15 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day)

Το 2012 ο Διεθνής Οργανισμός Τέχνης (IAA) καθιέρωσε με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day),  μετά από πρόταση της Τουρκίας. Από τότε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έμβλημα της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, του αλτρουϊσμού, της συνοχής και της πολυπολιτισμικότητας.

Η δημιουργία και η παραγωγή έργων σε επιστημονικό επίπεδο από τον άνθρωπο όπως και η δυνατότητά του να απεικονίζει εντέχνως τα συναισθήματά του σε καλλιτεχνικές όψεις και μορφές, ορίζουν την ευρύτερη έννοια της Τέχνης. Η Τέχνη με οποιαδήποτε μορφή έκφρασης, είτε ως επάγγελμα, είτε ως καλλιτεχνική ενασχόληση βοηθά αναμφισβήτητα στην εξέλιξη του ανθρώπου, με πληθώρα και  σημαντικά οφέλη για τον ίδιο, δεδομένου ότι ο άνθρωπος οφείλει να προοδεύει και να εξελίσσεται.

Αναμφισβήτητα η Τέχνη έχει επηρεάσει θετικά και σε εθνικό πολιτιστικό επίπεδο, καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο των λαών καταρρίπτοντας τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

Η Τέχνη αποτελεί την έκφραση του ανθρώπου, καθώς δια μέσου αυτής γνωστοποιούνται συναισθήματα όπως η αγάπη, το μίσος, το πάθος. Η ψυχή του ατόμου καλλιεργείται με κύριο κριτήριο την αισθητική, εκπολιτίζονται τα ήθη του, διευρύνονται οι πνευματικοί του ορίζοντες και ο νους του. Η γνωριμία και η τριβή με το «ωραίο» δίνουν την ευκαιρία στην ανθρώπινη ψυχή να γνωρίσει πρωτόγνωρα συναισθήματα όπως χαρά, αγαλλίαση, λύτρωση και γαλήνη, και να απομακρυνθεί από τις καθημερινές και τοξικές «ασχήμιες».

Η αρμονική ανάπτυξη των νοητικών δεξιοτήτων του ατόμου συντελείται επιτυχώς μέσω της ενασχόλησης του με την Τέχνη, καθώς οξύνεται και εξελίσσεται η αντίληψη και η κρίση του. Τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα συντελούν στην αυτοκριτική, στον προβληματισμό και στην ευαισθητοποίηση με την προβολή των προβλημάτων και των κοινωνικών καταστάσεων καθώς και στην αναζήτηση των αιτίων και των λύσεων αυτών. Έτσι, ο άνθρωπος ενδυναμώνεται, ηθικοποιείται και παροτρύνεται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πρότυπα και αξίες της εντιμότητας και της ισότητας.

Αναμφισβήτητα η Τέχνη έχει επηρεάσει θετικά και σε εθνικό πολιτιστικό επίπεδο, καθώς αποτελεί το συνδετικό κρίκο των λαών καταρρίπτοντας τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις. Πρόκειται για μια κοινή γλώσσα με την οποία όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου χρώματος, καταγωγής ή εθνικότητας επικοινωνούν και μοιράζονται εμπειρίες ή βιώματα. Καθ΄ αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται και καλλιεργείται η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ειρήνη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ροή του χρόνου αναστέλλεται μέσω της Τέχνης, που ως μια νοητή γέφυρα ενοποιεί το παρελθόν με το παρόν, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να κατανοεί καλύτερα την κοινωνία και την ιστορία μέσω της πολιτισμικής μας κληρονομίας.

Εν κατακλείδι, η Τέχνη επιδρά ποικιλοτρόπως και ασκεί ευεργετική επίδραση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης υπόστασης και ομορφαίνει τη ζωή τόσο αισθητικά όσο και πολιτιστικά.

Ας εμπλουτίσουμε λοιπόν τη ζωή μας με όσο περισσότερο Τέχνη μπορούμε!

 

Αφιέρωμα: Σιμόνη – Μαρία Γκολούμποβιτς

Υπ. Διδάκτωρ Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Σιμόνη - Μαρία Γκολούμποβιτς 19 Άρθρα
Γειά σας! Ονομάζομαι Γκολούμποβιτς Σιμόνη- Μαρία, φιλόλογος και θεατρολόγος. Είμαι μέλος της συντακτικής ομάδας της stellasview, στην οποία αναρτώ τις θεατρολογικές μου απόψεις και σκέψεις για παραστάσεις και πολιτισμικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Είμαι Απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακός Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.