Καλοκαιρινές προβολές … με θέα στον κόσμο

Καλοκαιρινές προβολές … με θέα στον κόσμο

♦ Από την Κυριακή 20 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία για τους Θερινούς Κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών

♦ Τριάντα εξαιρετικές παραγωγές στο Σινέ «Άλσος» και το Σινέ «Παράδεισος» έως και τις 12 Σεπτεμβρίου

♦ Ειδικά θεματικά αφιερώματα για την Μελίνα Μερκούρη, το αντιφασιστικό σινεμά και τα εθνικoαπελευθερωτικά κινήματα, με δωρεάν προβολές.

Με ένα τετραήμερο αφιέρωμα στην μοναδική Μελίνα Μερκούρη ανοίγει την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 η αυλαία για τους Θερινούς Κινηματογράφους «Σινέ Παράδεισος» και «Σινέ Άλσος» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που επιμένουν να ταξιδεύουν τους πολίτες ολόκληρης της πόλης, για ένα ακόμα καλοκαίρι, με … «Θέα στον κόσμο».

«Σε μια περίοδο που τα θερινά σινέ χάνονται στο βωμό της οικοδόμησης, ο δήμος μας κρατά ζωντανή τη μαγεία της ταινίας κάτω από τα’ άστρα. Επενδύουμε στον κινηματογράφο και προσφέρουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα ταινιών. Επενδύουμε στον Πολιτισμό, καλλιεργούμε τις Τέχνες, στηρίζουμε την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία» σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καλώντας «όλες και όλους να ζήσετε αξέχαστες κινηματογραφικές εμπειρίες, με ασφάλεια, μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες από το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές σινεμά».

Αυτό το καλοκαίρι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προχωρά ένα βήμα παραπάνω και εμπλουτίζει το πρόγραμμά του, έχοντας δρομολογήσει τρία κινηματογραφικά αφιερώματα, ξεκινώντας με αυτό στην μεγάλη Ελληνίδα σταρ Μελίνα Μερκούρη, ενώ θα ακολουθήσουν τα αφιερώματα στον αντιφασιστικό κινηματογράφο και στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης «Ζούμε μέσα από την 7η Τέχνη τους αγώνες των λαών για αυτοδιάθεση, ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Βιώνουμε στη μεγάλη οθόνη στιγμές που έγραψαν ιστορία και δεν ξεχνάμε πως ο φασισμός ριζώνει όπου κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, όπου υποχωρεί η δύναμη και η ελπίδα, όπου αποδυναμώνεται η δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα» .

Το πρόγραμμα των θερινών σινεμά του δήμου θα διαρκέσει έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, και περιλαμβάνει τριάντα κινηματογραφικές επιτυχίες από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή κινηματογράφο, που θα προσφέρουν στο κοινό ολόκληρης της πόλης, σε μικρούς και μεγάλους σινεφίλ, μοναδικές καλοκαιρινές βραδιές Τέχνης «με άψογες τεχνικές προδιαγραφές εικόνας και ήχου και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) και στην περιοχή Στρεμπενιώτη» όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης,

Ειδικά Αφιερώματα

Αφιέρωμα Μελίνα Μερκούρη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της (2020) ένα μικρό κινηματογραφικό αφιέρωμα στην ηθοποιό και πολιτικό με τη χαρισματική προσωπικότητα. Στην τελευταία Ελληνίδα Θεά. Στη γυναίκα, που έλαμψε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στον Πολιτισμό, στην Πολιτική, που η χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια για τον αντιδικτατορικό της αγώνα, στη γυναίκα που οραματίστηκε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που ίδρυσε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Στη Μελίνα, που έγινε γνωστή εντός και εκτός συνόρων και για χάρη της το Μπρόντγουεϊ κράτησε κλειστά την ημέρα που έφυγε τα θέατρά του. Που αγάπησε και αγωνίστηκε με πάθος, για όσους και για όσα πίστευε. Με συνοδοιπόρο τον άνθρωπο που την πίστεψε και τη λάτρεψε όσο κανένας, τον μεγάλο σκηνοθέτη, Ζυλ Ντασέν, έζησε μια ζωή χωρίς όρους, χωρίς να φοβάται το όποιο κόστος.

 

Αφιέρωμα στο αντιφασιστικό σινεμά

Η σκοτεινή όψη του φασισμού όπως αυτή σκιαγραφείται μέσα από το έργο τεσσάρων  κινηματογραφικών δημιουργών.

Ταινίες με πολιτική σκέψη που  φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο τις δραματικές συνέπειες του φασισμού. Τις  κοινωνικές συνέπειες, τα τραύματα, σωματικά και ψυχικά, αλλά και τα συντρίμμια που άφησε πίσω  από όποια χώρα πέρασε. Σινεμά που μας δηλώνει πως δεν έχουν εξαλειφθεί οι κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που γεννούν και τρέφουν τη φασιστική απολυταρχία, τους  Χίτλερ και τους ναζισμούς. Όσο η οικονομική κρίση, η ανεργία, η ανασφάλεια, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός καθώς και άλλα προβλήματα συσσωρεύονται,  τόσο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για φασιστικές εκτροπές.

Αναμφίβολα τα πάντα έχουν ως αφετηρία την Παιδεία.  Η γνώση και η εκμάθηση πάντα θα δημιουργεί εκείνο το ανάχωμα του προβληματισμού και της αφύπνισης.

 

Αφιέρωμα στα εθνικoαπελευθερωτικά κινήματα

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον  δρόμο προς την Εθνική Παλιγγενεσία ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα για τους αγώνες των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και για το πώς διάφοροι λαοί διεκδίκησαν και διεκδικούν την Εθνική τους Ανεξαρτησία. Στο πέρασμα των χρόνων και μέσα από τα στοιχεία του διαφωτισμού διανοούμενοι,  συγγραφείς,  καλλιτέχνες, μουσικοί, προσπάθησαν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αφύπνιση του πνεύματος της εθνικής ταυτότητας. Ο  Κινηματογράφος αποτέλεσε σημαντικό βήμα κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού για τις εποχές των εξεγέρσεων, των επαναστάσεων, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Εξεγέρσεις, κινήματα, αλλά και προσωπικές  επαναστάσεις, αυθόρμητες ή οργανωμένες εμπεριείχαν πάντοτε ως δομικό στοιχείο την αποτίναξη του ζυγού από οποιοδήποτε  δυνάστη.

 

Σινέ «Παράδεισος» 20/6

Σινέ «Άλσος» 21/6

 

 «Στέλλα» (1955)

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Φούντας, Αλέκος Αλεξανδράκης, Χριστίνα Καλογερίκου, Βούλα Ζουμπουλάκη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σοφία Βέμπο

Διάρκεια: 90΄

Κατάλληλο

Η Στέλλα είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία. Το αγόρι της Στέλλας είναι ο Αλέκος, γόνος πλούσιας οικογένειας. Η Στέλλα όμως αποφασίζει γι α μια ακόμη φορά να θέσει τέρμα στη σχέση τους, πριν έρθει η φθορά, αλλά και επειδή έχει ήδη εμφανιστεί ο Μίλτος, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Η Στέλλα αρχικά θα αποφύγει τη στενή πολιορκία του, αργότερα όμως θα υποκύψει στο πάθος και τη γοητεία του. Τον αγαπά· αγαπά όμως και την ελευθερία της. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνει μια σημαντική επιλογή.

 

Σινέ «Άλσος» 20/6

Σινέ «Παράδεισος» 21/6

 

« “Διάλογοι” με τη Μελίνα Μερκούρη» (1975)

Σκηνοθεσία: Μελίνα Μερκούρη

ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ Α.Ε.

Διάρκεια: 64΄

Ιστορικό ντοκουμέντο-απόσπασμα της εκπομπής «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» με τη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ που γυρίστηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή. Σκηνοθετεί και παρουσιάζει η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ η οποία συνομιλεί με τον απλό λαό τις γυναίκες συζύγους και μητέρες των αγνοουμένων, με στρατιωτικούς και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, με τον Γλαύκο Κληρίδη τότε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες και με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη μεγάλη πορεία γυναικών προς τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής, καταγράφει μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων στους καταυλισμούς των προσφύγων και σε κεντρικό δρόμο της διχοτομημένης Λευκωσίας και περιηγείται στη στρατιωτική βάση της βιομηχανικής περιοχής Σοπάζ. Παράλληλα, μεταδίδει συνεντεύξεις Τουρκοκυπρίων της Κυρήνειας από υλικό που παραχωρεί ολλανδικό συνεργείο με πλάνα από τα κατεχόμενα.

 

Σινέ «Παράδεισος» 22/6

Σινέ «Άλσος» 23/6

 

«Ποτέ την Κυριακή/Never on Sunday» (1960)

Σκηνοθεσία: Ζυλ Ντασέν

Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν, Γιώργος Φούντας, Τίτος Βανδής, Μήτσος Λυγίζος,

Δέσπω Διαμαντίδου, Δήμος Σταρένιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέξης Σολωμός

Διάρκεια: 91΄

Κατάλληλο

Η Ίλια, μία πόρνη στο λιμάνι του Πειραιά, κοινωνική, ευαίσθητη και συναισθηματική, δεν ανήκει σε κάποιον μαστροπό, διαλέγει τους πελάτες της, δεν εργάζεται τις Κυριακές κι ούτε όταν έχει παραστάσεις το Ελληνικό Φεστιβάλ Θεάτρου. Αποτελεί πρότυπο για τις εκδιδόμενες γυναίκες της περιοχής. Τον ίδιο καιρό έρχεται στον Πειραιά ο Αμερικανός Όμερ, ερασιτέχνης φιλόσοφος, επηρεασμένος από τον Αριστοτέλη και τον Φρόυντ. Στο πρόσωπο της Ίλια βλέπει την εικόνα της ξεπεσμένης Ελλάδας. Ο Όμερ προσπαθεί να της μάθει έναν τρόπο ζωής, πέρα από τις φυσικές απολαύσεις και να της διδάξει φιλοσοφία, μουσική, γεωγραφία. Να της διορθώσει τις λάθος ερμηνείες που δίνει στην πλοκή των αρχαίων τραγωδιών, στις οποίες η Ίλια αλλάζει την εξέλιξη και τους δίνει ευχάριστο τέλος. Βραβείο γυναικείας ερμηνείας Φεστιβάλ Κανών στην Μελίνα Μερκούρη, Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για “Τα παιδιά του Πειραιά”.

Σινέ «Άλσος» 22/6

Σινέ «Παράδεισος» 23/6

«Τοπ Καπί/Top Kapi» (1964)

Σκηνοθεσία: Ζυλ Ντασέν

Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Πίτερ Ουστίνοφ, Μαξιμίλιαν Σελλ, Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Ακίμ Ταμίροφ, Ζιλ Σιγκάλ, Τζο Ντασέν, Τίτος Βανδής, Δέσπω Διαμαντίδου

Διάρκεια: 115΄

Κατάλληλο

Η Ελίζαμπεθ Λιπ, μία γοητευτική κλέφτρα πολύτιμων λίθων συγκεντρώνει μια συμμορία στην Κωνσταντινούπολη για να ληστέψει το μουσείο του Τοπ καπί. Ανάμεσα στα μέλη της συμμορίας είναι ο μικροαπατεώνας Σίμπσον, τον οποίο εκβιάζει η τουρκική αστυνομία για να γίνει σπιούνος της. Ο θησαυρός όμως, βρίσκεται καλά φυλαγμένος στο μουσείο Τοπ καπί της Κωνσταντινούπολης και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να βάλει στο χέρι το ανυπολόγιστης αξίας κειμήλιο. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όλη την τύχη, την τόλμη αλλά και το στιλ που διαθέτουν, προκειμένου να τα καταφέρουν.

 

Σινέ «Άλσος» 24-30/6 & 1/7-4/7 Προβολές του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

 

Σινέ «Παράδεισος» 5/7

Σινέ «Άλσος» 6/7

«Νύχτα και καταχνιά/Νight and Fog» (1956)

Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ

Αφηγητής: Μισέλ Μπουκέ

Παραγωγή: Argos Films

Διάρκεια: 32′ λεπτά.

Ο Αλέν Ρενέ γυρίζει το ντοκιμαντέρ, δέκα χρόνια μετά της απελευθέρωση των –τελευταίων επιβιωσάντων- κρατουμένων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, και στοχάζεται κινηματογραφικά πάνω στη σχέση παρελθόντος και παρόντος.  Ένα σύντομο ποιητικό δοκίμιο που σε μόλις 31 λεπτά προσφέρει την πιο συνταρακτική και δημιουργική ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως ζητώντας απλά  «να μην ξεχάσουμε» για «να μην ξανασυμβεί». Εικόνες σε ασπρόμαυρο εναλλάσσονται με έγχρωμες του ήρεμου και ανθισμένου Άουσβιτς. Εικόνες των ερειπίων του Άουσβιτς συνοδεύονται από την φωνή του αφηγητή που μας μιλά για την ιδεολογία και την άνοδο του Ναζισμού. Η αντίθεση μεταξύ της εικόνας και του ήχου μετατοπίζει συνεχώς την προσοχή και τη σκέψη μας από την εικόνα στην αφήγηση, από το παρόν στο παρελθόν, και αντίστροφα.

Σινέ «Άλσος» 5/7

Σινέ «Παράδεισος» 6/7

«Μια Κρυφή Ζωή/A Hidden Life» (2019)

Σκηνοθεία: Τέρενς Μάλικ

Παίζουν: Άουγκουστ Ντίελ, Ματίας Σένερτς, Μπρούνο Γκαντς, Βάλερι Πάτσνερ

Διάρκεια: 174΄

Κατάλληλο από 14

Η ειδυλλιακή ζωή ενός φιλήσυχου Αυστριακού αγρότη διακόπτεται απότομα, όταν λαμβάνει ειδοποίηση να καταταγεί στον ναζιστικό στρατό. Ο αγρότης αρνείται  να υπηρετήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να εγκαταλείψει χωρίς αιτία τη γυναίκα και τις τρεις κόρες του και στο όνομα του Χίτλερ να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές και έτσι αντιμετωπίζει κατηγορία για εσχάτη προδοσία. Αντιστεκόμενος στις υποδείξεις και προτροπές των συγχωριανών του, εναντιώνεται και στη συμβιβαστική, ανάρμοστη στάση της Εκκλησίας απέναντι στον πόλεμο, ενώ παραμένει πιστός στις ηθικές του αξίες, και επικαλούμενος την αδικία και ματαιότητα του πολέμου, επιμένει στην απόφασή του. Η απόφασή του αυτή όμως θα σημαίνει έναν ατελείωτο εφιάλτη για τον ίδιο και την οικογένειά του.

 

Σινέ «Παράδεισος» 7/7

Σινέ «Άλσος» 8/7

«Έλα να δεις/ Idi I Smotri/Come and See» (1985)

Σκηνοθεσία:  Ελέμ Κλίμοφ

Παίζουν: Αλεξέι Κραμτσέφκο, Ολγκα Μιρόνοβα, Λιουμπομίρας Λαουσιαβίσιους, Βλάντας Μπαγκντόνας, Γιούρι Λουμίστε

Διάρκεια: 142′

Κατάλληλο άνω των 16

Παίζοντας παιχνίδια πολέμου στο ισοπεδωμένο από βόμβες τοπίο, Ο δεκατετράχρονος Φλιόρα, ψάχνει να ξεθάψει ένα όπλο από τους λάκκους με τους σκοτωμένους, που αυτομάτως θα τον κατατάξει στην μάχη ενάντια στους Ναζί που προελαύνουν. Αφού το βρει θα τοποθετηθεί ως φύλακας σε ένα κοντινό δάσος, με εντολή να πυροβολήσει οτιδήποτε εμφανιστεί μπροστά του. Ξάφνου, μια κοπέλα σχεδόν στην ηλικία του θα περάσει αμέριμνα από δίπλα, και αυτός δεν θα τη σκοτώσει. Καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την κτηνωδία, τα μαλλιά του ασπρίζουν και ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπό του. Απ εδώ και στο εξής δεν θα μπορέσει να σκοτώσει τίποτε. Λευκορωσία 1943, οι Γερμανοί ναζί καταστρέφουν ολοσχερώς 618 χωριά καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 2.2 εκατομμύρια Λευκορώσοι. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Μόσχας το 1985.

 

Σινέ «Άλσος» 7/8

Σινέ «Παράδεισος» 8/7

 

«Το Σύμφωνο Ναζί-Σοβιετικής Ένωσης. Το Φιάσκο της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας/The Nazi-Soviet Pact: fiasco of the European diplomacy» (2018)

Σκηνοθεσία:    Cédric Tourbe

Παραγωγή: AGAT Films & Cie, ARTE France

Διάρκεια: 104’

Το Γερμανικό-Σοβιετικό Σύμφωνο, – Χίτλερ-Στάλιν – ήταν μια συνθήκη μη επίθεσης  μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης, μέσα από ένα σύνολο διπλωματικών και στρατιωτικών συμφωνιών που υπογράφηκαν στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα, από τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης, Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ  και Βιατσεσλάβ Μολότοφ, παρουσία του Τζόζεφ Στάλιν. Το σύμφωνο μη επιθετικότητας περιείχε ένα μυστικό πρωτόκολλο που προέβλεπε τη διχοτόμηση της Πολωνίας και της υπόλοιπης Ανατολικής Ευρώπης σε σοβιετικές και γερμανικές σφαίρες επιρροής. Τεκμηριωμένα ντοκουμέντα για το πως οι Ναζί έπιασαν στον «ύπνο» διαδοχικά Τσάμπερλεν – Νταλαντιέ – Στάλιν και το πως οι φωνές των Μαξίμ Λιτβίνοφ και Τσώρτσιλ, έμειναν φωνές βοώντες εν τη ερήμω.

 

Σινέ «Παράδεισος» 9-11/7

Σινέ «Άλσος» 12-14/7 

«Ενα Ντιβάνι στην Τυνησία/Arab Blues»

Σκηνοθεσία: Μανέλ Λαμπιντί

Παίζουν: Γκολσιφτέ Φαραχανί, Μαζίντ Μαστουρά, Αϊσά Μπεν Μιλντ, Φεργιέλ Χαμαρί, Χισέμ Γιακουμπί

Διάρκεια: 88‘

Κατάλληλη

Μετά από χρόνια σπουδών στο Παρίσι, η ψυχαναλύτρια Σέλμα επιστρέφει στην πατρίδα της την Τύνιδα, αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της και να ανοίξει το δικό της ιατρείο. Ξεκινά να δέχεται ασθενείς σε ένα μικρό διαμέρισμα στην ταράτσα της πολυκατοικίας της θείας της. Όλος παραδόξως η προσέλευση είναι μεγάλη αλλά διάφορα προβλήματα –με βασικότερο τη γραφειοκρατική καθυστέρηση για την έκδοση της επαγγελματικής άδειας– θα δοκιμάσουν τις αντοχές της. Η  πολύχρωμη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ταράτσα της Τύνιδας θα αποτελέσει μια ιστορία αντιθέσεων, αντιφάσεων και πολιτισμικών συγκρούσεων.

 

 

Σινέ «Άλσος» 9-11/7

Σινέ «Παράδεισος» 12-14/7

«Ράφτης»

Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου

Διάρκεια: 100′

Κατάλληλο

Ο Νίκος ζει και δουλεύει στο οικογενειακό ραφτάδικο που ίδρυσε ο πατέρας του τη δεκαετία του ’60. Παρ’ όλο που οι πελάτες έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό, αυτός συνεχίζει παγιδευμένος σε ένα στοιχειωμένο ραφτάδικο. Όταν αρρωσταίνει ο πατέρας του, και η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το μαγαζί, ο Νίκος παίρνει επιτέλους φόρα και επανεφεύρει τη ζωή και την τέχνη του. Ξεκινά να ράβει γυναικεία ρούχα και νυφικά και να τα πουλάει σε λαϊκές αγορές και γειτονιές. Ο “Ράφτης” μάς προτείνει μία διέξοδο, δείχνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές, ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής. Μια αισιόδοξη και ελπιδοφόρα ματιά που τονίζει πως ποτέ δεν είναι αργά για μια επανασύσταση της προσωπικότητας.

 

Σινέ «Παράδεισος» 15-18/7

Σινέ «Άλσος» 19-21/7

«Ανάμεσά μας/ Young Ahmed/Le Jeune Ahmed»

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Νταρντέν & Λικ Νταρντέν

Παίζουν: Ιντίρ Μπεν Αντί, Ολιβιέρ Μπονό,  Μίριαμ Ακεντίου, Βικτόρια Μπλάκ

Κατάλληλο άνω των 12

Η ταινία εξελίσσεται στο σημερινό Βέλγιο και έχει ως ήρωα έναν 13χρονο μουσουλμάνο, ο οποίος βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στα διδάγματα του ιμάμη του σχετικά με τα ιδανικά της αγνότητας, σε μια εξτρεμιστική ανάγνωση του Κορανίου, και τη ζωή του ως συνηθισμένου εφήβου σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Ο νεαρός Αχμέντ, ως ένα υπεράνω πάσης υποψίας σιωπηλό αγρίμι, αναζητά αδέξια την ταυτότητά του σε έναν ψυχρό κόσμο, καθρεφτίζοντας μια εποχή αποπροσανατολισμού και άκριτης υποταγής στον πειρασμό της βίας. Πώς μπορεί η αγάπη για τη ζωή να υπερνικήσει την επιθυμία του να σκοτώσει κάποιον;

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Καννών.

                                                                                                                                                          

Σινέ «Άλσος» 15-18/7

Σινέ «Παράδεισος» 19-21/7

«Soul»

Σκηνοθεσία: Πιτ Ντόκτερ

Με τις φωνές των: Πάνου Τοψίδηυς, Ειρήνης Τσίγκα, Κώστα Φιλίππογλου, Άντρια Ράπτη, Γιώτα Μηλίτση, Χρήστου Πλαΐνη, Βίνας Παπαδοπούλου, Αποστόλη Ψυχράμη

Διάρκεια: 120΄

Κατάλληλο

 

Ο Τζο είναι ένας μεσήλικας δάσκαλος μουσικής σε σχολείο, όπου το αληθινό του πάθος είναι η jazz μουσική. Την χρονική περίοδο που ο Τζο πιστεύει πως βρήκε αυτό που αναζητούσε στην μουσική του, ένα μικρό απρόοπτο -όσο και απρόσεκτο- βήμα τον στέλνει απ’ ευθείας σε ένα φανταστικό μέρος όπου καλείται να σκεφτεί ξανά τι σημαίνει πραγματικά να έχεις ψυχή. Εκεί θα συναντήσει και θα συνεργαστεί με την 22, μια ψυχή που δεν πιστεύει πως η ζωή στη Γη μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Ο Τζο και η 22 ξεκινούν ένα επεισοδιακό ταξίδι που τους οδηγεί στην ανακάλυψη του ίδιου του νοήματος τη ζωής. Χρυσή Σφαίρα καλύτερης animation ταινίας και καλύτερης πρωτότυπης μουσικής. Όσκαρ καλύτερης animation ταινίας και καλύτερης μουσικής.

 

Σινέ «Παράδεισος» 22-25/7

Σινέ «Άλσος» 26-28/7

«Πατέρας/The Father»

Σκηνοθεσία: Φλόριαν Ζέλερ

Παίζουν: Άντονι Χόπκινς, Ολίβια Κόλαμν, Μαρκ Γκάτις, Ίμοτζεν Πουτς, Ρούφους Σίγουελ, Ολίβια Γουίλιαμς

Διάρκεια: 97΄

Κατάλληλο

Ο Άντονι είναι σχεδόν 80 χρονών και αρνείται να δεχθεί τις νοσοκόμες που προσλαμβάνει η κόρη του για να τον φροντίζουν. Από την άλλη η κόρη του ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Παρίσι για να παντρευτεί. Αν η κόρη του δεν είναι παντρεμένη τότε ποιος είναι ο άντρας που μπαινοβγαίνει στο σπίτι του και ισχυρίζεται ότι είναι παντρεμένος εδώ και 10 χρόνια με την κόρη του; Μήπως τελικά αυτός ο άντρας και η κόρη του προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό. Ένας άνθρωπος αποπροσανατολισμένος, που πασχίζει να καταλάβει τι του συμβαίνει, ανήμπορος να διαχειριστεί την αναπόφευκτη φθορά κι αναγκασμένος να υπομένει βασανιστικά την αποσύνθεση της ταυτότητάς του. Όσκαρ Ανδρικού ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Σινέ «Άλσος» 22-25/7

Σινέ «Παράδεισος» 26-28/7

«Ο Προστάτης / The Marksman»

Σκηνοθεσία: Rob Lorenz

Παίζουν: Liam Neeson, Kathryn Winnick, Teresa Ruiz, Juan Pablo Raba

Διάρκεια: 107’

Κατάλληλο

 

Στα σύνορα μεταξύ Αμερικής και Μεξικού, στην Αριζόνα ο Jim, βετεράνος του Βιετνάμ και κτηματίας, περνάει δύσκολες ώρες. Η αγαπημένη του σύζυγος μόλις απεβίωσε και η τράπεζα ετοιμάζεται να κατάσχει την περιούσια του. Η αδιάφορη ζωή του, διαταράσσεται ακόμα περισσότερο από την άφιξη δύο παράνομων μεταναστών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα διαμέσου της γης του. Πρόκειται  για μία  μητέρα με τον νεαρό γιο της, οι οποίοι θέλουν απεγνωσμένα να διαφύγουν από ένα σκληρό καρτέλ. Μετά από μια συμπλοκή η μητέρα πέφτει νεκρή και ο Jim μένει μόνος με το παιδί. Οι δύο τους θα πρέπει να διαφύγουν όχι μόνο από τους αδίστακτους μαφιόζους αλλά και από την αστυνομία.

 

Σινέ «Παράδεισος» 29-31/7 & 1/8

Σινέ «Άλσος» 2-4/8

«Promising Young Woman»

Σκηνοθεσία:  Έμερλαντ Φένελ

Παίζουν: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Μπο Μπέρναμ, Άλισον Μπρι, Κλάνσι Μπράουν,Τζένιφερ Κούλιτζ, Λαβέρν Κοξ, Κόνι Μπρίτον

Διάρκεια: 113’

Κατάλληλο άνω των 16

Μια νέα γυναίκα, στα τριάντα της που έχει όλα τα εχέγγυα να κάνει καριέρα σαν επιστήμονας, έχει εγκαταλείψει τις σπουδές ιατρικής και ζει με τους γονείς της, ενώ δουλεύει σε ένα καφέ. Πριν κάποια χρόνια, στην διάρκεια των σπουδών της, ένας συμφοιτητής της βίασε την συγκάτοικο και καλύτερή της φίλη κι έμεινε ατιμώρητος,  το γεγονός αυτό  στοιχειώνει τη ζωή της. Η βιωμένη τραγωδία γίνεται οργή για την ηρωίδα, η οποία παριστάνοντας τη μεθυσμένη σε μπαρ παγιδεύει αρσενικά που θα της ριχτούν, με απώτερο σκοπό να εκδικηθεί τους πρωταίτιους του ανεπούλωτου προσωπικού της τραύματος. Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

 

Σινέ «Άλσος» 29-31/7 &1/8

Σινέ «Παράδεισος» 2-4/8

 

«Η Χώρα των Νομάδων/Nomadland»

Σκηνοθεσία: Κλόι Ζάο

Παίζουν: Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Ντέιβιντ Στραδέρν, Λίντα-Μέι, Σουάνκι, Μπομπ Γουέλς

Διάρκεια: 107’

Κατάλληλο από 13

Μία 60χρονη γυναίκα κλειδώνει το σπίτι της, αποθηκεύει τα πράγματά της σε ένα ενοικιαζόμενο χώρο, παίρνει μαζί της ελάχιστα προσωπικά και απαραίτητα αντικείμενα, τα φορτώνει στο βανάκι της που έχει μετατρέψει σε τροχόσπιτο και φεύγει. Βασισμένη  στο βιβλίο της συγγραφέα Τζέσικα Μπρούντερ η ταινία επικεντρώνεται στη σκληρή πραγματικότητα των μεσηλίκων οι οποίοι ζουν σαν νομάδες σε τροχόσπιτα και βανάκια, κυνηγώντας ευκαιριακές δουλειές όπου υπάρχουν, σχηματίζοντας στο μεταξύ προσωρινές κοινότητες στη μέση του απέραντου αμερικανικού πουθενά.

Βραβείο Χρυσού Λέοντα Φεστιβάλ Βενετίας, Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Τορόντο, βραβείο BAFTA καλύτερης ταινίας και πρώτου γυναικείου ρόλου, Χρυσές Σφαίρες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α Γυναικείου ρόλου και πάνω από 50 ακόμα βραβεία.

 

Σινέ «Παράδεισος» 5-8/8

Σινέ «Άλσος» 9-11/8

«Minari»

Σκηνοθεσία: Λι Αϊζακ Τσανγκ

Παίζουν: Στίβεν Γιουέν, Χαν Γε-ρι, Αλαν Κιμ, Νόελ κέιτ, Τσο Γιουν, Γουίλ Πάτον

Διάρκεια: 115΄

Κατάλληλο

Ένα νεαρό ζευγάρι κορεατών, ο Τζιάκομ και η Μόνικα, που μεγάλωσαν, γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Κορέα, ήρθαν στην Αμερική για μία καλύτερη ζωή. Στην Καλιφόρνια, όπου και εγκαταστάθηκαν  γεννήθηκαν και τα δύο παιδιά τους. Ο Τζιάκομ όμως, ονειρεύεται να δημιουργήσει τη δική του φάρμα για την οικογένειά του κι έτσι αγοράζει μία μεγάλη έκταση στο Αρκάνσας. Εκεί αντί για σπίτι, η οικογένεια συναντά ένα απλό τρέιλερ πάνω σε σανίδια το οποίο καλούνται να διαμορφώσουν σε σπίτι. Έτσι ξεκινούν και οι διάφορες προστριβές ανάμεσα στους γονείς. Σύντομα θα έρθει να μείνει μαζί τους και η γιαγιά από την Κορέα. Μια μέρα η γιαγιά θα πάρει τον μικρό της οικογένειας στο ποτάμι για να φυτέψουν μαζί σπόρους μινάρι, που έφερε μαζί από την πατρίδα της… Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Όσκαρ Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου, Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και  Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Sundance.

 

Σινέ «Άλσος» 5-8/8

Σινέ «Παράδεισος» 9-11/8

 

«Ένας χρόνος στη Νέα Υόρκη/My Salinger Year»

Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau

Παίζουν: Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth

Διάρκεια: 101΄

Κατάλληλο

Νέα Υόρκη στα ‘90s. Η Τζοάνα μόλις αποφοίτησε και αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρο της και να γίνει συγγραφέας, προσλαμβάνεται ως βοηθός της Μάργκαρετ, της ατζέντισσας του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ. Βασικό καθήκον  στο παλιομοδίτικό γραφείο της είναι να διαχειρίζεται την αλληλογραφία του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ. Καθώς διαβάζει τα γράμματα των θαυμαστών του δημοφιλούς συγγραφέα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να  στέλνει το τυποποιημένο  και απρόσωπο γράμμα, που έχει ορίσει το πρακτορείο, και αρχίζει να απαντά περισσότερο προσωπικά με συγκινητικά και αστεία αποτελέσματα. Καθώς η Τζοάνα χρησιμοποιεί την φωνή του σπουδαίου συγγραφέα ανακαλύπτει σιγά σιγά και τη δική της.

 

Σινέ «Παράδεισος» 12-15/8

Σινέ «Άλσος» 16-18/8

«Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν/Rifkin’s Festival»

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν

Παίζουν: Ελενα Ανάγια, Σερζί Λοπέζ, Τζίνα Γκερσόν, Γουάλας Σον, Κριστόφ Βαλτς, Λουί Γκαρέλ

Διάρκεια: 92΄

Κατάλληλο

Ο διανοούμενος Μορτ συνοδεύει τη σύζυγό του Σου στο διάσημο ισπανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, ανησυχώντας για το ξεμυάλισμά της με τον νεαρό σκηνοθέτη Φιλίπ. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο Μορτ ελπίζει ότι η αλλαγή περιβάλλοντος θα δώσει σπίθα στο πρώτο του υπερφιλόδοξο μυθιστόρημα. Όσο η Σου ασχολείται παθιασμένα με τον γοητευτικό Φιλίπ, ο Μορτ συναντά τη γλυκιά Δρ. Ρόχας  και κάτι μέσα του αλλάζει. Μία διάθεση αναθεώρησης της ζωής μέσα από τη δύναμη του κλασικού σινεμά αναζωπυρώνει την ελπίδα του Μορτ για το μέλλον.

 

Σινέ «Άλσος» 12-15/8

Σινέ «Παράδεισος» 16-18/8

«Ιδρώτας/Sweat»

Σκηνοθεσία: Μάγκνους φον Χορν.

Παίζουν: Μαγδαλένα Κολέσνικ, Τζούλιαν, Σουιέζσκι, Αλεξάνδρα Κονιέτσνα, Ζμπίγκνιου Ζαμαλόφσκι

Διάρκεια: 106’

Κατάλληλο άνω των 16

Τρεις ημέρες από τη ζωή της fitness-motivator Σίλβια Ζάγιακ, όπου μέσω της παρουσίας της στα social-media έχει γίνει διάσημη. Παρά όμως τους χιλιάδες ακόλουθους, το ότι περιτριγυρίζεται από αφοσιωμένους υπαλλήλους και το γεγονός ότι κάνει την καλύτερη εντύπωση ως άνθρωπος, αναζητά μάταια αληθινή επαφή. Ο λαμπερός, γεμάτος ζωντάνια και αναγνωρισιμότητα κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάποια στιγμή παίρνει μια πιο σκοτεινή και αναπάντεχη στροφή. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Φεστιβάλ Σικάγο, Αργυρός Λέοντας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Ερμηνείας, Βραβείο Ερμηνείας Β’ Ρόλου, Βραβείο Μοντάζ, Βραβείο Φωτογραφίας – Φεστιβάλ Gdynia, Πολωνίας, Cineuropa Prize Φεστιβάλ Τεργέστης.

 

Σινέ «Παράδεισος» 19-22/8

Σινέ «Άλσος» 23-25/8

 

«Παγιδευμένοι/Shorta»

Σκηνοθεσία: Φρέντερικ Λούις Χβίιντ & Άντερς Όλχολμ

Παίζουν: Γιάκομπ Λόμαν, Σάιμον Σίαρς, Ταρέκ Ζαγιάτ, Ίσα Κατάμπ

Διάρκεια: 108΄

Κατάλληλο άνω των 15

Δύο αστυνομικοί εκτελούν περιπολία σε ένα  κακόφημο γκέτο στα προάστια της Κοπεγχάγης όπου ζουν  Άραβες, όταν ακούνε από το ραδιόφωνο πως ένας κρατούμενος νεαρός μετανάστης που βρισκόταν σε κώμα από την χρήση αστυνομικής βίας  έχασε τη ζωή του. Σε λίγη ώρα η περιοχή θα βρεθεί κάτω από την ανεξέλεγκτη και αναστατωμένη οργή της νεολαίας του γκέτο, που ζητά εκδίκηση. Δύο αστυνομικοί θα βρεθούν παγιδευμένοι στο γκέτο και θα πρέπει να πολεμήσουν με νύχια και με δόντια για να βρουν μια διέξοδο. Το «Shorta»  – που ερμηνεύεται ως «μπάτσος» στην αραβική αργκό – είναι μια καταιγιστική ταινία δράσης με θέμα το μεταναστευτικό και την αστυνομική βία, ταυτόχρονα και ένα  κοινωνικό σχόλιο που παίζει με την συλλογική συνείδηση και με τις έννοιες της «ευθύνης» και της «ενοχής», του «επικίνδυνου» και του «ηθικού – ανήθικου». Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Σινέ «Άλσος» 19-22/8

Σινέ «Παράδεισος» 23-25/8

«Η Λευκή Επανάσταση/The County»

Σκηνοθεσία: Γκριμούρ Χακόναρσον

Παίζουν: Άρντις Χρον Εγκιλσντότιρ, Ντορστάιν, Μπάχμαν, Ντορστάιν Γκούναρ Μπγιάρνασον

Διάρκεια: 90΄

Κατάλληλο άνω των 12

H Ίνγκα είναι μία μεσήλικη χήρα που καλείται να μάθει να επιβιώνει μόνη της μετά τον θάνατο του κτηνοτρόφου συζύγου της. Ξεκινάει λοιπόν μια καινούργια ζωή με τους δικούς της όρους σηκώνοντας το ανάστημά της απέναντι στη διαφθορά και την αδικία που βιώνει στην τοπική κοινωνία. Στην μικρή αγροτική κοινότητα της Ισλανδίας όπου ζει, η πεισματάρα γαλακτοπαραγωγός θα γίνει το μαύρο πρόβατο όταν επαναστατεί ενάντια στον διεφθαρμένο και πανίσχυρο τοπικό συνεταιρισμό.

 

Σινέ «Παράδεισος» 26-29/8

Σινέ «Άλσος» 30-31/8 & 1/9

«Άντε γεια, Δήμαρχε!/Bye, Bye, Mr. Etxebeste»

Σκηνοθεσία: Τέλμο Εσνάλ & Αζιέρ Αλτούνα

Παίζουν: Έλενα Ιρουρέτα, Ιμπάν Γκάρατε, Πάκο Σαγκαρζαζού, Άν Γκαμπαρέιν

Διάρκεια: 101΄

Κατάλληλο

Ο δήμαρχος μιας  πόλης αποσύρεται από τα καθήκοντά του για “λόγους υγείας”, επιλέγοντας ωστόσο έναν έμπιστο αντικαταστάτη στη θέση του, τον γιό του. Όταν όμως ο γιος απορρίπτει την πρόταση, τότε αναλαμβάνει με περίσσιο ενθουσιασμό η γυναίκα του  δημάρχου, η οποία διατηρεί μια πολύ διαφορετική ατζέντα από τον προκάτοχό της. Οι χειρισμοί της θα επιφέρουν πληθώρα αλλαγών στην πόλη, αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή. Η σύγκρουση με τον σύζυγο είναι αναπόφευκτη.

 

Σινέ «Άλσος» 26-29/8

Σινέ «Παράδεισος» 30-31/8 7 1/9

 

«Λούκα/Luca»

Σκηνοθεσία: Ενρίκο Κασαρόσα

Με τι φωνές των:

Διάρκεια: 101΄

Κατάλληλο

Σε μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη στην ιταλική Riviera, ένα νεαρό αγόρι, ο Λούκα, βιώνει ένα αξέχαστο καλοκαίρι γεμάτο παγωτά, ζυμαρικά και ατελείωτες βόλτες με σκούτερ. Ο Λούκα μοιράζεται αυτές τις περιπέτειες με τον καλύτερό του φίλο, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο μυστικό: είναι και οι δύο θαλάσσια τέρατα από έναν άλλο κόσμο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού.

 

Σινέ «Παράδεισος» 2-5/9

Σινέ «Άλσος» 6-8/9

«Άσπρο πάτο/Druk/Another Round»

Σκηνοθεσία:Τόμας Βίντερμπεργκ

Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μάγκνους Μίλανγκ, Λαρς Ράντε, Μαρί Μπονεβί

Διάρκεια: 120΄

Κατάλληλο από 16

Τέσσερις φίλοι, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, προκειμένου να δώσουν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον στη ζωή τους τεστάρουν τη θεωρία ότι η συνεχής διατήρηση συγκεκριμένου επιπέδου αλκοόλ στο αίμα τους μπορεί να βοηθήσει στο σκοπό αυτό. Το πείραμά τους, επιβάλλει να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση αλκοόλ προκειμένου να διατηρούν το σώμα τους σε σταθερά επίπεδα εθισμού, καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών.

Αρχικά τα αποτελέσματα δείχνουν να τους δικαιώνουν, στην πορεία όμως και ενώ τα στοιχήματα ανεβαίνουν, γίνεται σαφές ότι οι, ολοένα και πιο τολμηρές, πράξεις έχουν και αντίστοιχα σοβαρές συνέπειες. Έχοντας ως πρόσχημα το ποτό, η ταινία περιγραφεί σατιρίζοντας, την  οδυνηρή  κρίση της μέσης ηλικίας. Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας, Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλύτερου ηθοποιού από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και πολλά ακόμα βραβεία.

 

Σινέ «Άλσος» 2-5/9

Σινέ «Παράδεισος» 6-8/9

«Digger»

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης

Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Βασίλης Μπισμπίκης, Θίο Αλεξάντερ

Διάρκεια: 101’

Κατάλληλο από 14

Ένας 60χρονος μοναχικός άνθρωπος, μετά από χρόνια δουλειάς σε ορυχεία επιλέγει να απομονωθεί σε μια αγροικία στην καρδιά ενός ορεινού δάσους στη Βόρεια Ελλάδα. Τακτικά δημιουργεί εντάσεις  με ανθρώπους της εταιρίας των ορυχείων, η οποία συνεχώς επεκτείνετε καταστρέφοντας το δάσος. Η εταιρεία προσπαθεί να τον πείσει να πουλήσει την γη του αλλά αυτός αντιστέκεται και αρνείται πεισματικά. Όταν ο γιος του – μετά από 20 χρόνια απουσίας – τον επισκεφτεί διεκδικώντας την μισή  περιουσία του, η κόντρα τους θα είναι σθεναρή. Ταινία οικολογικής αφύπνισης όπου δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις θα έρθουν σε σύγκρουση, ενώ η φύση θα είναι αυτή που θα δώσει την τελική λύση.

 

Σινέ «Παράδεισος» 9/9

Σινέ «Άλσος» 10/9

«Μπάυρον, Η Μπαλάντα ενός Δαιμονισμένου/Byron: Ballad of a Demon» (1992)

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Μανώλης Σορμαΐνης, Βέρα Σοτνίκοβα, Άκης Σακελλαρίου, Βασίλης Λάγγος, Ηλίας Τσέχος, Αντρέι Αστρακάντσεβ, Άρμεν Ντζιγκαρκάνιαν, Ιγκόρ Γιασούλοβιτς

Διάρκεια: 138΄

Κατάλληλο από 15

Στις αρχές του 1824 ο ποιητής ο Μπάιρον εισέρχεται με τη συνοδεία του στο Μεσολόγγι, συνεπαρμένος από το ρομαντικό ιδεώδες της επανάστασης και την έλξη του θανάτου. Αυτό που συναντάει είναι η πραγματικότητα της κακουχίας και της εξαθλίωσης. Μια Ελλάδα ταπεινή χωρίς το φως της, άσχημη. Του απονέμεται ο βαθμός του στρατηγού του ελληνικού στρατού, όμως γύρω του υπάρχουν λίγοι έλληνες άτακτοι και ξένοι μισθοφόροι, τους οποίους πληρώνει ο ίδιος. Η ημέρα της μεγαλειώδους μάχης στην οποία θα δοξαστεί με νίκη ή θάνατο δεν έρχεται ποτέ και αντί αυτής διαρκώς παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Στο χάος της Επανάστασης, βασανισμένος από πυρετούς, κυνηγημένος από τις μνήμες, ο Μπάιρον δίνει στο Μεσολόγγι την τελευταία μάχη με το θάνατο και τη δόξα.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνικών, Μοντάζ, Ήχου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1992, Βραβείο Ε.Τ.Ε.Κ.Τ., Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας, Σκηνικών, Κοστουμιών, Μοντάζ και Ήχου.

 

 

Σινέ «Άλσος» 9-/9

Σινέ «Παράδεισος» 10-9

«Αγέντ, το ιστορικό της Γενοκτονίας των Αρμενίων/Aghet – The Armenian Genocide» (2010)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Έρικ Φρίντλερ

Παραγωγή: Katharina M. Trebitsch

Διάρκεια: 90΄

Το ντοκιμαντέρ τοποθετεί τη γενοκτονία των Αρμενίων στο γεωπολιτικό πλαίσιό της, από την επανάσταση του 1908 στην Τουρκία έως το 2007, έτος της  δολοφονίας του Τουρκοαρμενίου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στην Κωνσταντινούπολη, και τη καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων από πολλές χώρες. Η ταινία βασίζεται στα αρχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο: χιλιάδες σημειώματα γράφτηκαν από διπλωμάτες, ιεραπόστολους, ανταποκριτές του τύπου στη διάρκεια της γενοκτονίας το 1915. Μπροστά στην κάμερα ηθοποιοί διαβάζουν αυτά τα συχνά οδυνηρά σημειώματα που αφηγούνται τη καθημερινή απέλαση και εκτόπιση των Αρμενίων από τους Τούρκους, υπό τα αδιάφορα μάτια των Γερμανών συμμάχων τους. Βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ από τη γερμανική τηλεόραση το 2010.

               

Σινέ «Παράδεισος» 11/9

Σινέ «Άλσος» 12/9

«Το σιδερένιο τείχος/The iron wall» (2006)

Σκηνοθεσία: Μοχάμετ Αλατάρ

Παραγωγή: Palestinian Agricultural Relief Comitees,

Διάρκεια:  52΄

Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας. Το χρονικό της κατοχής από το 1967 μέχρι σήμερα. Συνεντεύξεις Παλαιστίνιων ακτιβιστών και αγροτών, Ισραηλινών αποίκων και στρατιωτικών, αναλυτών όπως οι Jeff Halper, Akira Eldar, Hind Khoury. Τείχη σύμβολα ανθρώπινου εξευτελισμού. Όταν η ατμόσφαιρα είναι ανελεύθερη, το μήνυμα της κάμερας δεν μπορεί να είναι ελπιδοφόρο. Είναι όμως ξεκάθαρο. Δε διαφαίνεται ειρηνική επίλυση ούτε και ίδρυση υγιούς και άρα βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτος. Γιατί το σιδερένιο τείχος εκτός από την αξιοπρέπεια γκρεμίζει και τις αυταπάτες.

Σινέ «Άλσος» 11-/9

Σινέ «Παράδεισος» 12-9

Σκηνοθεσία:  Άγγελος Ράλλης

Παραγωγή: AR Productions 2016

 

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της, μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Η ταινία συμμετείχε σε περισσότερα από 30 σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, όπου και απέσπασε 5 βραβεία – μεταξύ άλλων της καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Woodstock στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και Ειδική Μνεία Κρητικής Επιτροπής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017.

➡️ Χορηγός Eπικοινωνίας: #Stellasview

….

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.