Στην Χρυσαυγή του Λαγκαδά κάνει την πρεμιέρα της η παράσταση “Το κάστρο της Ωριάς” του Γ.Θεοτοκά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κωνσταντινίδη την Πέμπτη 22/7 στις 21.00. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με το φεγγάρι να παίζει κι αυτό στην παράσταση και να σας συντροφεύει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι άνετα παπούτσια και …μια ζακέτα!
«Η απέχθειά μου ολοένα αυξάνει για το πνεύμα της αδιαλλαξίας και του φανατισμού απ’ όπου κι αν προέρχεται κι όποιος κι αν είναι ο σκοπός που υπηρετεί..»
Γιώργος Θεοτοκάς
Η θεατρική ομάδα Πλαταγή παρουσιάζει την διαχρονική και ξεκαρδιστική κωμωδία «Το Κάστρο της Ωριάς» του Γιώργου Θεοτοκά.
Πρόκειται για μια μονόπρακτη κωμωδία (1944) του Γιώργου Θεοτοκά, η οποία αφορμάται από το ομώνυμο ακριτικό δημοτικό τραγούδι. Ο δικηγόρος και λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30.
Η παράσταση χαρακτηρίζεται από ένα σχεδόν παιδικό χιούμορ.Θυμίζει παραμύθι,από αυτά που μιλούν για κάστρα και βασιλιάδες,ενώ κλείνουν με τη φράση «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
Υπόθεση
Η κυρά Μαρού, μια όμορφη κοπέλα είκοσι χρονών, βρίσκεται κλεισμένη από τον πατέρα της σ’ ένα αδιαπέραστο κάστρο «στην άκρη του πουθενά», μαζί με την αυστηρή -πλην όμως τρυφερή- της παραμάνα και λίγους υπηρέτες. Από εκεί θα περάσει με τον στρατό του και τον πιστό του τσαούση (λοχία) ο όμορφος μουσουλμάνος Αβδουλσαλάμ, που θα θελήσει να κατακτήσει το κάστρο και φυσικά την ωραία κυρά Μαρού. Όταν γίνει πια φανερό πως τα όπλα δεν τους φέρνουν τα αναμενόμενα, ο Αβδουλσαλάμ κι ο Τσαούσης θα μηχανευτούν διάφορα τεχνάσματα… Μια σειρά έτσι από μεταμφιέσεις (Γύφτος με αρκούδα, Ορθόδοξος και Καθολικός καλόγερος, έγκυος γυναίκα με την αδελφή της) ύστερα από αλλεπάλληλες κωμικές αποτυχίες που σφραγίζουν και μεταμορφώνουν τους ήρωες θα οδηγήσουν τελικά στο ποθητό τέλος.
Η παράστασή μας είναι (όπως λέει και ο ίδιος ο Θεοτοκάς) ένα παιχνίδι επί σκηνής. Οι δύο αντρικοί χαρακτήρες μεταμφιέζονται από ρόλο σε ρόλο για να πετύχουν τον στόχο τους, ενώ οι γυναίκες αντίστοιχα, “αντιστέκονται”.
Η ζωντάνια και οι νεανικοί πόθοι της κοπέλας συγκρούονται με τα ήθη και τα πρέπει της εποχής που τη θέλουν σεμνή και υπάκουη στις διαταγές του πατέρα της. Το ακαταμάχητο ρυάκι του έρωτα και της νιότης ξεπηδάει μέσα από τη ζωντανή χειμαρώδη γλώσσα του κειμένου και οι κωμικές καταστάσεις που δημιουργούνται με τις μεταμφιέσεις καλούν τους θεατές να συμμετέχουν ενεργά στο παιχνίδι και να “βρούν την Κυρά Μαρού.”
Το έργο θίγει θέματα όπως:
-Θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη εποχή
-Τα νεανικά πάθη και η ζωντάνια της νιότης
-Ανθρώπινα δικαιώματα
-Σεβασμός και ανοχή θρησκευτικών και φυλετικών διαφορών
-το ακαταμάχητο και η χαρά του έρωτα
-Η γοητεία του παιχνιδιού.
Όλα αυτά μέσα από τα παθήματα των ηρώων τα οποία οδηγούν σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Βοηθός σηνοθέτη:Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου
Σκηνογραφία:Στεργιος Πρώιος
Εκτέλεση σκηνικών:Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Κοστούμια/Φωτισμοί:Θένια Βερυκούκη
Βίντεο:Γιάννης Κωνσταντινίδης
Δημιουργικό: Παύλος Παυλίδης
Ευχαριστίες:Σωτηρία Πορφυράκη / Κωνσταντίνα Τσολακίδου
Προβολή/Επικοινωνία:ThessCulture.gr
Παραγωγή: Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου
Παίζουν: Ροδούλα Αθανασίου(παραμάνα)
Γιάννης Κωνσταντινίδης (τσαούσης)
Δημήτρης Κωνσταντινίδης (Αβδουλσαλλάμ)
Χρύσα Χατζάτογλου (ΚυραΜαρού).
Κάντε το πρώτο σχόλιο