«Συνθέτες συνθέτουν συνθέτες» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δωρεάν σε online streaming προβολή

Μπορούν η αγάπη και ο θαυμασμός για έναν συνθέτη, το πάθος και η έρευνα γύρω από συγκεκριμένα έργα να εμπνεύσουν εντελώς νέες δημιουργίες; Η απάντηση είναι καταφατική. Ναι! Απόδειξη, η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Συνθέτες Συνθέτουν Συνθέτες. Τρεις νεωτεριστές της μουσικής συναντούν προγενέστερα γραπτά, τα οποία τελικά μετουσιώνουν, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα. Η βραδιά ανοίγει με το σπαρακτικό, εξάφωνο Ricercar του Μπαχ. Πρόκειται για την ενορχήστρωση του Άντον Βέμπερν, ο οποίος ανέδειξε ιδανικά την υψηλή πνευματικότητα του κειμένου, προσδίδοντας κάτι το βαθιά γήινο, συναισθηματικό και ανθρώπινο. Ακολουθεί, ο Θρήνος της Αριάδνης του Μοντεβέρντι. Η επεξεργασία για μεσόφωνο και ορχήστρα, έδωσε στον Καρλ Ορφ την ευκαιρία να «αναζητήσει το προσωπικό του στιλ μέσα από το έργο ενός μεγάλου Δασκάλου του παρελθόντος», όπως έλεγε. Η συναυλία κορυφώνεται με τον εμβληματικό Πουλτσινέλα του Ιγκόρ Στραβίνσκυ. Έργο που βασίζεται σε παρτιτούρες του Περγκολέζι, τις οποίες ο μοντερνιστής δημιουργός «ερωτεύτηκε» και τροποποίησε, εγκαινιάζοντας τη νεοκλασική περίοδό του. Σολίστ, η δημοφιλής μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Στο πόντιουμ, επιστρέφει ο καταξιωμένος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Η βραδιά, πρόκειται να μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά (στο YouTube κανάλι αλλά και τη Σελίδα Facebook της Ορχήστρας), την Κυριακή 29.11, στις 20:30.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685 – 1750) – ΑΝΤΟΝ ΒΕΜΠΕΡΝ (1883 – 1945)

Φούγκα αρ.2 (Ricercar a 6) από τη Μουσική Προσφορά, BWV 1079

ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΟΝΤΕΒΕΡΝΤΙ (1567 – 1643) – ΚΑΡΛ ΟΡΦ (1895 – 1982)

Θρήνος της Αριάδνης

ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΥ (1882 – 1971)

Σουίτα από το μπαλέτο «Πουλτσινέλα»

ΣΟΛΙΣΤ
Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μεσόφωνος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Διαβάστε επίσης

Περί Άκης Χρυσαφίδης 281 Άρθρα
Γεια σας!! Είμαι ο Άκης Χρυσαφίδης και ζω στη Θεσσαλονίκη! Είμαι απόφοιτος Πληροφορικής και Φυσικοθεραπείας! Αγαπώ πολύ το θέατρο όπως και την καλή παρέα.. Καλώς ήρθατε στην καλή παρέα που ονομάζεται #Stellasview!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.