Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος / έκθεση φωτογραφίας «20-40»

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος / έκθεση φωτογραφίας

«20-40»

Για τις ανάγκες έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer

Σάββατο 10-10-2020

Διάρκεια εκδήλωσης : 18.00-20.40

Ελληνίς 2, στην ταράτσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου

 

H Ιδέα                                          

Στα 20 έχεις το πρόσωπο που σου έχει δώσει ο Θεός,

στα 40 αυτό που έχεις κερδίσει με τη ζωή σου.

CarlosRuizZafon

20-40.

Η μετάβαση στις 20ετίες της ζωής μας. Η διατήρηση της μνήμης, της ταυτότητας, της εικόνας μας. Η διαταραχή της αυτοβιογραφικής μνήμης, του λόγου, της αντίληψης του χώρου. Οι παθολογικές και βιολογικές διαδικασίες ξεκινούν αρκετά έτη πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ η νόσος –αν και σπάνια- μπορεί να εκδηλωθεί πριν τα 60.

40 φωτογραφιζόμενοι. Από διαφορετικούς χώρους: τέχνη – πολιτισμός – εκπαίδευση – αθλητισμός – πολιτική – οικονομία. 20 άντρες και 20 γυναίκες. Όλοι γεννημένοι το 1980, στην ηλικία των 40 ακριβώς. Κρατώντας ο καθένας μια φωτογραφία του στην ηλικία των 20.

20 φωτογράφοι. Ο καθένας φωτογραφίζει από έναν (1) άντρα και μία (1) γυναίκα. 40 πορτραίτα, 40 λεπτομέρειες.

20 + 40 = 60 συμμετέχοντες μαζί, σε ένα παιχνίδι αριθμών, να σκαλίζουν και να προκαλούν τη μνήμη, τα σημάδια από το παρελθόν, τα προμηνύματα από το μέλλον.

40 φράσεις. Μία για τον κάθε συμμετέχοντα-φωτογραφιζόμενο.

20 λέξεις η κάθε μια φράση. Ένα ενιαίο κείμενο. Η φωνή ενός άχρονου, άφυλου πλάσματος που βιώνει τα πρώτα σημάδια της νόσου. Τη στιγμή που η μνήμη που οριοθετεί το εγώ και την ταυτότητά μας αντικαθίσταται από ένα σκοτεινό, άδειο δωμάτιο, στερημένο αναμνήσεων, προσώπων, εικόνων, γεμάτο από φόβο, θυμό ή ανασφάλεια απέναντι σε ό,τι είναι αυτό που αφαιρεί τη σύνδεση με τον εαυτό και τον άλλον.

Το κείμενο ορίζει τη σειρά των φωτογραφιών. Οι λέξεις πηγάζουν από την εικόνα, ενίοτε «ακουμπούν» στην προσωπικότητα του φωτογραφιζόμενου, άλλοτε τον «χρησιμοποιούν» προς τον σκοπό της αφήγησης. Η ίδια η ροή του κειμένου είναι αυτή που ορίζει και το εναλλασσόμενο της διάταξης. Άνθρωποι και εικόνα ενισχύουν τον λόγο που πηγάζει από το μέσα του ασθενή και γίνονται κραυγή προς όλους εμάς.

Ο Σκοπός

Αφορμή, ο πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών από τη νόσο Alzheimer στην Ελλάδα. Περίπου 160.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000, ενώ 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Επιθυμία, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κόσμου και η ενίσχυση των αναγκών έρευνας για την αντιμετώπιση της νόσου Αlzheimer.

Το λεύκωμα αυτό αντιπροσωπεύει τη φωνή και τη ματιά, την κοινωνική ευαισθησία και εγρήγορση όλων των συμμετεχόντων απέναντι σε ό,τι μπορεί να θεωρηθεί η «νόσος του μέλλοντος», απέναντι στη Νόσο Alzheimer.

Οι Συντελεστές

Συλλογικό έργο, 20-40

Οργάνωση και υλοποίηση ιδέας: Απόστολος Λιάπης, Καλλιόπη Πασιά

Επιμέλεια έκδοσης: Καλλιόπη Πασιά

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Τάσος Θώμογλου

Σελιδοποίηση και Σχεδιασμός: Ολυμπία Θεοδωρίδου

Σύνταξη κειμένων: Καλλιόπη Πασιά

Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Ολυμπία Θεοδωρίδου

 

Αφήγηση αποσπασμάτων: Μάρα Τσικάρα – Δημήτρης Τσιλινίκος, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη

 

Η δική σας συμβολή

Τα έσοδα από την αγορά του λευκώματος θα διατεθούν για τις ανάγκες έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Για πληροφορίες: ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού, τηλ. Επικοινωνίας 6937007810, 6977411991

Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer, τηλ. Επικοινωνίας 2310810411

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 529 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.