Σοφία Βέμπο: Σαν σήμερα σίγησε η φωνή της Εθνικής Αντίστασης, της “Τραγουδίστριας της Νίκης”

Σοφία Βέμπο: Σαν σήμερα σίγησε η φωνή της Εθνικής Αντίστασης, της “Τραγουδίστριας της Νίκης”

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

Σαν σήμερα στις 11 Μαρτίου του 1978 σίγησε η φωνή της εθνικής αντίστασης, της “Τραγουδίστριας της Νίκης” η αλλιώς της Εθνικής μας Τραγουδίστριας Σοφία Βέμπο – της καλλιτέχνιδας και Ελληνίδας που συνέδεσε τη φωνή της με τη δύναμη πατριωτισμού και του εθνικού αγώνα και εξέφρασε πλέον ηχηρά με τη φωνή και τη φλόγα της την ελληνική ψυχή – Σύμβολο του Ελληνισμού του αλβανικού έπους του ’40.

Η κορυφαία ερμηνεύτρια με τη σπάνια και βαθιά κοντράλτα φωνή της, όπως και τις θεατρικές ερμηνείες της στα αξέχαστα πατριωτικά τραγούδια, τα ελαφρά  ερωτικά τραγούδια της εποχής της και τα αρχοντορεμπέτικα, θα καθιερωθεί δικαίως ως μια εμβληματική πρωταγωνίστρια του ελληνικού τραγουδιού.

“Βάζει ο Ντούτσε τη Στολή του”, “Παιδιά, της Ελλάδας Παιδιά”, “Το Τραγούδι της Λευτεριάς”, “Κάνε κουράγιο, Ελλάδα μου”, αλλά και τα ερωτικά και τα πρώτα δημοτικοφανή αρχοντορεμπέτικα.

“Πόσο λυπάμαι”, “Το Πρωί με ξυπνάς με φιλιά”, “Ο Άνθρωπός μου” “Κάτι με τραβά κοντά σου”, “Μισιρλού”, “Κλαις”, “Η Ταμπακιέρα”, “Απόψε σε θυμάμαι”, “Θα περιμένω”, “Ο Μήνας έχει 13”, “Ταγκό Μπολερό”, “Χιονάνθρωπος”, “Όλο σημάδια”, “Νάνι, νάνι”, “Οι ξενύχτες”, “Δεν έχεις τίποτε να έχεις κάτι”, “Εδώ να δεις”, “Σε μια στοίβα καλαμιές” Κρατώ μυστικό” ενδεικτικά μιας 45αχρονης γόνιμης και πλέον αξιόλογης μουσικής πορείας που σφράγισε μια ολόκληρη  εποχή με τα ρεσιτάλ ερμηνείας της κορυφαίας τραγουδίστριας του Μεσοπολέμου.

Γεννημένη στην Ανατολική Θράκη, θα μεγαλώσει στο Βόλο, ενώ το 1933 θα βρεθεί να τραγουδάει στη Θεσσαλονίκη – σ’ ένα ζαχαροπλαστείο κάνοντας την 1η της εμφάνιση στο τραγούδι για να εγκατασταθεί λίγο  αργότερα στην Αθήνα και να κάνει το επίσημο θεατρικό ντεμπούτο της στην Επιθεώρηση “Παπαγάλος” και στη συνέχεια θα υπογράψει συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Columbia και να εξελιχθεί λίαν συντόμως στη δημοφιλέστερη μορφή του ελληνικού τραγουδιού της εποχής.

Παρά το ακριβοθώρητων της κινηματογραφικής της παρουσίας με τις πλέον επιτυχημένες εμφανίσεις της στις 3 μόνο κινηματογραφικές ταινίες “Η Προσφυγοπούλα”, “Στουρνάρη 288” και “Στέλλα” θα αφήσει το έντονο στίγμα της και στη Μεγάλη Οθόνη με κορυφαία στιγμή το φεστιβάλ ερμηνείας της στην κλασική ταινία “Στέλλα”.

Η αξέχαστη ερμηνεύτρια και ηθοποιός που θα δώσει ξεχωριστή υπόσταση στο ελληνικό τραγούδι της εποχής, αλλά και του ομιλούντα κινηματογράφο με τη δυναμική παρουσία της ως κορυφαία καλλιτέχνιδα, αλλά και πολυσήμαντη προσωπικότητα θα μείνει άσβεστη για το έργο της και κυρίως τη δύναμη της φλόγας που πρωτοστάτησε στους πατριωτικούς αγώνες ως η πλέον δυνατή φωνή εμψύχωσης” της ελληνικής ψυχής σε κρίσιμες περιόδους εθνικής δοκιμασίας!

Σοφία Βέμπο (10 Φεβρουαρίου 1910 – 11 Μαρτίου 1978)

Τιμητικό Αφιέρωμα: Εύα Μαρά

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 478 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.