Μένουμε σπίτι… με online μεταδόσεις νέων παραγωγών του ΟΜΜΘ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μένουμε ενεργοί, Μένουμε σπίτι…

με online μεταδόσεις νέων παραγωγών και αρχειακού υλικού

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνουν online μεταδόσεις με μαγνητοσκοπημένες νέες παραγωγές, αλλά και παλαιότερες από το πλούσιο αρχειακό υλικό του.

Έτσι το Μέγαρο, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, υλοποιεί τον ρόλο του απέναντι στο κοινό προβάλλοντας σημαντικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης, αποδεικνύει ότι «οι φορείς του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός της κόσμος είναι όρθιοι, δημιουργικοί και ανταποκρίνονται στις περιστάσεις».

Οι μεταδόσεις γίνονται καθημερινά μέσα από το κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece), αλλά και από τη σελίδα του στο facebook.

Η όλη δράση έχει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο χρηματοδοτεί αυτή την πρωτοβουλία για να ενισχύσει την καλλιτεχνική δημιουργία και να στηρίξει τους καλλιτέχνες.

 

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής ανά ημέρα:

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 16-4-2020, ώρα 19:00

«La Vie et la passion de Jesus Christ (Passion and Death of Christ

Προβολή της ιστορικής βωβής ταινίας του 1903, με υπόκρουση ζωντανής μουσικής. Με τον Θανάση Μπιλιλή (σύνθεση, πιάνο)

Η ταινία, γαλλικής παραγωγής από την πρωτοπόρο κινηματογραφική εταιρεία Pathe Freres και σκηνοθετημένη από τους Lucien Nonguet και Ferdinand Zecca, αφηγείται τη ζωή του Χριστού και είναι από τις πρώτες ταινίες με μεγάλη διάρκεια, ενώ θεωρείται επίσης και από τις πρώτες που παρουσιάστηκαν με χρώμα (χρωματισμένη με τη μέθοδο «Pathechrome»).

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-4-2020, ώρα 19:00

«Λαϊκοί Επιτάφιοι»

Ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο από τους σημαντικότερες συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Κουγιουμτζή, οι οποίοι σε συνεργασία με εμβληματικούς ποιητές εξέφρασαν τη δική τους βιωματική και υπαρξιακή προσέγγιση για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Με τον Ανδρέα Καρακότα (φωνή) και τον Θανάση Μπιλιλή (πιάνο).

Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος

– από τον «Επιτάφιο»

Βασίλεψες αστέρι μου/ Πού πέταξε τ’ αγόρι μου/ Μέρα Μαγιού/ Χείλι μου μοσχομυριστό/ Στο παραθύρι/ Ήσουν καλός/ Να ’χα τ’ αθάνατο νερό

Σταύρος Κουγιουμτζής

– από το έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» (βασισμένο σε κείμενα του Ευαγγελίου)

Κύριε εκέκραξα/ Θεός Κύριος/ Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός

– από το έργο «Ηλιοσκόπιο» σε ποίηση Γιώργου Θέμελη

Πρώτο περιστέρι/ Πώς να σε πάρω/ «Χασάπικο»/ Η πρώτη Ανάσταση/ Πάσχα των Ελλήνων

– από το έργο «Μικρές πολιτείες»

Τα πρώτα λόγια του Χριστού (εβραϊκό τραγούδι σε πρώτη διασκευή Σταύρου Κουγιουμτζή, ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

Τώρα που θα φύγεις (ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

Όταν ανθίζουν πασχαλιές (στίχοι Σταύρος Κουγιουμτζής)

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 18-4-2020, ώρα 12:00

«Όμορφη πόλη»

Βιντεοκλίπ με τους Διογένη Δασκάλου (σαξόφωνο) και Λεωνίδα Βλάχο (τρομπέτα), οι οποίοι παίζουν το υπέροχο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε δύο εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης: τον Λευκό Πύργο και το Μέγαρο Μουσικής. (Ο ΟΜΜΘ ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για την παραχώρηση του Λευκού Πύργου για τα γυρίσματα)

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.

Θα παραμείνει μόνιμα στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece).

 

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 18-4-2020, ώρα 19:00

«Η μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι – Λάμψη, δεξιοτεχνία και εξτραβαγκάντσα»

Συναυλία με έργα ενός από τους πιο εμβληματικούς συνθέτες του μπαρόκ, από το μουσικό σύνολο La Stravaganza Greca, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα (καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης). Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, με διθυραμβικές κριτικές και τεράστια ανταπόκριση στο κοινό της πόλης.

Μουσικοί: Σίμος Παπάνας (μπαρόκ βιολί), Δήμος Γκουνταρούλης (μπαρόκ τσέλο, βιολοντσέλο πίκολο), Γιώργος Σαμοΐλης (μπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί), David Bogorad (μπαρόκ βιόλα), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Θοδωρής Κίτσος (θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα, μαντολίνο), Ιάσων Μαρμαράς (τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο δωματίου).

 

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (30.11.2019)

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19-4-2020 &

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20-4-2020

«Η ψυχή της Ηπείρου – The soul of Epirus»

Διάλογοι μεταξύ κλαρίνου και λαούτου

Μια μοναδική συναυλία από τον ζωντανό θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον νέο δεξιοτέχνη του λαούτου Βασίλη Κώστα. Η σημαντική αυτή συνάντηση φέρνει όλο το άρωμα της παράδοσης αλλά ταυτόχρονα εγκαινιάζει μια δημιουργική προσέγγιση και έναν καινούργιο διάλογο μεταξύ των δύο οργάνων.

Σολίστ: Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Βασίλης Κώστας (λαούτο). Μουσικοί: Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Ανδρέας Παπάς (κρουστά). Έκτακτη συμμετοχή: Κώστας Τζίμας (τραγούδι).

 

Παραγωγή: ΟΜΜΘ – Τεχνότροπον / Artway

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (8.2.2020)

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20-4-2020, ώρα 12:00

«Σίμος Παπάνας – Αντώνης Σουσάμογλου στο Μέγαρο»

Βιντεοκλίπ με τους εξαιρετικούς Σίμο Παπάνα (βιολί) και Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), που παίζουν σε χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έργα Μπάρτοκ και Παπάνα.

Nέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.

Θα παραμείνει μόνιμα στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece).

 

ΤΡΙΤΗ 21-4-2020, ώρα 19:00

«Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι»

Μια παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα «Χορευτές του Βορρά» της Τατιάνας Παπαδοπούλου, που έκανε αίσθηση. Πρόκειται για σκηνική μεταφορά του πολύκροτου μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ, που μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή των selfies και της τεράστιας αυτοέκθεσης. Η παράσταση ήταν για άτομα άνω των 15 ετών.

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, σε συνεργασία με τους χορευτές. Μουσική: Αντώνης Σουσάμογλου, video artist Mario Ermitikos, σκηνογραφία-ενδυματολογία Αθανάσιος Κολαλάς. Χορεύουν: Δήμητρα Βλάχου, Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Δέσποινα Λαγουδάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

 

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (2.2.2018)

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 22-4-2020, ώρα 19:00

«Οι βιρτουόζοι φίλοι του Χέντελ»

Συναυλία των Jed Wentz & Musica ad Rhenum, ενός από τα πιο σημαντικά σχήματα μπαρόκ μουσικής από την Ολλανδία, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και Νέα Όνειρα (σε καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμου Γκουνταρούλη).

Μέσα από τη συναυλία παίρνουμε μια γεύση από την ατμόσφαιρα του κοσμοπολίτικου Λονδίνου της εποχής του μπαρόκ, όπου κυριαρχούσε η μορφή του σπουδαίου Χέντελ. Εκεί ωστόσο είχαν συγκεντρωθεί και πολλοί άλλοι σημαντικοί συνθέτες και μουσικοί από όλη την Ευρώπη.

Μουσικοί: Jed Wentz (μπαρόκ φλάουτο τραβέρσο), Job ter Haar (μπαρόκ τσέλο), Michael Borgstede (τσέμπαλο)

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (29.11.2019)

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

ΠΕΜΠΤΗ 23-4-2020, ώρα 19:00

«Μουσική και ζωγραφική στην μπαρόκ Ισπανία – Από τον Marin και τον Velazquez στον Boccherini και τον Goya»

Μία συναυλία σε δύο μέρη, η οποία «φιλοτεχνεί» ένα μοναδικό μουσικό και ζωγραφικό πορτρέτο της Ισπανίας της εποχής. Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και Νέα Όνειρα (καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης).

Α’ μέρος: «Las Meninas – Η μουσική πίσω από τον πίνακα»

Θεοδώρα Μπάκα (μέτζο σοπράνο), Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), Θεόδωρος Κίτσος (μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια).

Β’ μέρος: «Fandango – Η Ισπανία του Boccherini και του Goya»

Maya Kadish (μπαρόκ βιολί), Γιώργος Σαμοΐλης (μπαρόκ βιολί), David Bogorad (μπαρόκ βιόλα), Δήμος Γκουνταρούλης (μπαρόκ τσέλο), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη).

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (23.11.2019)

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-4-2020, ώρα 19:00

«Συναυλία νικητών του διαγωνισμού μαθητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ)»

Η συναυλία που επρόκειτο να δώσουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης οι νικητές του καθιερωμένου διαγωνισμού μαθητών του ΚΩΘ προσαρμόζεται στις συνθήκες των ημερών, αλλά «βγαίνει στον αέρα» και πάλι από το Μέγαρο και μας συστήνει τα νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής από τη Θεσσαλονίκη.

Σολίστ: Στέφανος Αμαξόπουλος (πιάνο), Χριστόφορος Πετρίδης (βιολί), Αθανάσιος Κυπάρος (βιολί), Δωρίνα Παπανικολάου (βιολί), Μαρία Έλλη Πετρίδου (τσέλο), Ευριπίδης Σαμαράς (τσέλο).

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ σε συνεργασία με το ΚΩΘ.

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25-4-2020, ώρα 19:00

«Μια βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη»

Ο αγαπημένος ανερχόμενος ερμηνευτής θα τραγουδήσει κομμάτια από το προσεγμένο ρεπερτόριό του, αλλά και μια επιλογή από άλλα ελληνικά τραγούδια. Στο πιάνο ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος.

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.

Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece) για 48 ώρες.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26-4-2020

Θα ανακοινωθεί.

 

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.