Φεβρουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Πιόνι επιτραπέζιου παιχνιδιού από το κέντρο της Θεσσαλονίκης» και «Απεικονίσεις ψαλτών σε παλαιολόγειες τοιχογραφίες της Θεσσαλονίκης».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, θα παρουσιάζει ένα πιόνι προερχόμενο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο ήταν δημοφιλές σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από το 45 π.Χ. ως τον 3ο αι. μ.Χ.

Το πιόνι βρέθηκε στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει μια ξεχωριστή επιλογή ψυχαγωγίας των κατοίκων της πόλης, η οποία ως λιμάνι και κέντρο εμπορίου, εμφάνιζε κοινό τρόπο ζωής με άλλα κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, θα αφορά σε λεπτομέρειες πολυπρόσωπων παραστάσεων του 14ου αιώνα, στις οποίες μεταξύ διαφόρων κληρικών εικονίζονται και ψάλτες ή χοροί ψαλτών. Η αφήγηση θα επικεντρώνεται στις ενδυμασίες των εικονιζόμενων και κυρίως στα ιδιόμορφα καπέλα τους. Χαρακτηριστικές είναι οι απεικονίσεις χορών ψαλτών στον τρούλο του παλαιολόγειου ναϊδρίου της Μεταμόρφωσης Σωτήρα, καθώς και οι αντίστοιχες παραστάσεις από τις τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου Ορφανού.

Τον Ιανουάριο…

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη διαδικτυακή δράση «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).

Η πρώτη ιστορία, «Η γειτονιά της αριστοκρατίας στο αρχαίο νεκροταφείο της Πολίχνης», δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021. Στον συνοικισμό Ομόνοια της Σταυρούπολης εκτείνεται το δυτικό νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται στην «Τράπεζα της Πολίχνης». Ένα τμήμα του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «γειτονιά της αριστοκρατίας του νεκροταφείου», λόγω της ανεύρεσης τάφων με ιδιαίτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και με πλήθος πολύτιμων κτερισμάτων. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε γωνιόλιθος προερχόμενος από επιτύμβιο πεσσό, με την επιγραφή ΚΩΜΑΙΟ.

Η δεύτερη ιστορία, με θέμα «Προσχέδια  τοιχογραφιών στην Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης», παρουσιάστηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021. Στο ανώτερο τμήμα του δυτικού τοίχου του βόρειου κλίτους της Αχειροποιήτου διατηρείται προσχέδιο τοιχογραφίας με τμήμα του κορμού και την κεφαλή ενός νεαρού άνδρα, που επιβεβαιώνει την ανάπτυξη ζωγραφικού διακόσμου του 6ου αιώνα. Δείγμα πρώιμου γραπτού διακόσμου με παράσταση αγγείου από το οποίο φυόταν καρποφόρα κληματίδα διατηρούταν έως τις αρχές του 20ού αιώνα σε εσωράχιο παραθύρου. Στην εσωτερική τοιχοποιία του νότιου υπερώου σώζεται γραμμικό προσχέδιο μικρογραφικής παράστασης ραμφίζοντος πτηνού του 7ου αιώνα.

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Επταπύργιο, 540 03, Τ.Θ. 184 32, τηλ.: 2313 310400, fax: 2310 247106 / Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ροτόντα, Πλατεία Αγίου Γεωργίου,  τηλ.: 2310 204868, 2310 209545, fax: 2310 212217.

Σύνταξη-επιμέλεια eNewsletter: Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης ΕΦΑΠΟΘ.

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.