Ιωάννης Πολέμης: Σαν Σήμερα έφυγε ο δημοτικιστής Ποιητής

Ιωάννης Πολέμης

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 28 Μαΐου του 1924 έφυγε από βρογχοπνευμονία στην Αθήνα (σε ηλικία 62 ετών) ο εμβληματικός λησμονημένος – μελοποιημένος Ποιητής, ή αλλιώς ο δημοτικιστής Ποιητής – Θεατρικός Συγγραφέας – Μεταφραστής – εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Σχολής, Ιωάννης Πολέμης.

Γεννημένος το Μάη του 1862 στην Αθήνα – με ρίζες από το Βυζάντιο και καταγωγή από την Άνδρο και την Αθήνα – ο  πλέον σημαντικός ποιητής “της Πατρίδας και του Έρωτα” – γιος διαπρεπούς δικαστή – θα σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών με επιπρόσθετες σπουδές στην αισθητική και στην Ιστορία Τέχνης, θα διατελέσει ακολούθως Υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας και Γενικός Γραμματέας στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, ενώ θα υπάρξει και Ιδρυτής, όπως και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ο βραβευμένος λογοτέχνης θα ξεκινήσει την συγγραφή επιτυχώς σε ηλικία μόλις 13 ετών, ενώ θα εκδώσει το 1ο του Ποιητικό Πόνημα στην Καθαρεύουσα (καθιερωμένης γλώσσας της εποχής).

Εν τούτοις, θα καθιερώσει την δημοτική γλώσσα στη λογοτεχνία της εποχής του και θα εκδώσει πλούσιο έργο διανθισμένο από ποιητικές ανθολογίες, διηγήματα, παραμυθοδράματα και θεατρικά έργα, μεταφράσεις Αρχαίων Ελλήνων και ξένων Συγγραφέων, αλλά και επιμέλεια πολλών ποιητικών ανθολογιών.

Ως εκ τούτου, θα τιμηθεί για την συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, όπως και θα βραβευτεί για το σπουδαίο θεατρικό του έργο εν συνόλω με τα Βραβεία του Αβερώφειου Διαγωνισμού το 1918, όπως και του Φιλαδέλφειου Διαγωνισμού το 1988 (με το Α’ Βραβείο με τον Κωστή Παλαμά)

Ο τιμημένος, βραβευμένος ποιητής της Αθηναϊκής Σχολής -υπέρμαχος της Δημοτικής- με μια ποίηση διάχυτης ευαισθησίας, έντονου συναισθήματος και καλοσύνης- σχεδόν βιογραφικής-, ενάντια σε κάθε ίχνος υπερβολής και ρομαντισμού, αν και όχι ιδιαίτερης ποιητικής εμβάθυνσης και θεματικής πρωτοτυπίας(κατά τους επικριτές του), θα δημιουργήσει τη δική του μοναδική λογοτεχνική Σχολή και θα αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα.

Ο ποιητής των αριστουργηματικών “Ποιημάτων” του “Κρυφού Σχολειού”, του “Νερωμένου Κρασιού”, του “Πρώτου Βιολού”, της “Σημαίας”, των “Χαμένων Χρόνων”, του “Αποχαιρετισμού της μάνας”, των “Γιατί Αγρυπνώ”, “Τι είναι η Πατρίδα μας”, των Ποιητικών Ανθολογιών “Χειμώνανθων”, “Ερείπια”, “Αλάβαστρων”, “Του Παλιού Βιολιού”, των πλέον επιτυχημένων “Σπασμένων Μαρμάρων”, των “Κειμηλίων, των “Εξωτικών”, των “Ειρηνικών”, των “Πρώτων Βημάτων”, του “Κατελλάνου” και του Εσπερινού, όπως επίσης και των Θεατρικών έργων “Πρόκρις”, “Το Όνειρο”, “Το Εικόνισμα”, “Στην Άκρη του Γκρεμού”, στη “Χώρα των Παραμυθιών”, του “Στοιχήματος”, του Μαγεμένου Ποτηριού, της “Μιας φοράς και έναν καιρό” θα μένει άσβεστος στη μνήμη μας ως ένας Μεγάλος Λογοτέχνης της Πατρίδας και του Έρωτα με το μεγαλείο του έργου της ανεκτίμητης πνευματικής προσφοράς του…

 

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.