Τάσος Λειβαδίτης
Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά
Σαν σήμερα 20 Απριλίου του 1922, γεννιέται ο Ανθρωπιστής Ποιητής του Έρωτα, της Επανάστασης και της εξερεύνησης του αδυνάτου ή αλλιώς ο εμβληματικός Ποιητής- πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς, Τάσος Λειβαδίτης (Αναστάσιος Παντελεήμων Λειβαδίτης).
Γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από την Αρκαδία, θα ζήσει τα παιδικά του χρόνια στο Μεταξουργείο για να συνεχίσει το 1934 τις Γυμνασιακές σπουδές στο 9ο Γυμνάσιο της Πλατείας Κουμουνδούρου και μετέπειτα στην Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία θα εγκαταλείψει λόγω της έντονης αντιστασιακής του δράσης για να βρεθεί λίγο αργότερα ορφανός και εξόριστος στην Μακρόνησο (το 1951).
Την εποχή εκείνη παντρεύεται τη σύζυγό του Μαρία Στούπα (την οποία αποκάλεσε στήριγμα και Άγγελο της ζωής του) αφιερώνοντας της το ποίημά του “Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας”.
Την ίδια χρονιά θα κάνει και το λογοτεχνικό του ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία με το ” Τραγούδι του Χατζηδημήτρη” για να ακολουθήσει “Η κυρά της Όσττιας” καθώς κατά η Έκδοση του Λογοτεχνικού Περιοδικού ” Θεμέλιο, ενώ το 1952 τα 2 πρώτα βιβλία του “Η Μάχη στην άκρη της Νύχτας” και “Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας” για να ακολουθήσει το 1953 το “Φυσάει στα σταυροδρόμια του Κόσμου” το Βραβευμένο με το Α’ Βραβείο Ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία για το οποίο θα κατηγορηθεί και θα εκδικαστεί (λόγω του φιλειρηνικοί περιεχομένου του), αλλά θα αθωωθεί πανηγυρικά στη δική συγκινώντας όλους για το σκοπό της τέχνης του.
Η γόνιμη λογοτεχνική του διαδρομή θα διανθιστεί με πλήθος ποιημάτων και ποιητικών βιβλίων, αλλά και κριτικές με ενδιάμεσο κενό το διάστημα 1967- 1972, όπου θα ασχοληθεί με διασκευές και μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων υπογράφοντας με το ψευδώνυμο “Ρόκκος”.
Το έτος 1972 σηματοδοτεί το ξεκίνημα της 2ης φάσης του έργου του, καθώς ακολουθεί η επιτυχή έκδοση του νέου του βιβλίου “Νυχτερινός επισκέπτης” για να συνεχίσει δυναμικά με τα βραβευμένα του Βιβλία “Βιολί για Μονόχειρα”, Εγχειρίδιο Ευθανασίας” (Κρατικά Βραβεία Ποίησης).
Το 1985 πραγματοποιείται η έκδοση των συλλογών του” Βιολέτες γαι μια εποχή” και “Η Ποίηση Β'”, ενώ το 1989 θα εκδοθούν τα ” Τα χειρόγραφα του Φθινοπώρου” και το 1990 ( 2 χρόνια μετά το θάνατο του από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σε ηλικία 66 ετών) θα ολοκληρωθεί αισίως και ο Γ’ Τόμος ποίησής του με τον τίτλο «Ποίηση Γ».
Μάχη στην Άκρη τη Νύχτας, Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας, Ο άνθρωπος με το Ταμπούρλο, Φυσάει στα Σταυροδρόμια του Κόσμου, Συμφωνία Αρ. 1, Οι Γυναίκες με τ’ αλογίσια μάτια, Καντάτα, Νυχτερινός επισκέπτης, Σκοτεινή πράξη, Ο διάβολος με το κηροπήγιο, Μικρό βιβλίο για Μεγάλα όνειρα, Οι τελευταίοι, Βιολί για Μονόχειρα, Εγχειρίδιο Ευθανασίας, Ο τυφλός με το λ5χνο, Ανακάλυψη, Βιολέτες για μια εποχή, Οι Τρεις, Ποιήματα, Τα χειρόγραφα του Φθινοπώρου αποτελούν ενδεικτικά μιας ώριμης – άλλοτε γυμνής και αποκαλυπτικής – και άλλοτε ρομαντικής ποιητικής πένας που αποτύπωνε με σκληρό ρεαλισμό την τραγικότητα της ζωής, τα χαμένο όνειρα, τη μοναξιά, την απώλεια, την ηδονή, την τρέλα της διαφυγής, τον δακρυσμένο αγώνα, την ανακάλυψη του ανέφικτου και την εξερεύνηση του αδυνάτου.
Τάσος Λειβαδίτης (Αθήνα,20 Απριλίου 1922 – Αθήνα 30 Οκτωβρίου 1988)
Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά
Βρείτε μας στα social media του StellasView:
Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview
Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/
Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera
Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera
Κάντε το πρώτο σχόλιο