που καταρρέουν οι αξίες, τα οράματα οχριούν. Και σε ταχύτατες εναλλαγές δεν ευοδώνουν τα σπουδαία, δεν προλαβαίνει να αφομοιωθεί το καλό. Από την άλλη το διαχρονικό εφ’ όσον υπάρχει, θα σκάσει στο μέλλον. Θα υπάρξει. Μας το αποδεικνύει αυτό, η τεράστια μουσική παρακαταθήκη που έχουμε.

η γραφή και η εσωτερική αναζήτηση δεν πρόκειται να σταματήσουν, ακόμα και με το πάγωμα του πλανήτη.

Μπορεί η Μουσική να φωτίσει σκοτάδια της Ζωής σε μια εποχή γενικότερου σκοταδισμού, όπως σήμερα πιστεύετε; Ποιος ο ρόλος και η σπουδαιότητά της μουσικής στη ζωή μας;
Η μουσική πέρα από την συναισθηματική και ψυχολογική επιρροή της, επιδρά με πολλούς τρόπους, διαμορφώνοντας ακόμα και αντιλήψεις. Η δύναμη των ήχων είναι τεράστια. Ρυθμός και αρμονία ασκούν ισχυρότατη επίδραση στην ψυχή εξού και η συγκίνηση που προκαλεί ένα τραγούδι. Επηρεάζει ακόμα και το νευρικό σύστημα. Φυσικά όλα εξαρτώνται από τις επιλογές μας και το είδος της μουσικής που ακούμε.
Σε ποιο βαθμό τα προσωπικά σας βιώματα λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη στις ερμηνείες σας; 
Ωραία ερώτηση. Προσωπικά τα κουβαλάω όλα μαζί μου. Φορτία ολόκληρα και καθώς αποφορτίζονται σιγά, σιγά, έρχεται και το απόλυτο. Εκείνο που ενώνει ενεργειακά και μας συγκινεί. Διότι στην αντίθετη περίπτωση θα είναι σαν να μου λέτε να ανέβω στη σκηνή να τραγουδήσω δίχως εμένα. Δίχως τα συναισθήματά μου, λάθη μου, τις ανασφάλειές μου. Σαν να πρόκειται δηλαδή να κουρδίσω τις νότες μου, να καθαρίσω το λαιμό μου και να δυναμώσω το διάφραγμά μου. Και μετά τι; Η σχέση της μουσικής είναι αμφίδρομη.
Εν κατακλείδι ποια τα επόμενα καλλιτεχνικά ( μουσικά και λογοτεχνικά) σας βήματα; Που εκτείνονται οι φιλοδοξίες και τα όνειρα μιας αυθεντικής “καλλιτέχνιδας καρδιάς”, όπως εσείς;
Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ θερμά για την προσφώνηση. Αλλά με όσα συμβαίνουν πια στη χώρα και παγκοσμίως ας περιορίσουμε τις όποιες φιλοδοξίες μας κι ας ευχηθούμε σωματική και ψυχική υγεία και καλή προοπτική για όλο τον κόσμο. Για μένα προσωπικά, η γραφή και η εσωτερική αναζήτηση δεν πρόκειται να σταματήσουν, ακόμα και με το πάγωμα του πλανήτη.

“Ο Κύκλος του Έρωτα της Μουσικής της δεν θα κλείσει ποτέ”

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.