
Αθανάσιος Διάκος
Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά
Σαν σήμερα 24 Απριλίου του 1821 έφυγε με μαρτυρικό θάνατο (με σουβλισμό από τους Οθωμανούς) ένα πλέον Ηρωικό Τέκνο της Πατρίδας, ένας εμβληματικός Πρωτεργάτης και Πρωτοπαλήκαρο της Ελληνικής Επανάστασης του 21, ο θρυλικός Αθανάσιος Διάκος ή αλλιώς Αθανάσιος Γραμματικός της Μάχης της Αλαμάνας.(1788-1821)
Γεννημένος στο χωριό της Φθιώτιδας Άνω Μουσουνίτσα – γιος του Νικόλαου Γραμματικού με παρατσούκλι ” Ψυχογιός”- και εγγονός του αρματωλού- κλέφτη Αθανάσιου Γραμματικού – σε ηλικία μόλις 12 ετών θα εγκατασταθεί στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (όπου θα σταλεί από τον πατέρα του λόγω οικονομικής ένδειας της πολυμελούς οικογένειάς του), ενώ 5 χρόνια αργότερα θα χειροτονηθεί διάκονος (έτσι του αποδόθηκε το προσωνύμιο Αθανάσιος Διάκος).
Θα εγκαταλείψει, εντούτοις, την καλογερική, όταν θα σκοτώσει τον Τούρκο Αγά (καθώς έθιξε τον ανδρισμό του θαμπωμένος από την υπέρμετρη ομορφιά του). Το 1814 θα ενταχθεί στην σωματοφυλακή του Αλή Πάσα λόγω των ικανοτήτων του για να ακολουθήσει λίαν συντόμως τον στρατηγό Οδυσσέα Ανδρούτσο στη Λειβαδιά ,όπως και να ανακηρυχθεί εκεί Καπετάνιος του Καζά της Λειβαδιάς το έτος 1820.
Με έντονο το αίσθημα του πατριωτισμού ο Αθανάσιος Διάκος την ίδια χρονιά θα μυηθεί στη Φιλική Εταιρία αποτελώντας Πρωτεργάτη της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα στις 27 Μαρτίου του 1821 (στη Μονή Οσίου Λουκά). Εκεί με τη βοήθεια του Χασάν Αγά θα κατορθώσει τη στρατολόγηση 5 χιλιάδων χωρικών με το πρόσχημα την απόκρουση του οπλαρχηγού Οδυσσέα Ανδρούτσου κι έτσι η Λειβαδιά θα πέσει στα χέρια των Επαναστατών στις 30 Μαρτίου 1821 και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η επιτυχής κατάληψη της Αταλάντης και της Θήβας την 1η του Απρίλη του, αλλά και του Φρουρίου της Μενδενίτσας.
Δυστυχώς η προσπάθεια κατάληψης της Λαμίας θα πέσει στο κενό λόγω άρνησης βοήθειας του οπλαρχηγού Μήτσου Κοντογιάννη, ο οποίος θεωρεί άκαιρο το ξεσηκωμό τους. Η Οθωμανική Διοίκηση, ωστόσο, θορυβημένη από τον απειλητικό, όσο και ξεσηκωμό των Ραγιάδων διατάζουν την καταστολή της στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο.
Στις 17 Απριλίου οι 2 πασάδες Ομέρ Βρυώνης και Κιοσέ Μεχμέτ θα στρατοπεδεύσουν προς την Άμφισσα και τη Λειβαδιά, ενώ οι Τούρκοι θα επιτεθούν σε όλο το ελληνικό μέτωπο, πράγμα που εγκυμονεί πλέον μεγάλο κίνδυνο για τους Έλληνες επαναστάτες. Από τότε θα ξεκινήσει και η ανείπωτη μαρτυρική πορεία του Αθανάσιου Διάκου που θα καταλήξει στο ιστορικό μαρτυρικό του θάνατο από τους Οθωμανούς (δια ανασκολοπισμού, λογοτεχνικά μεταφράστηκε σούβλισμα), όταν στις 23 Απριλίου συλλαμβάνεται τραυματισμένος στη Μάχη της Αλαμάνας (στο Γεφύρι της Αλαμάνας) όπου γράφεται και ο τραγικός επίλογος μετά από συνεχείς νικητήριες μάχες).
Η μαρτυρική θυσία του για το Έθνος και η αγωνιστική του ζωή μέχρι τέλους έμεινε στην Ιστορία ως υπόδειγμα ηρωικού τέκνου της Πατρίδας που δόξασε τη χώρα του με το μεγαλείο της απροσκύνητης γενναίας ψυχής απέναντι στον αμείλικτο εχθρό που θαύμασε κι αυτός την ανυπέρβλητη ανδρεία και τον υψηλό πατριωτισμό του!
Αθανάσιος Διάκος (4 Ιανουαρίου 1788 – 24 Απριλίου 1821)
Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά
Βρείτε μας στα social media του StellasView:
Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview/
Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/
Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera/
Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera/
Κάντε το πρώτο σχόλιο