Νικόλαος Άσιμος: Σαν Σήμερα έφυγε ο πλέον αντισυμβατικός δημοφιλής τραγουδοποιός του ροκ και πολιτικού τραγουδιού

Νικόλαος Άσιμος

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα 17 Μαρτίου του 1988, έφυγε από τη ζωή (από απαγχονισμό, αυτοκτονία) ο πλέον δημοφιλής, αντισυμβατικός Καλλιτέχνης Νικόλαος Άσιμος (Νικόλαος Ασημόπουλος) που μίλησε αδίσταχτα καταθέτοντας την δική του αλήθεια μέσα από το μουσικό και όχι μόνον έργο του, όπως και την ίδια τη στάση ζωής του, για τα οποία θεωρήθηκε πλέον προκλητικός και φυλακίστηκε, αλλά ποτέ δεν τα αποποιήθηκε.

Ο πολυσχιδής Θεσσαλονικιός αυτοδίδακτος, χαρισματικός καλλιτέχνης (συνθέτης – στιχουργός – ερμηνευτής – μουσικός – ηθοποιός – συγγραφέας) ενός πλέον προκλητικού για την εποχή έργου με πασιφανείς πολιτικές και κοινωνικές  αναφορές, θα διανύσει μια ιδιαιτέρως περιπετειώδη, αντιστασιακή πορεία ζωής με την οποία θα σφραγίσει και το όνομά του – ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος.

Ο καλλιτέχνης που έζησε τόσο άναρχα και αντισυμβατικός αμφισβητώντας σθεναρά με συνέπεια και πίστη την πραγματικότητα του Κόσμου της  Βαρβαρότητας και του Κατεστημένου.

Γεννημένος στις 20 Αυγούστου του 1949 στη Θεσσαλονίκη, μεγαλωμένος στην Κοζάνη, θα ασχοληθεί ως έφηβος επιτυχώς με τον αθλητισμό, ενώ αργότερα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή, όπου θα μπει στο χώρο της υποκριτικής για να καταλήξει στην Αθήνα και να ασχοληθεί με τη μουσική συμμετέχοντας σε μουσικά σχήματα ως μουσικός – συνθέτης και στιχουργός σε συνδυασμό με θεατρικά σκετς σε εκδηλώσεις (στο Θέατρο Δρόμου) αναπτύσσοντας παράλληλα μια έντονη αντιστασιακή δράση μέσα από τη μουσική και το έργο του αλλά και τον τρόπο ζωής του.

Το 1982 υπήρξε η χρονιά – ορόσημο για τη μουσική του πορεία, καθώς  θα κυκλοφορήσει ο 1ος  δίσκος του “Ξαναπές το” με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Χάρης Αλεξίου.

“Το Φανάρι του Διογένη”, “Φαλιμέντο του Κόσμου”, “Γιουσουρούμ”, “Μπαγάσας”, “Βαρέθηκα”, “Ουλαλούμ”, “ο Μηχανισμός”, “Δεν πα να μας χτυπούν”, “Λίνα”,  “Είμαστε Τρομοκράτες”, “Εγώ με τις ιδέες μου”, “Ρωμιός”, “Παράτα με”, “Η Ζαβολιά”, “Άμα σε λέγαν Βάσω”, “Γιατί φοράς Κλουβί”, “Τιράντες”, “Σχιζοφρενοβλαβίκας”, “Σκορ Ιδιοκτήτης”, “Βαρέλι”, “Θα το δεις”, “Δωμάτιο στο Άμστερνταμ”… ενδεικτικά ενός σημαντικού, αν άκρως προκλητικού έργου μέσω του οποίου ο ασύμβατος καλλιτέχνης χάραξε βαθιά το προσωπικό αποτύπωμά του στο ελληνικό ροκ και ερωτικό λαϊκό – πλην ,όμως, -πολιτικό και επαναστατικό ελληνικό τραγούδι…

Νικόλας Άσιμος (Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 1949 – Εξάρχεια Αθηνών, 17 Μαρτίου 1988)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 470 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.