Ο πολιτιστικός πλούτος της Ελλάδας δωρεάν σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα

Περισσότερα από 700.000 πολιτιστικά τεκμήρια, φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο και αρχεία ήχου, διατίθενται στο πλήρως οργανωμένο ψηφιακό περιβάλλον ενιαίας πρόσβασης και προηγμένης αναζήτησης SearchCulture.gr του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και εμπλουτίζουν την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύη Σαχίνη στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3, ο χρήστης μπορεί να τα αναζητήσει  πολύ εύκολα τα τεκμήρια αυτά, με διαφορετικά κριτήρια και να ανακαλύψει πλήθος πληροφοριών, από μουσεία, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς, την Ακαδημία Αθηνών, εφορείες αρχαιοτήτων κ.α.

Σύμφωνα με την κ. Σαχίνη το 2020 συνολικά 300.000 επισκέπτες επισκέφτηκαν 5 εκατομμύρια σελίδες και κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον. Η διαδικτυακή πύλη θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο.

Το ψηφιακό περιεχόμενο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια, έργα καλών τεχνών, θρησκευτικά έργα τέχνης, χαρτογραφικό υλικό, τεκμήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και βιβλία. Διατίθεται με άδειες χρήσης που έχουν ορίσει οι φορείς, όπως ανοικτές άδειες Creative Commons ή άλλες άδειες σε συμφωνία με τους όποιους περιορισμούς θέτουν η νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο SearchCulture.gr μπορεί να διαθέσει περιεχόμενο κάθε οργανισμός της χώρας που διαθέτει ανοικτό πολιτιστικό περιεχόμενο, υποβάλλοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχοι του εγχειρήματος είναι η ελεύθερη κεντρική πρόσβαση και ενιαία διάθεση ψηφιακών πολιτιστικών πόρων -στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθούν οι φορείς παραγωγής τους- η ανάδειξη και διασύνδεση τους, η ασφαλής διαφύλαξή τους και η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana σε συμφωνία με εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 712.330 ψηφιακά πολιτιστικά τεκμήρια από 69 ελληνικούς φορείς πολιτισμού και έχοντας διαθέσει πάνω από 467.925 από αυτά στη Europeana (45 συλλογές), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης έχει αναλάβει το ρόλο του διαπιστευμένου εθνικού συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου για τη Europeana, μέσω της υποδομής SearchCulture.gr που αναπτύσσει.

Οι φορείς που διαθέτουν το περιεχόμενο τους στην πύλη SearchCulture.gr μπορούν ταυτόχρονα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana. Η Europeana, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, συγκεντρώνει πάνω από 50 εκατομμύρια τεκμήρια και δίνει την ευκαιρία αναζήτησης σε ποικίλες συλλογές μουσείων, αρχείων και βιβλιοθηκών των χωρών της Ευρώπης.


Πηγή: ert.gr

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Άκης Χρυσαφίδης 364 Άρθρα
Γεια σας!! Είμαι ο Άκης Χρυσαφίδης και ζω στη Θεσσαλονίκη! Είμαι απόφοιτος Πληροφορικής και Φυσικοθεραπείας! Αγαπώ πολύ το θέατρο όπως και την καλή παρέα.. Καλώς ήρθατε στην καλή παρέα που ονομάζεται #Stellasview!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.