«Το Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη» στο θέατρο Αμαλία

Για πρώτη φορά έργο του Ηλία Πετρόπουλου μεταφέρεται από το ελληνικό θέατρο στη σκηνή και, «Το Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη» είναι η παράσταση που προέκυψε από το ομώνυμο βιβλίο και θα την δούμε στο Θέατρο Αμαλία την Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαρτίου 2020.

Όπως και τα υπόλοιπα έργα του συγγραφέα χαρακτηρίζεται από το έντονο ύφος και την ανατρεπτική γραφή του, ενώ αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη παρακαταθήκη για τον ρεμπέτικο τρόπο ζωής στην Ελλάδα και τον περιθωριακό τρόπο ζωής της εποχής του.

Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη του Ηλία Πετρόπουλου είναι ένα Λαϊκόν και μακάβριον ευθυμογράφημα.

Έχουμε πάει στο φεγγάρι και έχουμε κατεβεί στα βάθη των Ωκεανών, αλλά ακόμα φοβόμαστε τους καρχαρίες, τα φαντάσματα, και το υπόγειο του παππού.
Αυστηρά ακατάλληλο δι’ ανηλίκους

Σημείωμα Σκηνοθέτη:
Antigua, ή Gοtham City των Βαλκανίων.
Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη. Ο Κάφκα, ο Ζενέ και ο Κουστουρίτσα βολτάρουν παρέα στον υπόγειο κόσμο του Πετρόπουλου. Η ευφυής, αναίμακτη, καλλιτεχνική σχεδόν, παράνομη ζωή διδάσκεται στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης και Τεχνικής των Διαρρηκτών της Antigua.
Σ΄αυτήν την κοινωνία, Διώκτες και Διωκόμενοι διέπονται από αρχές, συγκρούονται λυσσαλέα, αλλά γνωρίζουν και αποδέχονται τους ρόλους τους. Κλέφτες, Αστυνόμοι, Βασανιστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι, Δικαστές, Φύλακες, και Φυλακισμένοι, προϊόντα του εντίμου βίου, συναλλάσσονται στον δικό τους κόσμο, αυτόν που οι άλλοι ονομάζουν Υπόκοσμο, μόλις ένα γράμμα μακριά από το Απόκοσμο.

Έχουμε πάει στο φεγγάρι και έχουμε κατεβεί στα βάθη των Ωκεανών, αλλά ακόμα φοβόμαστε τους καρχαρίες, τα φαντάσματα, και το υπόγειο του Παππού.

Εκεί θα μας πάει αυτή η παράσταση.

Στο μεγάλο υπόγειο του βαλκάνιου παππού.Κλέφτες, άνθρωποι του λιμανιού, του μπορντέλου, της λαχαναγοράς, των σφαγείων, του νυχτερινού πάρκου, του πορνοξενοδοχείου, του μπαρ και του λιανικού εμπορίου ναρκωτικών ζουν και ονειρεύονται εκεί. Στο υπόγειο κάτω από το μεγάλο ωραίο σπίτι. Εκεί που μας έλεγαν να μην κατεβούμε ποτέ, και δεν κατεβήκαμε, μείναμε επάνω στις φωτεινές αίθουσες και στη γιορτή.

Ελάτε να το κάνουμε τώρα.

Έτσι κι αλλιώς ψέματα μας έλεγαν, οι πιο πολλοί μεγάλοι κατέβαιναν συχνά και ”νταλαβεριζόντουσαν” κρυφά με τους ανθρώπους του κάτω κόσμου. Μην φοβάστε δεν είναι σαν τα δικά μας σύγχρονα, απάνθρωπα, ανήθικα υπόγεια. Άλλωστε ο σεσημασμένος διαρρηκτής, καθηγητής, αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Απομάχων Διαρρηκτών της Adina Ηλίας Πετρόπουλος θα είναι ο ξεναγός μας. Και κυρίως, μην ντρέπεστε. Δεν τον φτιάξαμε εμείς αυτόν τον κόσμο… ούτε αυτόν τον Υπόκοσμο….

Μια βόλτα θα πάμε …. Καλή βόλτα, λοιπόν…

Αργύρης Παυλίδης

Σημείωμα Σκηνογράφου:
Βρισκόμαστε στο αμφιθέατρο της σχολής του Βασιλικού Ινστιτούτου Τέχνης και Τεχνικής Διαρρηκτων της Antigua. Οι θεατές είναι οι τελειοφοιτοι σπουδαστέςωστην επετειακή διάλεξη αποφοίτων Διαρρηκτων της σχολής.

Εικονογράφηση:
Ο σχεδιασμός των εικόνων μας ταξιδεύει στα κόμικ και τις γελοιογραφίες της δεκαετίας του 1970, με έμφαση στον άνθρωπο,στις εκφράσεις και τα συναισθήματα στον σκληρό αλλά αληθινό κόσμο του Ηλία Πετρόπουλου.

Τα σκίτσα ανέρχονται στα 200, επεξεργάστηκαν ψηφιακά για την δημιουργία ταινίας που συνοδεύει την διάλεξη στο αμφιθέατρο της σχολής Διαρρηκτών της Antigua…

Δήμητρα Σπυρίδωνος

Συντελεστές:
Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Αργύρης Παυλίδης
Σκηνογραφία-Εικονογράφηση: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Μουσική Επιμέλεια: Χρύσα Κούρεντα – Αργύρης Παυλίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνοθεσία Μεταγλώττισης: Ακίνδυνος Γκίκας
Ηχογράφηση- Sound Design: Χρύσα Κούρεντα
Μιξάζ- επεξεργασία ήχου: Open Studio post
Επεξεργασία Εικόνων: Βίκυ Σπυρίδωνος
Μοντάζ/ Επεξεργασία ταινίας : IMAGINA Α.Ε.team Θανάσης Τάκης- Γαβριήλ Μελισσουργάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Χριστοδούλου

Παίζουν:
Αφήγηση : Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Καθηγητής: Αργύρης Παυλίδης
ΔεσμοφύλακαςΣ: Βασίλης Παπαγεωργίου (φιλική συμμετοχή)
Σπουδάστρια: Δανάη Χριστοδούλου
Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών:Ακίνδυνος Γκίκας Φώτης, Πετρίδης Γιώργος, Ματαράγκας
Τραγούδια Φυλακής: Θοδωρής Τρύφωνας

Η Παράσταση είναι ακατάλληλη για Ανηλίκους.

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη)

Ημέρα & Ώρα Παράστασης

  • Δευτέρα 16 Μαρτίου – 21:00
  • Τρίτη 17 Μαρτίου – 21:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

Χορηγός Επικοινωνίας: http://www.stellasview.gr

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Άκης Χρυσαφίδης 364 Άρθρα
Γεια σας!! Είμαι ο Άκης Χρυσαφίδης και ζω στη Θεσσαλονίκη! Είμαι απόφοιτος Πληροφορικής και Φυσικοθεραπείας! Αγαπώ πολύ το θέατρο όπως και την καλή παρέα.. Καλώς ήρθατε στην καλή παρέα που ονομάζεται #Stellasview!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.