
H πλέον χαρισματική, σεμνή και καταξιωμένη Θεσσαλονικιά ηθοποιός – πρωταγωνίστρια του “Θεάτρου του Άλλοτε”, Όλγα Καλαμάρα, με αφορμή τη νέα της θεατρική συνεργασία στην παράσταση- δραματικό βουκολικό ειδύλλιο “Γκόλφω” του Σπυρίδωνος Περεσιάδη μίλησε στο StellasView.gr και τη δημοσιογράφο πολιτιστικών Εύα Μαρά για την παράσταση, το ρόλο της ως Αστέρω, τη συγκινητική επιστροφή της στο θεατρικό “γίγνεσθαι” της πόλης μας, την ποιοτική θεατρική της διαδρομή, καθώς και το ρόλο – κοινωνική αποστολή του θεάτρου στη σημερινή δυσοίωνη εποχή της κρίσης. Η σχέση της με το θέατρο καρμική, το υποκριτικό της ταλέντο αστείρευτο, ενώ το ήθος της και η σεμνότητα της, την χαρακτηρίζουν με τη στόφα μεγάλης κυρίας του θεατρικού γίγνεσθαι της πόλης μας.
Πότε χρονικά και πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον ταξίδι σας στην τέχνη της Υποκριτικής; Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο και τι ρόλο διαδραμάτισε στη ζωή σας; Ποια η γοητεία αυτού του επιτυχημένου θεατρικού σας ταξιδιού;
Το ταξίδι μου στην τέχνη της υποκριτικής, ξεκίνησε πριν 30 χρόνια. Στην ηλικία των 50 ετών και αφού τα παιδιά μου έγιναν 10 ετών, αποφάσισα να πραγματοποιήσω, το δικό μου νεανικό όνειρο. Παρακολούθησα για 4 χρόνια το εργαστήρι της Παράθλασης. Συμμετείχα σε πολλές παραστάσεις της. Η γοητεία είναι, ότι έφτασα στα 80 χρόνια μου και είμαι στο θέατρο με τη γνώση ότι δεν άφησα απραγματοποίητο το παιδικό – νεανικό μου όνειρο και συνεχίζω το ταξίδι.
Με αφορμή τη νέα σας θεατρική συνεργασία στη μόνιμη πλέον θεατρική σας στέγη το Θέατρο του Άλλοτε της Βαρβάρας Δουμανίδου με το κλασσικό βουκολικό δραματικό έργο ‘’Γκόλφω’’ δώστε μας -εν συνόψει- αν θέλετε, την ταυτότητα – προφίλ της παράστασης και δη του δικού σας ρόλου σε αυτήν ως Αστέρω. Ποια στοιχεία της προσωπικότητας σας συναντάτε στον εν λόγω ρόλο σας;
Ο ρόλος μου στη Γκόλφω, είναι ένας δύσκολος ρόλος. Είμαι η Αστέρω η μάνα της Γκόλφως (δηλαδή της Βαρβάρας) έχω μαζί με το θαυμασμό για το απέραντο ταλέντο, τις ιδέες της, τα τολμήματα της, την προσωπικότητα της, μια μητρική αγάπη για τη Βαρβάρα και προσπαθώ να μη μπερδεύομαι. Σαν ρόλος, πάσχω από τον φόβο, τι θα πει – σκεφτεί ο κόσμος! Είμαστε σε χωριό, χρήματα και βιός δεν έχουμε αρκετά και τα πλούτη κερδίζουν! Η αγάπη χάνεται, εγώ τα βλέπω, τα ζω, τα νιώθω. Το παιδί μου βασανίζεται, το χάνω λίγο, λίγο. Βλέπω την καταστροφή του παιδιού μου, το χαμό της κόρης μου. Τίποτα δεν μπορώ να κάνω. Έχει πείσμα, είναι αγωνίστρια, παλεύει, αλλά… Ο ρόλος της μάνας του τότε, έχει ίδια στοιχεία με τη μάνα του σήμερα. Η αγωνία της αποκατάστασης. Τι θα πει ο κόσμος.
Η γοητεία είναι, ότι έφτασα στα 80 χρόνια μου και είμαι στο θέατρο με τη γνώση ότι δεν άφησα απραγματοποίητο το παιδικό – νεανικό μου όνειρο και συνεχίζω το ταξίδι.
Ποιο πιστεύετε, ότι αποτελεί το δέλεαρ της θεατρικής σας παράστασης “Γκόλφω” και έγκειται η διαχρονικότητα της , καθώς και η επιτυχία της, (δεδομένου ότι πρόκειται για έργο γραμμένο το 1893 από το συγγραφέα του Σπυρίδωνα Περεσιάδη);
Η ιστορία της Γκόλφως του 1893 δεν απέχει πολύ, από τη σημερινή εποχή! Με μικρές πονηρές, αλλαγές, όλα γίνονται και σήμερα. Και οι φίλοι και το περιβάλλον δυστυχώς παίζουν και σήμερα ρόλο μεγάλο στο ζευγάρι. Σήμερα δεν αυτοκτονούν εύκολα όμως καταστρέφουν τη ζωή τους με συμβατικούς γάμους – σχέσεις. (αυτοκτονία δεν είναι και αυτό;) βέβαια σήμερα απουσιάζει η μπεσαλίδικη συμπεριφορά του πατέρα του Τάσου. Ίσως και η αγάπη η βαθιά του Κίτσου.
Μπορεί τελικά ο καλλιτέχνης – ηθοποιός, να φθάσει στην αλήθεια του, μέσω της Τέχνης του;
Αυτό είναι το ζητούμενο. Να σκάψει μέσα στην ψυχή του, στις αναμνήσεις του, στους πόνους και στις χαρές του, στις αξίες του, στη ζωή του.
Πόσο σημαντικό είναι το συναίσθημα στην ερμηνεία ενός ρόλου ενός ηθοποιού; Πως αντιμετωπίζετε κάθε νέο σας ρόλο στο θέατρο; Ίσως ως μια νέα πρόκληση, τι ακριβώς;
Το συναίσθημα! Για μένα είναι τα πάντα στη ζωή μου, ζω την κάθε στιγμή μου, δυστυχώς ή ευτυχώς, συναισθηματικά. Τα λόγια του ρόλου μου, δεν μπορώ να τα μάθω αν δεν νιώσω τον ρόλο, αν δεν γίνω ο ρόλος μου. Αχ δύσκολη ερώτηση! Έχω ζήσει πολλούς ρόλους. Σε αυτό το θεατρικό ταξίδι έζησα υπέροχους ρόλους – δυνατούς – έντονους, ξεχωριστούς! Κάθε ρόλο τον ζω. Σε κάθε ρόλο γίνομαι Εγώ!
Έζησα υπέροχους ρόλους, δυνατούς έντονους, κόντρα με μένα! Ξεχωριστούς ρόλους! Τους αγάπησα όλους!
Σε μια γενική αποτίμηση του προσωπικού σα θεατρικού ταξιδιού, ποιους εκτιμάτε ως τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη θεατρική σας πορεία και ποιον ιδιαίτερο λόγο;
Αχ δύσκολη ερώτηση! Έχω ζήσει πολλούς ρόλους! Έζησα υπέροχους ρόλους, δυνατούς έντονους, κόντρα με μένα! Ξεχωριστούς ρόλους! Τους αγάπησα όλους!
Πως νιώθετε που επιστρέφετε στη σκηνή μετά από μια πολύμηνη παύση θεατρικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας;
Απέραντη χαρά! Ελπίδες! Επιτέλους ζωή – δράση – όνειρα! Και φόβο μη σταματήσει η χαρά και πάλι!
Το θέατρο δύναται να φωτίσει τα σκοτάδια της Ζωής μας σε μια εποχή γενικότερου σκοταδισμού και κρίσης αξιών; Ποια η σπουδαιότητα και ο ρόλος (αποστολή) του θεάτρου και της τέχνης εκτενέστερα στην κοινωνία και δη σε δυσοίωνους καιρούς;
Ωραίες λέξεις – νοήματα! Κρατώ την κρίση αξιών, Δυστυχώς υπάρχει! Όμως ναι, η όποια τέχνη, θέατρο, ποίηση, μουσική, βιβλία, διάβασμα, ήταν και θα είναι ανάσα ζωής. Όμως για όσους θέλουν, ξέρουν, μπορούν, να ασχοληθούν – απασχοληθούν, με την τέχνη για φωτίσουν τα σκοτάδια της ζωής τους.
Τελικά ο ηθοποιός γεννιέται ή γίνεται; Ποια η ειδοποιός διαφορά του ηθοποιού (καλλιτέχνη) από τον απλό άνθρωπο;
Απλός άνθρωπος είναι ο ηθοποιός, που έχει ανάγκη να ονειρευτεί, να ζήσει κι άλλο, να ζήσει κι άλλα. Και ναι, γίνεται ο ηθοποιός. Και ναι γεννιέται ο ηθοποιός. Όμως χρειάζεται να δουλέψει. Να δουλεύει απέραντα, ακούραστα, συνέχεια!
Εν κατακλείδι, πως ατενίζετε το μέλλον του θεάτρου ως καλλιτέχνης; Σε ποιο βαθμό έχει πληγεί το θέατρο με την κρίση της πανδημίας;
Το θέατρο έχει πληγεί σοβαρά. Όπως όλα στη ζωή μας, αυτό τον καιρό. Το μέλλον; Αλλαγή- Αλλαγές. Και για αλλαγή, ας εστιάσουμε στο σήμερα στο παρόν. Ας βοηθήσουμε όλοι. Υπάρχουν άξιοι άνθρωποι στην πόλη μας. Η Βαρβάρα Δουμανίδου είναι ένα εκπληκτικό ταλέντο με απέραντες ιδέες, τολμά και ρισκάρει. Ας βοηθήσουμε τους άξιους για το καλό της πόλης μας.
Συνέντευξη: Εύα Μαρά
Θερμές Ευχαριστίες για την άκρως ενδιαφέρουσα εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή μας στο StellasView στην πλέον ταλαντούχα, Θεσσαλονικιά καλλιτέχνιδα – θεατρική ηθοποιό Όλγα Καλαμάρα (μόνιμη πρωταγωνίστρια – δραματική ηθοποιό του εναλλακτικού θιάσου “Θέατρο του Άλλοτε” που μας εκπλήσσει εκ νέου ευχάριστα στο νέο της ρόλο ως θεατρική Αστέρω στη Γκόλφω (δια χειρός Βαρβάρας Δουμανίδου) χάριν της ευρύτητας του ταλέντου της και του ασίγαστου πάθους της για το θέατρο, ως μια εκ των άξιων, σεμνών και ακούραστων υπηρετών της υποκριτικής τέχνης! Της ευχόμαστε από καρδιάς, καλή συνέχεια στο Άπλετον και τη Μαγεία της Τέχνης της!
…
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση “Γκόλφω” θα βρείτε εδώ
…
Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview
….
Βρείτε μας στα social media του StellasView:
Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/
Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/
Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/
Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/
Κάντε το πρώτο σχόλιο