Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις που θα γνωστοποιηθούν μέσα από το διαδίκτυο, το κανάλι History της Cosmote και τις οθόνες του μετρό της Αθήνας και θα φέρουν στίχους, όνειρα, ιδέες, συναισθήματα στα σπίτια μας και στις καρδιές μας.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης, επισημαίνει μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Η Ποίηση είναι το πιο αρχαίο και το πιο αρχέγονο λογοτεχνικό είδος. Η επική ποίηση του Ομήρου αφηγείται σε έμμετρο λόγο μυθικές ιστορίες από τα βάθη των αιώνων και διασώζεται έως σήμερα ως παγκόσμια λογοτεχνική κληρονομιά».
Οι εκδηλώσεις αναλυτικά
«Η ποίηση λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός»
Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Εταιρεία Συγγραφέων συνεργάζονται εφέτος για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και σας καλούν να παρακολουθήσετε διαδικτυακά μια πολυσύνθετη εκδήλωση με θέμα: «Η ποίηση, λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός».
Η εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, παρουσιάζει όψεις της προεπαναστατικής Ελληνικής ποίησης μέσα από σπάνιο μουσικό και εικονογραφικό υλικό και αναγνώσεις ποιημάτων από τους ηθοποιούς Όλια Λαζαρίδου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννη Νταλιάνη, ομιλίες των ακαδημαϊκών Γιάννη Κόκκωνα, Γιάννη Ξούρια, Κατερίνας Τικτοπούλου, ενώ μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού τραγουδάει η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.
Χαιρετισμό απευθύνουν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας. Οργανώνει και συντονίζει η Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: εδώ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί την Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021, ώρα 19:00, από τα ψηφιακά κανάλια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Ποιητικά Αναλόγια σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών: εδώ
Εκδήλωση Σύγχρονης Ποίησης
«21 ποιητές για την 21η Μαρτίου του 2021»
Ποιητικό Αναλόγιο σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και με σκοπό να πνεύσει το δροσερό αεράκι των στίχων στην επαναληπτική μονοτονία των ημερών μας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, παρουσιάζει διαδικτυακά ένα ποιητικό αναλόγιο με βιντεοσκοπημένες απαγγελίες 21 ποιητριών και ποιητών.
Συμμετέχουν: Γιώργος Βέης, Άννα Γρίβα, Βερονίκη Δαλακούρα, Ζέφη Δαράκη, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αλέξανδρος Ίσαρης, Κώστας Καναβούρης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Στρατής Πασχάλης, Γιάννης Πατίλης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Θανάσης Χατζόπουλος, Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου και Γιώργος Κ. Ψάλτης.
Οι βιντεοσκοπημένες απαγγελίες θα μεταδοθούν στο τηλεοπτικό κανάλι Cosmote History, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, κατά τη ροή του προγράμματος και από τα ψηφιακά κανάλια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Κύκλου Ποιητών.
Οι στίχοι μάς ταξιδεύουν
Σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό
Η ποίηση μάς ταξιδεύει, οπότε τι πιο λογικό από το να την διαβάζουμε στις αποβάθρες από τις οθόνες του μετρό. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, προβάλλει στίχους καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών, δίνοντάς μας την αφορμή να θυμηθούμε, να ανατρέξουμε, να αναζητήσουμε το έργο τους. Οι στίχοι είναι των ποιητών: Κικής Δημουλά, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Θέμελη, Νίκου Καρούζου, Γιάννη Κοντού, Τάσου Λειβαδίτη, Δ.Π. Παπαδίτσα, Μίλτου Σαχτούρη και Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021
Χαιρετισμός του προέδρου του Ελληνικού ιδρύματος Πολιτισμού,
κ. Νίκου Α. Κούκη
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
21η Μαρτίου σήμερα, ημέρα της εαρινής ισημερίας, που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, αλλά και ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης, της υψηλότερης ίσως και ευγενέστερης μορφής τέχνης.
Η Ποίηση άλλωστε είναι το πιο αρχαίο και πιο αρχέγονο λογοτεχνικό είδος. Η επική ποίηση του Ομήρου αφηγείται σε έμμετρο λόγο μυθικές ιστορίες από τα βάθη των αιώνων και διασώζεται έως σήμερα ως παγκόσμια λογοτεχνική κληρονομιά. Οι Έλληνες αναπτύξαμε στη συνέχεια τη λυρική και τη δραματική ποίηση, θέτοντας τα θεμέλια της γραμματείας στον Δυτικό Λόγο.
Η Ποίηση χάρισε στην Ελλάδα τα δύο της Νόμπελ: Με τον Σεφέρη το 1963 και με τον Ελύτη το 1979.
Ο ποιητικός λόγος των σημαντικών ποιητών μας αποτύπωσε τις μικρές και μεγάλες στιγμές της ιστορίας. Έγινε τραγούδι, διαδόθηκε και αγαπήθηκε ως έκφραση συλλογική, εθνική και συχνά παγκόσμια.
Η ποίηση είναι δύσκολο να οριστεί, γιατί αποτυπώνει την ψυχή και απευθύνεται το συναίσθημα.
«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» είπε ο Νίκος Εγγονόπουλος με τη γλώσσα του Υπερρεαλισμού.
«Η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε», κατά τον Καρυωτάκη.
Ενώ ο Σεφέρης τοποθετεί την τέχνη της ποίησης στο μυχό της ύπαρξής μας: «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα».
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού γιορτάζει την παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021 με τρεις διαδικτυακές εκδηλώσεις που τιμούν:
– τη σύγχρονη ποίηση, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών,
– την «Ποίηση λίγο πριν, λίγο μετά το 1821», σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων
– τον ελληνικό ποιητικό λόγο, με στίχους σημαντικών ποιητών μας στις οθόνες του Μετρό.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ωραία και γόνιμη συνεργασία προς όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της μεγάλης γιορτής της Ποίησης!
Νίκος Α. Κούκης
Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Κάντε το πρώτο σχόλιο