Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου 1998 Απεβίωσε ο Δημήτρης Χόρν. (76 ετών)
Γεννήθηκε στην Αθήνα 9 Μαρτίου 1921. Πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού. Η πρώτη του εμφάνιση είναι στην αγκαλιά της Κυβέλης, στο έργο «Γειτόνισσες» του πατέρα του και η δεύτερη στην ηλικία των 4 ετών, όταν έπαιξε και πάλι με την νονά του, στη «Νόρα» του Ίψεν κάνοντας ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940 και συμμετέχει για πρώτη φορά επαγγελματικά, στην «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους με τον θίασο του Εθνικού θεάτρου στη Θεσσαλονίκη
Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με το θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου. Από το 1946 έως το 1950 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο. Το 1951 μετέβη στην Αμερική και Αγγλία, όπου και παρέμεινε επί διετία παρακολουθώντας την εξέλιξη του θεάτρου.
Συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες πού όμως έκαναν επιτυχία (στην μεταμόρφωση τού ηθοποιού για την ταινία “Αλίμονο στους Νέους” που γυρίστηκε το 1961, οι Έλληνες μακιγιέρ όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν το επιθυμητό κι ο Χορν δεν “έπειθε” ως ηλικιωμένος. Έτσι αποφάσισαν να φωνάξουν τον Ντικ Μόρρις, από την Αγγλία που ήταν ένας από τούς καλύτερους τού κόσμου.)
Στο ραδιόφωνο και στην εκπομπή του με τίτλο “Ο Ταχυδρόμος Έφτασε” διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη με μια ειρωνεία στη φωνή του.
Επτά χρόνια ειδύλλιο με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, με την οποία παραλίγο να αποκτήσει παιδί αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Πολλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως “…η Έλλη δεν ήταν η γυναίκα της ζωής μου“. Πριν όμως υπήρξε παντρεμένος με τη Ρίτα Φιλίππου από το 1942 και σε ηλικία μόλις 21 ετών.
Το 1967 χρόνια μετά το τέλος της σχέσης του με την Λαμπέτη παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή (χήρα Παπάγου), η οποία είχε ήδη δύο παιδιά. Έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της το 1988.
Παρά τις ιδιοτροπίες του, ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Λέγεται πως κάποτε μετά από το τέλος μίας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ζήτησε συγγνώμη για την “άθλια” ερμηνεία του από τους θεατές, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά τον καταχειροκρότησαν.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 – 1975. Υπήρξε στενότατος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1980 ίδρυσαν μαζί με τη σύζυγο του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.
Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α’.
Ο Δημήτρης Χορν τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 1994), έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου.
Κάντε το πρώτο σχόλιο