Δωρεάν Ψηφιακή έκθεση από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας «Από αγάπη για την Ελλάδα»

Από αγάπη για την Ελλάδα!

Με την ψηφιακή αυτή έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το RetroNews, τον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, θελήσαμε να αποδώσουμε τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις, το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Από το 1821, παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το άγγελμα της Επανάστασης, που εμπνέεται κυρίως από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, διαδίδεται και εξαπλώνεται. Μια τάση φιλελληνική κινητοποιεί τόσο την κοινή γνώμη όσο και τη συστράτευση, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, ρομαντικών νέων και παλαίμαχων στρατιωτών που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση. Η κινητοποίηση, πριν προλάβουν τα κράτη να αντιδράσουν, γίνεται αισθητή παντού.

Τα τεκμήρια που φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και σε εκείνη της Γενεύης, ακόμα και στο Λούβρο, αποτελούν, πέρα από μάρτυρες της εποχής, μάρτυρες αυτής της «στιγμής φιλελληνισμού».

Ο Τύπος, που διαμορφώνει την πληροφόρηση στην Ευρώπη, η λογοτεχνία, τα τραγούδια, η ζωγραφική, η ποίηση, επίσης οι αλληλογραφίες  και ανταποκρίσεις, όλα αυτά τα τεκμήρια επιτρέπουν ακόμα και σήμερα να πληροφορούμαστε, να μαθαίνουμε για τις ζωές που θυσιάστηκαν, για τις καθημερινές αντιξοότητες του αγώνα, για την αντάρα των ψυχών και των συνειδήσεων που ξεσηκώθηκαν, στη Γαλλία και στην Ευρώπη, για μιαν Ελλάδα ελεύθερη.

Από την ανάδυση ενός διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος μέχρι έναν πόλεμο ψευδών ειδήσεων  (fake news), από την κινητοποίηση των γυναικών μέχρι την ενσωμάτωση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί προάγγελο ενός κόσμου που είναι ακόμα ο κόσμος μας.

Ανακαλύψτε ξανά μέσα από τα αρχεία του BnF πώς εξαπλώθηκε η ηχώ της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε την έκθεση εδώ: https://1821.ifg.gr/gr/home

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Άκης Χρυσαφίδης 364 Άρθρα
Γεια σας!! Είμαι ο Άκης Χρυσαφίδης και ζω στη Θεσσαλονίκη! Είμαι απόφοιτος Πληροφορικής και Φυσικοθεραπείας! Αγαπώ πολύ το θέατρο όπως και την καλή παρέα.. Καλώς ήρθατε στην καλή παρέα που ονομάζεται #Stellasview!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.